Publiek en renners zegevieren op GP Adrie van der Poel 2018

Finish Junioren

Galmend sportcommentaar en een afgesloten Scheldeweg lieten er geen twijfel over bestaan dat de Grote Prijs Adrie van der Poel zondag werd gereden in Hoogerheide.

Duizenden wielrenliefhebbers kwamen op 28 januari 2018 kijken naar een viertal beslissende cyclocross-wedstrijden op de Brabantse Wal: mannen junioren, mannen tot 23, vrouwen elite en heren elite. Het parcours en de velden waren aardig vochtig maar gedurende de dag bleef het droog.

Publiek

Net als het peloton, bestond het publiek uit een internationale gezelschap. Hoewel die laatste groep vooral uit België en Nederland bestond.

Met een kaart van het parcours in de hand gingen zij op zoek naar een mooie plek langs het parcours. Onderaan de trap bij de Uilenberg bijvoorbeeld. Hier kwamen de renners met hoge snelheid de hoek om, om vervolgens van de fiets te stappen, de fiets op de schouder te gooien en de trap te beklimmen.

(tekst gaat verder onder de 360° video)

Afdaling

Zeker zo spectaculair was de afdaling van de berg. De renners moesten niet recht, maar schuin naar beneden. Dit zorgde keer op keer voor spannende momenten en lelijke valpartijen.

Eenmaal beneden kwamen de renners op het gladde asfalt van de Scheldeweg. Hier gingen ze met hoge snelheden op de finish af. Achter de hekken stonden de supporters te dringen om hun favoriete renners te zien.

Camera’s

Vele fotojournalisten brachten de wedstrijden in beeld. Ook tientallen filmcamera’s deden dat, onder andere voor live NOS televisie-uitzendingen. Camera’s stonden opgesteld op steigers en aan kranen. Bijzonder beelden werden gemaakt door een op afstand bestuurbare camera aan een koord van meer dan 100 meter.

Junioren

Na 43 spannende minuten finishte Niels Vandeputte als eerste met een tijd van 43:25 gevolgd door Jarno Bellens en op de derde plek kwam Mees Hendrikx.

Onder 23

Bij de heren onder de 23 jaar werd de Belg Eli Iserbyt eerste, De Brit Thomas Pidcock werd tweede en Joris Nieuwenhuis werd derde.

Dames

Met 47:25 minuten op de klok reed Sanna Cant met 15 seconden voorsprong op Eva Lechner over de finish lijn, op de derde plek is Evie Richards geëindigd. Marianne Vos kwam met een eindsprint op de vierde plaats.

Heren

Met een tijd van 1:05:54 kwam de gedoodverfde kampioen Mathieu van der Poel over de eindstreep met 8 seconde voorsprong op Wout van Aert. Op de derde plaats is Michael Vanthourenhout geëindigd. David van der Poel kwam op de achtste plaats uit.