Open dag bij Almata in Ossendrecht

Foto: Jan

Inwoners van Woensdrecht kregen zaterdag een rondleiding bij JeugdzorgPlus instelling Almata in Ossendrecht.  “Een open dag bij een gesloten instelling”,

Wat is Almata ?

Almata in Ossendrecht is onderdeel van SJSJ, een organisatie voor specialistische jeugdzorg in Zuid Nederland. Almata is en JeugdzorgPlus instelling.

Bewoners van Almata zijn jongeren die op indicatie van een instelling of door de jeugdrechter een verplichte behandeling moeten ondergaan. Jongeren van twaalf tot achttien jaar oud die dusdanig ernstige gedragsproblemen hebben dat ze behandeling nodig hebben en tegen zichzelf en anderen beschermd moeten worden. Vaak betreft het jongeren met een lichte verstandelijke beperking.

Opname bij Almata is geen straf want het betreft ook geen criminele jongeren, maar een behandeltraject om de jongeren weer op een gezonde manier in de maatschappij te laten terugkomen. Het is belangrijk om de negatieve spiraal waar een jongere in terecht is gekomen te doorbreken.

Almata in Ossendrecht heeft ruimte voor tweeënvijftig bewoners en  heeft een team van zo’n honderd medewerkers

Een vijftal leden van het team van Almata op de bank. V.l.n.r. Willem Hendriksen, begeleider
van de jongerenraad, Karin Fleur, communicatie adviseur, Jan van Wirdum, directeur,
Jantien Kuperus, bestuur en Henk van Bend, intake en deze dag gids bij de rondleidingen.

Almata is een gesloten instelling, maar dat betekend niet dat er hekken omheen staan en dat iedereen opgesloten zit. Gesloten betekend in deze context dat er beperkende maatregelen opgelegd kunnen worden  zoals de deur op slot, beperking van telefoongebruik en dat er bijvoorbeeld gefouilleerd kan worden ter controle op drugs, wapens of andere verboden zaken.

Naarmate een behandeltraject succesvol is kunnen de jongeren meer vrijheid krijgen en kunnen ze bijvoorbeeld in de omgeving stage lopen, mogen ze mountainbiken in het bos of op familiebezoek.

Gemiddeld blijven jongeren zo’n zeven maanden bij Almata maar er zijn uitzonderingen van een paar weken en van een paar jaar.

Om de jongeren bij hun omgeving te betrekken is er een jongerenraad die eens in de twee weken bij elkaar komt. In deze raad zit een vertegenwoordiger van iedere groep en worden onderwerpen als het leefklimaat en de regels besproken.

De open dag

Bezoekers voor de open dag bij Almata moesten zich van tevoren opgeven en een geldig identiteitsbewijs kunnen laten zien. Dit omdat Almata een JeugdzorgPlus instelling is waar voorkomen moet worden dat er ‘ongewenst’ bezoek bij kwetsbare bewoners komt.

Na registratie en controle van het identiteitsbewijs werden de bezoekers in het gebouw naast de Blauwe Pauw ontvangen met een kop koffie met wat lekkers.

De dames van de registratie en ontvangst

De rondleiding begon met een korte toespraak van de directeur van Almata, Jan van Wirdum waarna in groepen van circa vijfentwintig personen een rondleiding gehouden werd. Totaal waren er deze dag zo’n honderdzestig inschrijvingen dus er was geen gebrek aan belangstelling.

De rondleiding begon met een toespraak van directeur Jan van Wirdum

In groepen van vijfentwintig bezoekers onderweg

Almata is verdeeld over zes gebouwen, twee oudere gebouwen en vier nieuwere. In de nieuwere gebouwen zijn slaapkamers een eigen douche en toilet. Elke bewoner van Almata heeft een eigen kamer en de bewoners zijn verdeeld over groepen van acht tot tien jongeren.

Een van de gebouwen van Almata

Beeldende therapie

Het eerste bezoek gedurende de rondleiding was aan de ‘Beeldende therapie’ waar Fenny van Dijk les geeft. Hierbij worden allerlei technieken gebruikt zoals schilderen, tekenen, boetseren en werken met verschillende materialen. Bij deze therapie worden ook gevoelens en gedachten zichtbaar gemaakt door een tekening of bijvoorbeeld een schilderij.

Door het bespreken hiervan kan de maker inzicht krijgen in zijn of haar emoties en gevoelens en leren ermee om te gaan.

Fenny van Dijk legt uit wat zij doet met de jongeren

Een mooi voorbeeld zijn de maskers. Op de buitenkant toon je hoe je jezelf aan de omgeving laat zien en aan de binnenkant hoe je je echt voelt. Een lachende clown kan veel verdriet of boosheid verbergen achter zijn of haar masker…….

Twee kanten van een masker

Naast Beeldende therapie zijn er meer vormen van therapie bij Almata. Zo is er danstherapie, sport en binnenkort ook muziektherapie.

In de kantoortuin waar de medewerkers van Almata hun administratieve werk doen hangt een schilderij van Jacqueline, één van de bewoners van Almata. Jacqueline is door stichting De Cultuurkantine gekoppeld aan Bergse Dees Goosen en is gaan schilderen en heeft één van haar schilderijen aan Almata geschonken.

Het schilderij van Jacqueline in de kantoortuin

Fitnesszaal

Vanuit het pand waar de Beeldende therapie gegeven wordt ging het buitenom naar het volgende gebouw. Hierbij werd ook de fitnesszaal gepasseerd, die zowel door het hotel van de Volksabdij als door Almata gebruikt wordt. De fitnesszaal was gedurende de rondleiding niet geopend.

(Vak)opleidingen

Binnen Almata worden verschillende vormen van onderwijs gegeven. Dat kan zijn in de vorm van dagbesteding, Het kan zijn gericht op een baan in de maatschappij of gericht op vervolg onderwijs. De opleidingen worden in samenwerking met ‘het Driespan’ van de Koraal groep verzorgd.

Eén van de opleidingen is algemene techniek en metaalbewerking. Hier wordt onder andere gewerkt aan fietsen en brommers en hier wordt ook de cursus VCA basisveiligheid gegeven.

Voor sommigen zijn de lessen hier alleen bezigheidstherapie maar er zijn ook mogelijkheden om bijvoorbeeld toe te werken naar een baan, bijvoorbeeld als assistent bij een fietsenmaker of garagebedrijf. Behalve dit metaalbewerkingslokaal is er ook een ruimte waar houtbewerking gegeven wordt.

Les algemene techniek en metaalbewerking en VCA Basisveiligheid

Horeca

In de horeca afdeling bij Almata begint de dag om zeven uur ’s morgens met alles klaar zetten voor die dag. In de ochtend wordt voor alle groepen kookles gegeven waarbij de jongeren leren om een lekkere en gezonde maaltijd te maken.

Na de ochtendlessen  zijn er twee of drie stagiairs die helpen bij het bereiden van de lunch in het personeels-restaurant. ’s Middags wordt met ‘horeca toppers’ dieper ingegaan op de kookkunst. Hierbij worden ze voorbereid voor werk in een restaurant of cafetaria.

Vier dagen in de week worden de avond maaltijden voor alle jongeren in de centrale keuken bereid. (de andere dagen in de keukens van de groepen) en daarna opgehaald en in de groepen opgegeten.

Voor de open dag waren er speciaal lekkere hapjes en dranken gemaakt waar iedereen van mocht proeven.

De keuken

Lekker hapjes voor de bezoekers van de open dag

Smoothies, chocomel en milkshakes

Talen en rekenen

Vakken als Engels, Nederlands en rekenen zijn natuurlijk ook belangrijk en ook hier worden bij Almata lessen in gegeven. Leerlingen kunnen, als ze er aan toe zijn, IVO examens doen voor certificaten Nederlands, Engels en rekenen.

Het niveau van de opleiding heeft niet alleen met intelligentie te maken maar ook met andere factoren zoals de belastbaarheid van de persoon.

Een van de leerkrachten verteld over de lessen

Wonen in Almata

Jongeren in Almata hebben elk een kamer in een groep van acht tot tien lotgenoten. Ze hebben een gezamenlijke woonkamer en keuken.

Het leven gaat volgens een standaard schema van kwart voor acht ’s morgens klaarstaan bij een opgeruimde kamer, ontbijten, naar school, lunchen en weer naar school. ’s middags wordt onder andere met doelenkaarten gewerkt. Ook elke dag heeft vaste taken zo is er dinsdag en donderdag corvee, mag er bijvoorbeeld woensdags naar huis gebeld worden enzovoort, zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is.

Een groepsleidster geeft uitleg

Uiteraard is er ook ruimte voor ontspanning en kunnen er in een gezellige zitkamer bijvoorbeeld spelletjes gespeeld worden.

Samen spelen op de spelconsole

De kamers

Bewoners van Almata hebben elk een eigen kamer, meestal met eigen badkamer met toilet en douche. Op hun kamer mogen ze hun eigen foto’s en dergelijke hebben, zodat ze zich er thuis kunnen voelen.

Een van de kamers in gebouw ‘Willem Barentsz’

Veiligheid is belangrijk bij Almata

De  groeps-woonkamer en keuken

Problemen

Het kan gebeuren dat jongeren rechtstreeks vanaf een politiebureau naar Almata komen en compleet door het lint gaan of dat ze door andere oorzaken tegen zichzelf beschermd moeten worden of waarbij hun medebewoners beschermd moeten worden.

Hiervoor wordt in eerste instantie een standaard kamer, prikkelarm dus zonder ‘aankleding’ gebruikt,  maar als dat ook niet afdoende is er een ruimte met alleen een matras. Hierop mag geslagen en geschopt worden om af te reageren maar verder kan er niets kapot.

Lege kamer met alleen een matras om af te koelen

Buiten sporten

Achter de gebouwen is een buitensport terrein. Dit wordt gebruikt voor sport-therapie maar hier kunnen jongeren na schooltijd ook voetballen, basketballen of andere sporten beoefenen. Het terrein wordt ‘Erik Vleesenbeek sportveld’ genoemd, naar een medewerker van Almata die bij de MH17 ramp om het leven kwam.

Het Erik Vleesenbeek sportveld

Houdoe & bedankt

Aan het einde van de rondleiding kregen alle bezoekers een pot met snoep mee, als aandenken aan het bezoek aan Almata

 

 

Cookieinstellingen