Presentatie van ‘Dossier Europa’ in Den Enghel in Bergen op Zoom

Foto: Jan Krijtenburg

De Bergse schrijver Sonn Franken presenteerde zaterdagmiddag in Den Enghel in Bergen op Zoom zijn tiende boek, ‘Dossier Europa’, het vervolg op Dossier Doel.

Longvirus

Dossier Europa borduurt voort op de avonturen van journalist Jean-Pierre in Dossier Doel. Na de complotten en misstanden rond de Belgische kerncentrales blijkt er nog veel meer mis te zijn binnen Europa, en dat moet natuurlijk ondezocht worden. Opvallend is dat Sonn in zijn boek dat hij vorig jaar schreef, vertelt over de uitbraak van een longvirus. Een verhaal dat nu ingehaald is door de actualiteit met de wereldwijde uitbraak van covid-19

Covid-19 is nu een realiteit en daarom moest ook bij deze bijeenkomst rekening gehouden worden met de RIVM regels zoals afstand houden en registreren bij binnenkomst en in de zaal waar de presentatie werd gehouden was op de stoelen aangegeven welke zitplaats wel en welke niet gebruikt mocht worden, om voldoende afstand te kunnen houden.

Registreren bij aankomst

In Den Enghel

Vanaf drie uur zaterdagmiddag waren genodigden welkom in Den Enghel in bergen op Zoom voor de presentatie van het tiende boek van Sonn Franken. Van drie tot vier kon er wat gedronken worden en kon er genoten worden van de zang van Sabine van der Zwan.

Zangeres Sabine van der Zwan zorgde voor een prachtige muzikale omlijsting (www.sabinezingt.nl)

De sprekers

De presentatie zou om vier uur beginnen en na nog een Brabants kwartiertje begon de presentatie met Sonn Franken, Henk Witjes, Marc Kerkhofs en Marijn van den Branden.

De eerste spreker was Henk Witjes. Na jaren in het basisonderwijs gewerkt te hebben is Witjes ook al die tijd actief geweest in het theaterleven, onder andere als regisseur en als schrijver.
Zijn theaterachtergrond bleek wel uit zijn toespraak, die begon met het controleren of er geen tikkend ‘iets’ in zijn tas zat en er kwamen tal van complotten in voor. Zo zou de gemeente het nieuws op Sonn zijn site als ‘Fake News’ bestempeld hebben. Maar, verzekerde hij het publiek, Dossier Europa is zeker geen Fake News.

Na het lied ‘Nine Million Bicycles in Beijing’ door Sabine betrad de volgende spreker het podium, De Belgische schrijver Marc Kerkhofs. Een deel van zijn toespraak bracht hij in de vorm van limericks waarbij  het publiek het refrein mee mocht neuriën.

In verband met covid-19 maatregelen zat het publiek verspreid over de zaal met lege plekken er tussen

De derde spreker was muzikant en vriend van Sonn, Marijn van den Branden. Omdat Sonn ook een Duitse vertaling van zijn oorlogsboek ‘In de schaduw van de waarheid’ gaat uitgeven in Duitsland, deed Marijn meteen maar een deel van zijn toespraak in het Duits waar hij benadrukte dat de Duitse bezoekers vooral “Eineinhalb Stunden” afstand moesten houden.
Hij sprak zijn verwondering uit dat letters die op de juiste manier op volgorde gezet zijn mensen kunnen laten lachen, kunnen boeien maar ook tot oorlog en geweld op kunnen roepen.

Na nog een lied door Sabine kwam Sonn zelf weer op het podium waar hij nog wat vertelde over de tegenwerking die hij en de uitgeverij ervaren hadden bij het op de markt brengen van het vorige boek, Dossier Doel.

Bedreigingen en tegenwerking

Nog voor het boek Dossier Doel op de markt kwam kregen zowel de uitgeverij als Sonn zelf het ‘dringende advies’ om het boek vooral niet op de markt te brengen omdat dit voor hun vervelende gevolgen zou hebben.

Maar daarmee was het niet afgelopen. Begin maart had Sonn een bijeenkomst in Den Enghel belegd over Dossier Doel. Een televisieploeg van de VRT heeft daar een uitgebreide reportage over gemaakt. Ze hebben de hele avond gefilmd en Sonn een half uur geïnterviewd. het programma over kerncentrales zou kort daarna uitgezonden worden….en toen gebeurde er niets meer. Na doorvragen kwam er een vaag verhaal, maar de uitzending is nooit gekomen.

Een Nederlandse milieu organisatie zou een tekst van Sonn over Doel op de website plaatsen. Sonn heeft het opgestuurd en er is niets mee gebeurt, het is niet gebruikt en Sonn heeft er niets meer van gehoord.
Een Belgische milieu organisatie zou een lifestream op Facebook houden waar Sonn over Dossier Doel kon vertellen. Door een ‘technische storing’ viel alles precies voor de tijd dat de uitzending zou duren uit.

Dit alles heeft Sonn en de uitgeverij er niet van weerhouden om Dossier Doel toch op de markt te brengen en om het vandaag te laten volgen door Dossier Europa.

De boodschap van Sonn was dan ook ‘denk zelf na, wees kritisch en geloof niet alles blindelings wat politici en media vertellen’.

De presentatie van het boek

Uiteindelijk kwam Pim van Bommel, de vertegenwoordiger van uitgeverij de Boekenindustrie aan het woord. Omdat de voorgaande sprekers al ‘alles’ over Sonn verteld hadden bestond de tekst voor zijn toespraak uit een blanco A4’tje. Wel beaamde hij wat Henk Witjes vertelde, dat Sonn ‘sneller schrijft dan zijn schaduw’. Toen de uitgeverij nog druk bezig was met Dossier Europa kwam Sonn al weer met het volgende manuscript en gaf al aan dat het daaropvolgende boek ook al onderweg was.

Maar toen was het moment daar, de dozen die op een hoek van het podium stonden werden opengemaakt en Sonn kreeg van Pim het eerste boek overhandigd.

Sonn ontvangt het eerste exemplaar van Dossier Europa

Na de uitreiking van het boek was het officiële deel van de presentatie afgelopen. De bezoekers konden in de bar van Den Enghel nog wat drinken en napraten en bezoekers die het boek nu kochten konden het boek door de schrijver laten signeren.

Het boek ‘Dossier Europa’ is vanaf heden onder andere te koop via Bol.com.

Links:

Reacties