Open dag op terrein Broeders van Huijbergen

Foto: Jan Krijtenburg

Zaterdagmiddag hielden leefgemeenschap De Huijberg en het Wilhelmietenmuseum een open dag op het terrein van de Broeders van Huijbergen.

Om twaalf uur begon de open dag en al snel melden de eerste bezoekers zich bij de inschrijving aan het begin van de oprijlaan aan de Staartsestraat.

Registreren bij het begin van de oprijlaan

Door de corona maatregelen liepen sommige dingen wat anders dan gebruikelijk. De toegang was gratis maar alle bezoekers moesten zich, met contactgegevens, inschrijven bij aankomst en in het museum gold een maximaal aantal mensen dat tegelijk naar binnen mocht. Buiten op het terrein van het klooster was gelukkig royaal voldoende ruimte om de anderhalve meter afstand tussen bezoekers te bewaren.

Wilhelmietenmuseum

Bezoekers die de lange oprijlaan opliepen kwamen als eerste bij de poort van het Wilhelmietenmuseum.
In het museum is de geschiedenis van de Wilhelmieten kloosterorde, die van 1278 tot 1847 in het klooster in Huijbergen gevestigd was, te zien.

De ingang van het Wilhelmietenmuseum

Ook de recentere geschiedenis van, de door de bisschop Breda, Joannes van Hooijdonk in 1854 gestichte op Franciscaner leest geschoeide kloosterorde, de Broeders van Huijbergen, wordt in het museum getoond.
Het van 1967 tot 1975 gerestaureerde poortgebouw van het originele klooster, dat in de tweede wereldoorlog verder vrijwel volledig werd verwoest, werd in 1977 als museum in gebruik genomen. Het is het oudste nog bestaande gebouw van het originele klooster.


In het museum werden gedurende de open dag onder andere demonstraties kantklossen gegeven.

Broeders van Huijbergen

Marian Muller, de conservator van het museum, vertelde dat de Broeders van Huijbergen actief waren in het onderwijs en scholen hebben opgericht op verschillende plaatsen in Nederland, in Brazilië en in Indonesië. In Nederland betrof dit vaak scholen voor bijzonder onderwijs.
Op dit moment zijn er nog éénentwintig Broeders van Huijbergen, in leeftijd variërend van 68 tot meer an 90 jaar oud.

Het klooster van de Broeders van Huijbergen

Ondanks hun relatief hoge leeftijd zijn de broeders nog steeds actief in de gemeenschap en betrokken bij culturele en sociale activiteiten. Ze zijn actief in het pastoraat, betrokken bij de AA zelfhulp groep, Fairtrade projecten en diverse andere activiteiten.

De kapel van de Broeders van Huijbergen

De open dag werd heel toepasselijk afgesloten met een Vesperdienst in de kapel van De Broeders van Huijbergen

De Huijberg

De Huijberg is een leefgemeenschap geïnspireerd door een Franciscaans leven, ecologie, gezonde voeding, bewust natuurlijk leven, thee en kruiden en bezinningsactiviteiten. In de zomer van 2019 is gestart met de leefgemeenschap onder de naam De Huijberg met de eerste drie bewoners. Hiervoor hebben de Broeders van Huijbergen hun bestuurshuis en gastenkamers ter beschikking gesteld.

Ze beschrijven het zelf op hun website als volgt:
We leven duurzaam en gastvrij. We bieden een inspirerend programma. We ontvangen gasten, meelevers en meewerkers voor korte of langere tijd, in ons huis en het klooster Ste.Marie van de Broeders van Huijbergen. We werken in onze moes- en kruidentuin. We zijn pleisterplaats en uitvalsbasis voor pelgrims, retraitegangers, wandelaars of fietsers.

We werken graag samen met vrijwilligers en co-creators, en delen zo ons plezier in de verbondenheid met deze plek, de mensen die er komen, en de natuur. Daarbij zijn we gevoed door de franciscaanse spiritualiteit. Ons dagritme geeft rust en structuur aan het dagelijks leven: de dag wordt ingebed in tijden voor mediteren, eten en drinken, ontmoeten, werk. Soms in stilte, altijd met aandacht.

Het helpt ons om de verbondenheid met elkaar, God en de aarde te voeden. Ons tempo is natuurlijk, we volgen onze adem en de adem van dag en seizoen. De klok en de bel helpen daarbij, om ons terug te roepen uit drukte of stilte, of om ons bij elkaar te roepen voor pauze, eten, drinken, meditatie, ontspanning. We noemen ons ritme ook wel een kloosterritme of een natuurlijk ritme

De ingang van de tuin

Een van de projecten van De Huijberg is de tuin, kruidentuin en moestuin. Deze unieke tuin is mede ontworpen door permacultuur-studenten uit Wageningen. Op deze dag kon de tuin bezocht worden en konden bezoekers thee proeven, kennismaken met Bach remedies en een rondleiding krijgen door de tuin. De tuin is opgezet als duurzaam ecosysteem waarbij de grond bedekt wordt gehouden compost, blad, gras, en dergelijke om vocht vast te houden en de groei van onkruid te beperken.

Een permacultuur tuin

Franck Ploum en Marjan Bosch van De Huijberg vertelden ook dat De Huijberg ook bedoeld is om, als in de toekomst de Broeders van Huijbergen er niet meer zijn, deze plaats toch als religieus centrum en plek van Franciscaner spiritualiteit in Huijbergen te bewaren.

Thomashuis

Op de open dag werd de koffie met (heel lekker) gebak verzorgd door bewoners van het Thomashuis dat gevestigd is in de voormalige kapel van het Broederhuis. Onder een grote partytent stonden de vlaaien en koffie opgesteld en voor één euro konden bezoekers een beker koffie of thee en een stuk vlaai kopen.

De koffiekraam van het Thomashuis

Heerlijk gebak

Samen fietsen Huijbergen

Naast de partytent van het Thomashuis stond een bijzondere fiets, met twee zitplaatsen naast elkaar.

Voor de inwoners van Huijbergen is sinds enige tijd deze, zogenaamde ‘duofiets’, beschikbaar. Het is een initiatief van Kees Sinjorgo. Deze fiets waar twee rijders naast elkaar zitten is bedoeld om met een senior of een minder mobiele jongere, een fietstochtje te maken.

Voor €5 per dagdeel (ochtend of middag) kan de fiets gehuurd worden. Dit moet twee dagen van tevoren aangevraagd worden via email adres [email protected] waarna bekeken wordt of de fiets nog beschikbaar is. Er zijn in Huijbergen zes vrijwilligers actief die, als er geen andere begeleider beschikbaar is, met een passagier willen gaan fietsen.

Initiatiefnemer Kees Sinjorgo en vrijwilliger Jac Belde bij de duofiets

Japanse krijgskunst

Bij een grasveld naast het museum stond een samoerai harnas, een samoerai zwaard en een samoerai helm opgesteld en op het grasveld werden een paar keer deze middag demonstraties traditionele Japanse krijgskunst gegeven.

Japanse krijgskunst demonstratie

Demonstratie met samoerai zwaard

Kerkhof van de Broeders

Zeker indrukwekkend is het, naast het klooster gelegen, kerkhof van de broeders met graven van overleden Broeders van Huijbergen uit de 19e en 20e eeuw.

Rijen kruisen op het kerkhof van de broeders

Diverse stands

Verspreid over het terrein waren een aantal stands opgesteld.

– Gered Gereedschap

Onder andere van de Solidariteitswerkplaats die met ‘Gered Gereedschap’ oud gereedschap opknappen en verschepen naar derde wereld landen, waar de ontvangers naast het gereedschap een opleiding krijgen zodat ze daarna in hun eigen onderhoud kunnen voorzien.

Behalve met ‘Gered Gereedschap’ werd op deze stand ook ook Maya honing verkocht. Honing afkomstig uit Midden Amerika, waarbij de producenten van de honing een faire prijs krijgen voor hun product.

– Molen Johanna

Naast de Solidariteitswerkplaats stond de stand van Molen Johanna in Huijbergen. Hier kon tarwemeel, pannenkoeken mix en tarwebrood mix gekocht worden

Deze producten zijn gewoonlijk te koop gedurende de openingstijden bij de molen en de pannenkoeken mix is ook te koop op boerderijcamping “De Meet” in Huijbergen.

De molen is gewoonlijk te bezoeken op zondagmiddag en woensdagmiddag. Omdat de molen alleen open kan als er voldoende gediplomeerde vrijwilligers beschikbaar zijn zal de molen niet altijd op deze tijden open zijn maar als de vlag wappert is er iemand aanwezig. De molen wordt beheerd door de Stichting Molen Johanna Huijbergen.

– Beeldhouw workshop

Bij Jeanny Ritzen konden bezoekers kennismaken met beeldhouwen. Jeanny verzorgd workshops steenbewerking en intuïtief beeldhouwen.

– Franciscaanse Beweging

Op het terras van het klooster stond een stand van de Franciscaanse Beweging waar boeken weggegeven werden en informatie over de Franciscaanse Beweging verkregen kon worden.

De Franciscaanse Beweging organiseert elke 2e zaterdag van de maand, behalve in juli en augustus, van 13:30 tot 16:00 uur een bijeenkomst in het Inloophuis aan Williamstraat 7 in Bergen op Zoom.

Natuur

Naast alle stands en activiteiten kon er ook gewoon genoten worden van de rust en de natuur op het terrein van de Broeders van Huijbergen. Ook buiten de open dag mag hier gewandeld worden.

Een met oude bomen omgeven laan op het terrein van de Broeders van Huijbergen

Enkele links

 

Cookieinstellingen