Restafval wordt duurder en lastiger voor inwoners Woensdrecht

Foto: Jan Krijtenburg

Om de afvalverwerking kostendekkend te krijgen worden de tarieven verhoogd en wordt de ophaalfrequentie voor het restafval verlaagd naar eens per vier weken.

Het verbranden van afval wordt namelijk steeds duurder en de noodzaak om grondstoffen duurzaam te recyclen neemt toe. Afgelopen donderdag presenteerde verantwoordelijk portefeuillehouder Henk Kielman het nieuwe voorgenomen beleid om de afvalverwerking kostendekkend te maken. Met als insteek de vervuiler betaalt.

Kosten

“De opbrengsten binnen de Gemeente Woensdrecht wegen op dit moment niet op tegen de kosten die worden gemaakt inzake de inzameling en verwerking van afval. Dit is met name te wijten aan de hogere kosten van de afvalverwerking van restafval en de lagere opbrengsten uit grondstoffen als papier, plastic en glas. Er ligt een grote opgave voor de Gemeente om de afvalverwerking en inzameling opnieuw kostendekkend te krijgen “ aldus wethouder Henk Kielman. “Het verhogen van de tarieven is een middel om minder restafval in te zamelen en tegelijkertijd de afvalverwerking opnieuw kostendekkend te krijgen.

100 kg restafval per persoon per jaar

Een andere doelstelling van de gemeente is om in 2020 maximaal 100 kg restafval per persoon per jaar in te zamelen. Niet alleen levert het behalen van deze doelstelling de gemeente meer kostbare grondstoffen op, ook zal dit een aanzienlijke besparingen opleveren inzake de afvalverwerking” vervolgt Kielman.

Maatregelen

Om de doelstellingen te behalen heeft het college besloten de raad de volgende maatregelen voor te stellen: – verhoging variabel tarief voor restafval; – verlaging ophaalfrequentie restafval; van 1 x in de 2 weken naar 1 x in de 4 weken ophalen van restafvalcontainers; – progressief tarief op de grijze restafvalcontainers; vanaf meer dan 8 aanbiedingen; – verhoging tarieven voor extra tikken op de milieustraat;

Deze maatregelen hebben voor 2020 de navolgende gevolgen.

Het voorstel zal donderdag 4 juli 2019 ter behandeling worden aangeboden aan de raad.

Reacties op social media

Op social media werd er al fors gereageerd op de plannen van de gemeente.

Er wordt veel geprotesteerd door mensen met kleine kinderen (dus veel luiers) en mensen met stoma’s die hierdoor op kosten gejaagd worden. Ook de prijsverschillen met omliggende plaatsen zoals Reimerswaal en Bergen op Zoom zijn een bron van ergernis.

Veel mensen zijn ook bang dat in de zomer als het warm is, de afvalbakken gaan stinken als ze zo lang niet geleegd worden.

Mensen maken zich ook zorgen dat door het steeds duurder worden van het storten van afval, er meer in de natuur gedumpt zal worden.

 

Cookieinstellingen