Recreatie ondernemers in Woensdrecht overvallen door 50% verhoging toeristenbelasting

Foto:

Een plotselinge verhoging met 50% van de toeristenbelasting is de recreatie ondernemers in Woensdrecht in het verkeerde keelgat geschoten.

Eind november kregen de recreatie ondernemers in Woensdrecht een brief van de gemeente dat de toeristenbelasting per 1 januari 2020 met 50% verhoogd gaat worden.

Een van de ondernemers, Marie-Louise Nelen van SVR-camping Costa Kabrita in Huijbergen zegt: “de toeristenbelasting gaat ineens omhoog met 50%, dus van € 1,00 naar € 1,50 en dit werd ons vermeld eind november. En er werd bij vermeld dat er geen bezwaar mogelijk was.”.
Dat dit gebeurt, terwijl de meeste folders en prijslijsten al gedrukt waren en de tarieven voor 2020 al aan de diverse organisaties waren doorgegeven en prijsafspraken met klanten gemaakt zijn, nemen de ondernemers de gemeente zeer kwalijk.

Donderdagavond was er een teleurstellend overleg tussen een vertegenwoordiging van de ondernemers en raadsleden van verschillende partijen waarbij alleen D66 het met de ondernemers eens was en pleite voor uitstel tot 2021 en een betere communicatie met de ondernemers. Volgens de andere partijen was de belastingverhoging nodig om een begrotingstekort van twee miljoen euro te helpen dichten.

Volgens de recreatie ondernemers zou deze poging om het begrotingstekort te dichten wel eens averechts kunnen werken omdat Woensdrecht zich nu bij toeristen uit de markt prijst terwijl toeristen juist veel uitgeven in Woensdrecht. Met name voor kamperende gezinnen is het verschil echt veel te groot.
Stichting Vrije Recreatie (SVR) geeft als voorbeeld een kamperende alleenstaande moeder met drie kinderen die na 1 januari €6,00 per nacht belasting moeten betalen, dat is €42,00 per week!

De SVR maakt er ook bezwaar tegen dat dezelfde toeristenbelasting per nacht geldt voor een campingplaats van €16,00 per nacht en een hotelkamer van € 100,00 per nacht. De campingtoerist betaald dus een veel hoger percentage belasting.

De Woensdrechtse recreatie ondernemers hebben aangegeven het hier niet bij te laten en te blijven vechten om de tarieven weer omlaag te krijgen en Woensdrecht voor de toerist aantrekkelijk te laten blijven.

Reacties