Prinses Paulientje wordt geëerd met monument en stripboek

Foto: Jan

Donderdagmorgen werden in Ossendrecht een monument en een stripboek, beide ter ere van Prinses Paulientje, gepresenteerd.

Wethouder voor cultuur, Jeffrey van Agtmaal, heette alle aanwezigen welkom. Het was een volle zaal in De Drieschaar in Ossendrecht met mensen van de Heemkundekring het Zuidkwartier, Dorpsplatform Ossendrecht, oud wethouder Martin Groffen die de initiatiefnemer was voor het monument, Hans Hermes, de kunstenaar die het monument gemaakt heeft, striptekenaar Bert Janssens en vele belangstellenden.

Het initiatief

Martin Groffen, voorheen wethouder van cultuurzaken, vertelde hoe het een en ander tot stand was gekomen.

Groffen, zelf geboren in Ossendrecht, herinnerde zich dat vroeger bij zijn oma aan de keukentafel verteld werd over Prinses Paulientje. Paulientje Musters werd in 1878 in Ossendrecht geboren en was bij haar overlijden in 1895 in New York slechts 61 centimeter lang. Ze staat in het Guinness Book of Records als de kleinste vrouw die ooit geleefd heeft.

Een jaar of twaalf gelden, toen Groffen wethouder was in de gemeente Woensdrecht, las hij het boek ‘Prinses Paulina’ van Mark Traa. Groffen realiseerde zicht dat Ossendrecht iets unieks had. De kleinste vrouw die ooit geleefd heeft en waar niet alleen in museum Den Aanwas maar zelfs in een museum in San Francisco een plek aan gewijd is kwam uit Ossendrecht !

Er waren gesprekken met een kunstenaar uit Limburg voor een monument maar dat liep op niets uit, totdat Groffen in contact kwam met beeldend kunstenaar Hans Hermes uit Putte. Na de schetsen gezien te hebben heeft Groffen het één en ander in werking gezet. het heeft een aantal jaren geduurd maar uiteindelijk kwam er budget en kon Hans Hermes aan het werk gaan om een uniek kunstwerk voor Ossendrecht te creëren.

Deze donderdagmorgen was het dan eindelijk zo ver dat het kunstwerk onthuld kon worden. Ter ere van de kleine Prinses Paulientje, grapte groffen, waren er vandaag ook hele kleine gebakjes.

Het stripverhaal

Groffen wilde ook graag de geschiedenis van Prinses Paulientje bij de jeugd in Woensdrecht onder de aandacht brengen

Drie jaar geleden, bij de opening van een expositie in streekmuseum Den Aanwas, liet tekenaar Bert Janssens Groffen een boekje in zwart-wit zien over Prinses Paulientje. Dit leek Groffen een prachtige manier om het verhaal bij de jeugd te brengen en na een gesprek op het gemeentehuis, werd besloten om een oplage van 4000 stripboeken (in kleur) over de levensloop van Paulientje te laten drukken en deze uit te delen onder de basisschooljeugd in de gemeente Woensdrecht.

Het stripboek ‘Wereldster uit Ossendrecht, Prinses Paulientje’ werd deze donderdagmorgen dan ook gepresenteerd waarbij striptekenaar Bert Janssens , kunstenaar Hans Hermes, initiatiefnemer Martin Groffen en cultuurwethouder Jeffrey van Agtmaal de eerste exemplaren kregen.

Jan Luysterburg

De voorzitter van Heemkundekring Het Zuidkwartier, Jan Luysterburg, vertelde dat het gezin Musters in armoede leefde toen Paulientje geboren werd. Een bijzonder kind als Paulientje was dus een welkome bron van inkomsten.

Toen Paulientje nog geen twee jaar oud was stond ze al als attractie op de kermis.Op latere leeftijd werd ze echt wereldberoemd en stond op kermissen en in het circus in Parijs, Londen, Berlijn en zelfs in New York.

Het bijzondere aan Paulientje haar grootte was dat ze, in tegenstelling tot ‘normale’ dwerggroei, een lichaam in de juiste proporties had, alleen dan maar 61 centimeter lang.

De laatste reis, naar New York, is haar helaas fataal geworden. Paulientje, al verzwakt door het vele optreden, oefenen en de drank die ze kreeg tegen de pijn van het vele werk, kreeg op weg naar New York een longontsteking waardoor ze kwam te overlijden.

De keerzijde van haar beroemdheid was dat ze geen normaal leven kon hebben. Ze mocht nooit naar buiten want als ze in het openbaar te zien zou zijn hoefden de mensen niet meer te betalen om haar in het theater, op de kermis of in het circus te zien.

Voor het transport van het lichaam van Paulientje terug naar Ossendrecht werd zij gebalsemd en in Ossendrecht is ze, onder grote belangstelling, begraven.

In streekmuseum Den Aanwas zijn nog diverse relieken van Prinses Paulientje te bekijken.

Het monument

Na de toespraak van Jan Luysterburg vertrok het hele gezelschap vanuit De Drieschaar naar het veld voor de hoofdingang van Zorgcentrum Mariahove waar het monument onthuld zou worden.

Het monument bestond uit drie delen, elk ingepakt in zwart plastic. Toen iedereen bij het monument was gearriveerd werd het door de Hans Hermes en Martin Groffen van het plastic omhulsel ontdaan waarop het kunstwerk zichtbaar werd. Het is een silhouet van Paulientje die op de hand van haar zwager,  Sjef Verschueren, staat in twee delen.

Het monument wordt onthuld

Even later was het aan tekenaar Bert Janssens om de plaquette met in het kort de informatie over Prinses Paulientje van het plastic omhulstel te ontdoen, waarom het hele monument onthuld was.
Na afloop kon er in de recreatieruimte van het zorgcentrum nog wat nagepraat worden.

Het stripboek dat aan alle basisscholen uitgedeeld zal worden en
ook in de boek- en tijdschriftenhandels in Woensdrecht te koop zal zijn

Links

 

Cookieinstellingen