Presentatie 15e editie van Project Blanco

Foto: Jan

Bij Arsis aan de Kometenlaan in Bergen op Zoom werd donderdagavond de uitkomst van het 15e Blanco samenwerkingsproject gepresenteerd.

Het Blanco samenwerkingsproject

Dit is de vijftiende editie van het Blanco samenwerkingsproject, oorspronkelijk begonnen bij BKC in Roosendaal en na het samengaan met Arsis nu onde de vlag van Arsis

Blanco is een samenwerkingsproject door een wisselende groep kunstenaars. Elk jaar wordt er een thema gekozen. In dit geval was het thema ‘geboortegrond’. De eerste maakt een werk, gebaseerd op dit thema en presenteerd dit na twee maanden.Daarna wordt door de volgende in de rij een nieuw werk gemaakt, geïnspireerd door het vorige werk en het thema.

Er deden veertien kunstenaars mee die elk weer een heel andere invulling aan het thema gaven. Deze thema-avond bij Arsis werden de werken van de veertien kunstenaars gepresenteerd in de Arsiszaal aan de Kometenlaan in Bergen op Zoom.

De presentatie

Elk van de veertien kunstenaars had zo’n vier minuten om zijn of haar werk te presenteren en toe te lichten. Er was een grote verscheidenheid aan kunstvormen. Schilderijen en tekening, maar ook objecten, eengeluidscompositie met een bijbehorend schilderij, een tekening in zand en nog meer. Eén van de deelnemers merkte wel op dat als gevolg van het gekozen thema, veel kunstenaars voor een tweedimensionaal werk hadden gekozen.

Ook de interpretatie van het thema was verschillend. Waar de één het thema geboortegrond heel letterlijk nam en een tekening van de ouderlijke woning en buurt had gemaakt, zag de ander het meer als een verklaring van de zin van het leven.

Riet Buuron

De enige in het ‘Blanco’ project die echt een blanco start heeft is de eerste kunstenaar. In dit geval was dit Riet Buuron. Zij had in tegenstelling tot veel van haar collega’s, gekozen voor een drie dimensionaal werk.

Op een ronde schrijf had ze aan de ene kant assosiaties met haar geboortegrond geplakt. zoals bijvoorbeeld behangpapier, kledingpatronen en dergelijke uit tijdschriften, patroonhulzen als symbool van de 2e wereldoorlog. Aan de andere kant had Riet tientalle uitgeknipte foto’s van ogen geplakt als symbool van al die mensen die op de vlucht zijn, op zoek naar de geborgenheid die geboortegrond normaal biedt.

De Ikea tas staat voor de tas die vluchtelingen vaak bij zich hebben met al hun bezittingen.

Riet Buuron

Jodrike de Koning

Jodrike had een vitrine-doos met daarin twee doosjes waarop in het Swahili de tekst ‘geboortegrond’ stond. In het Swahili omdat Jodrike in Oeganda geboren is. het ene doosje stond voor de herinneringen van Jodrike en het andere voor die van haar moeder. Haar moeder had, toen ze in Oeganda aankwam gezegd dat ze het gevoel had hier opnieuw geboren te zijn.

Jodrike de Koning

Fiore Henken

De invulling van het thema geboortegrond door Fiore was een ‘Ego document’. In dit boekwerk laat Fiore  haar dromen, de realiteit en de geschiedenis in foto’s, tekeningen en gedichten en teksten zien. De rode draad in haar interpretatie is Zuid-Limburg, de kolenmijnen en de omgeving.

Boven de lessenaar met haar Ego-document hangt een lijst met wat lijkt op babijsokjes maar het bleken babymouwtjes te zijn. Deze had Fiore meegenomen toen ze op haar 17e van huis ging en altijd bewaard.

Fiore Henken

Clemens Lankreijer

Clemens had als uitgangspunt genomen dat de geboortegrond de mens een basis, een uitgangspunt en beschutting geeft. Zijn werk bestond uit drie met Stabilo stift op behangpapier gemaakte en ingekleurde tekeningen aan de hand van foto’s van Clemens zelf op zijn fietsje.

Clemens Lankreijer

Hans Timmermans

In tegenstelling tot de meeste andere kunstenaars in het project was Hans multimediaal aan het werk geweest. Hans is componist van geluidscollages maar schildert ook. Voor dit project was hij geïnspireerd door de paalhoofden op het strand, waar hij als kind vaak langs liep en die voor hem symbool staan van grenzen die doorbroken moeten worden.

Zijn uitgangspunt was een foto van paalhoofden op het strand die hij in zijn computer bewerkt had in verschillende kleurcombinaties. Hier had hij een muziekstuk gecomponeerd en, ook geínspiteerd door de foto’s had hij er het schilderij gemaakt dat deze avond gepresenteerd werd. De muziek was voor geïnteresseerde luisteraars via een koptelefoon te beluisteren.

Hans Timmermans

Mia Zaat

Mia is geboren op de grens tussen Scheveningen en Den haag en had tot haar negende een onbezorgde jeugd. Na een ingrijpende gebeurtenis in het leven van een vriendin kwam er daarna een schaduw over haar leven maar aan haar ouders heeft ze goede herinneringen en daarom hangen er deze avond de door Mia geschilderde portretten van haar ouders aan de muur.

Mia’s vader was accountant en hield grote kasboeken bij. Eén van de boeken heeft Mia gebruikt om met acryl te beschilderen. Onder andere een zelfportret dat ze bij haar presentatie liet zien.

Mia Zaat

Hella Sluyters

Het werk van Hella heet ‘Daar waar ik sta’. iedereen staat in de maatschappij en heeft te maken met de omgang met andere mensen, de politiek en veel meer. De wereld veranderd steeds en je wordt in elke nieuwe situatie eigenlijk opnieuw geboren. maar wat je meenemet zijn je herinneringen en ervaringen. De koffer in haar werk staat symbool voor de herinneringen die je meeneemt en de voeten op de grond staan voor de, elke keer andere, plek waar je staat in het leven.

Hella Sluyters

Elke Zimmerman

Elke had een heel andere benadering dan de andere kunstenaars. Zij kwam niet met een kant en klaar werk naar de presentatie maar maakte het werk ter plekke.

Ieder mens wordt geboren en gaat al dan niet ergens heen. De plek waar je geboren wordt is belangrijk voor mensen. Ze vragen “waar kom je vandaan”. Met gekleurd zand tekende Elke deze ‘levensweg’ in verschillende kleuren en varianten op de ondergrond. De ene gaat ver weg van de geboortegrond en de ander blijft er.

Elke Zimmerman

Mireille Corsten

Wat is de betekenis van ‘geboortegrond’ ?

Wat is de grond van mijn geboorte, met andere woorden wat is de zin van mijn bestaan. In haar werk in de kraamzorg heeft Mireille veel geboortes meegemaakt. ieder kind wordt heel en puur geboren maar de omstandigheden waarin je geboren bent en opgroeit bepaalt hoe je je ontwikkeld. Op har schilderij zie je een zwangere vrouw en een pasgeboren kind. Er wordt ook een parel aangereikt, als symbool van onvoorwaardelijke liefde.

Mireille Corsten

Gedurende de avond gaf de ene na de andere kunstenaar zijn of haar presentatie, waardoor het hele publiek zich elke keer weer naar de volgende plek verplaatste om daarna weer geïnteresseerd naar de volgende presentatie te kijken en luisteren.

Het publiek luisterd aandachtig naar de presentatie van Mireille

Lia Reijnders

Op een groot wit vel tekenpapier had Lia de tekening van haar leven gemaakt, te beginnen onderaan met de boerderij, de dieren en planten  waarmee ze opgroeide, daarna de Roomse kerk en de school. Na haar jeugd in haar dorpje in Brabant vertrok Lia naar Rotterdam voor de kunstacademie en verder de wereld in om bovenaan haar tekening uiteindelijk in de kunst uit te komen.

Lia Reijnders

Karien Wiericx

De invulling van het thema geboortegrond door Karien was een wandkleed met daarop oude foto’s uit Karien haar leven geborduurd zijn. Eén van de foto’s is er een uit haar jeugd met haar vijf broers..

Karien Wiericx

Ada Dekkers

Ada kon zelf niet aanwezig zijn bij de presentatie maar haar werk hing er wel. het werk is een representatie van har leven. Ada is in een klein dorpje geboren, wat als erg benauwend ervaren werd. Ze laag daarom graag in het gras te dromen en van de natuur te genieten. Ada wilde andere dingen als haar dorpsgenoten en had grote dromen. Uiteindelijk ging ze weg uit haar dorp om er nooit meer terug te komen.

Ada Dekkers

Trudie Vrolijk

Een tekening van haar herinneringen aan haar jeugd in Rotterdam, dat is de invulling die Trudie aan het thema geboortegrond geeft. Hoewel ze geboren is in Utrecht is ze opgegroeid in Rotterdam. Op de tekening zijn onder andere haar ouderlijk huis, de tram, de winkel van haar grootouders en de fiets van haar vader te zien. De deur van het huis staat open omdat  iedereen altijd welkom was bij haar ouders thuis. Op de achtergrond is de haven te zien. Omdat Trudie haar vader in de scheepsbouw werkte nam hij haar vaak mee naar de haven.

Trudie Vrolijk

Irene Weug

Ook het werk van Irene was multimediaal. naast tekeningen en overgeschreven en ingelijste brieven had zij ook een verhaal geschreven waar ze een passage uit voorlas. Irene had een redenerende vader en een vertellende moeder. Dat vertellen zit haar ook in het bloed wat blijkt uit het stuk wat zij voorlas uit het verhaal.

Het betreft een spannend moment uit haar jeugd. Als meisje van zeven kon ze net lezen en toen ze, tijdens een wandeling met haar vader een bordje ‘verboden toegang’ tegen kwamen en haar vader onder hte prikkeldraad door wilde om door te lopen was ze erg geschrokken omdat ze juist kon lezen en begrijpen wat het bordje betekende maar haar vader wilde toch de korte route nemen.

Irene is geboren op een Zeeuws eiland maar toen ze op haar 18e naar de academie ging verliet ze het eiland definitief. Eén van de bij de presentatie hangende werken is ook een representatie van het eiland.

Irene Weug

Koffie en daarna

Alle veertien kunstenaars hadden gedurende een paar minuten hun werk kunnen presenteren. Toen de laatste presentatie achter de rug was was er gelegenheid om wat te drinken te halen aan de bar en konden er vragen gesteld worden aan de kunstenaars

Zo werd er nu ook naar de compositie van Hans Timmermans geluisterd, werd het hele verhaal van irene Weug gelezen en natuurlijk mochten de kunstwerken ook gewoon bewonderd worden.

 

 

Cookieinstellingen