‘Rembrandt & De Gouden Eeuw’ bij Podium Kloosterhof

Foto: Jan Krijtenburg

Zaterdagavond stonden Hans Visser en Irena Filippova bij Podium Kloosterhof met hun theater show ‘Rembrandt & De Gouden Eeuw’.

Dit jaar, 2019, is het jaar van de 350e sterfdag van de beroemde schilder Rembrandt van Rijn. Niet alleen het Rijksmuseum met een Rembrandt tentoonstelling en de NPO met het Project Rembrandt, maar ook Podium Kloosterhof besteed hier aandacht aan, want zaterdagavond traden Hans Visser en Irena Filippova op in het theater met hun muzikale show ‘Rembrandt & De Gouden Eeuw’.

Hans Visser en Irena Filippova

Hans Visser is bekend als mede oprichter van de groep Flairck, samen met zijn broer Erik Visser. Als gitarist en bassist maakte hij zeven jaar lang deel uit van deze band. Nadien heeft hij een tijd de Franse zanger Georges Moustaki begeleid. Hans volgde zijn gitaarstudie aan het Utrechts Conservatorium.

Irena Filippova is geboren in Rusland en studeerde Cum Laude af op Accordeon en Orkestdirectie aan het Conservatorium Rostov aan de Don. Twee jaar later studeerde Irena Cum Laude af op de tweede fase Accordeon moderne muziek aan het Conservatorium Den Haag waar ze les had van de beroemde Russische Bayan en accordeon speler, Fridrich Robertovitsj Lips.

In 1998 ontmoeten Hans en Irene elkaar en inmiddels zijn ze al ruim twintig jaar samen en hebben twee kinderen. Samen hebben ze vele theaterproducties en voorstellingen en andere producties gedaan, al dan niet in combinatie met andere muzikanten. Producties als onder andere Doctor Zhivago, waar Irene beurtelings in het Nederlands en het Russisch zingt en Vysotsky, over de in 1980 overleden Russische zanger Vladimir Vysotsky maar ook muziek voor de attractie PandaDroom in de Efteling.

Stichting uit de Kunst Woensdrecht en Suzana Jovanovic

Als aanvulling op de voorstelling Rembrandt & De Gouden Eeuw staan in de hal van het gemeentehuis kunstwerken opgesteld van kunstenaars aangesloten bij Stichting uit de Kunst Woensdrecht en van Suzana Jovanovic, de van Project Rembrandt bekende schilderes uit Putte.

Rembrandt & De Gouden Eeuw

De voorstelling Rembrandt & De Gouden Eeuw is een eerbetoon, in de vorm van een multimedia theatershow, aan Nederlands beroemdste schilder Rembrandt van Rijn en de tijd dat Nederland een wereldmacht was, de Gouden Eeuw.

Om kwart over acht, toen het publiek allemaal een plaatsje gevonden had begonnen Hans en Irena met ‘zo gaat het in dit land’ over de ‘Hollanders’ door de eeuwen heen.

Beurtelings vertelde Hand en Irena gedurende de theater show over Rembrandt en over Nederland in de Gouden Eeuw, afgewisseld met muziek en altijd geïllustreerd door afbeeldingen op het grote doek achter op het podium. Veelal bekende  schilderijen uit de Gouden Eeuw.

Via de rijkdom van de Amsterdamse kooplui, die van hun geld weer kunst lieten maken, kwam het op de Hollandse huisvrouw, die volgens het duo ‘vlijtig, proper en ook bazig’ is. Gedurende het liedje veranderde de rolverdeling langzaam van de man als kostwinner en de poetsende huisvrouw tot de zelfstandige vrouw die het geld verdient en de man die de bezem vasthoud.

Natuurlijk kwam ook de nachtwacht aan bod. het werk waarbij Rembrandt zich eigenwijs niets van zijn opdrachtgevers aantrok maar dat uiteindelijk één van de bekendste schilderijen ter wereld zou worden.

Door de afwisseling van interessante verhalen, prachtige muziek en hele mooie kunst op het grote doek koste het ook geen enkele moeite om door de voorstelling geboeid te blijven.

In de Gouden Eeuw was het maken van ‘selfies’ voorbehouden aan kunstenaars, die voor de spiegel zichzelf schilderden. Ook hier hadden Hans en Irena een mooi lied op gemaakt en ondertussen vertelden ze dat Rembrandt zo’n tachtig !! zelfportretten heeft geschilderd. Op één van die zelfportretten schilderde Rembrandt zich als apostel Paulus.

Op het podium werd door Hans het schilderij van Suzana Jovanovic onthuld, het schilderij dat zij in de finale van Project Rembrandt binnen 24 uur in het Rijksmuseum in Amsterdam heeft geschilderd.

Ook Rembrandt zijn tijdgenoot Rubens, de schilder uit Antwerpen, kwam aan bod. Rubens die bekend is om zijn vrouwen met een ‘Rubens figuur’ maar die zelf met een slanke vrouw trouwde.

Behalve zijn beroemde mollige dames, schilderde Rubens ook veel Bijbelse taferelen, waar in die tijd veel vraag naar was.

Na de ‘Noordelijke landschappen’ kwam ook het faillissement in 1655 van Rembrandt aan bod. Na de dood van Rembrandt werd veel van zijn werk door de Russische Tsaren familie opgekocht, waardoor in de Hermitage in Sint-Petersburg nog steeds veel werk van Rembrandt hangt. Natuurlijk waren al deze wetenswaardigheden muzikaal ingepakt door Hans en Irena.

Het laatste nummer ging over de toekomst en het verleden van Nederland want, “Schilders vertellen het allemaal”.

Links

 

Cookieinstellingen