Op de motor van Alaska naar Tierra del Fuego

Foto: Jan Krijtenburg

Wim van Geest uit Hoogerheide presenteerde vorige week de reis, die hij op zijn motor maakte, van Anchorage in Alaska naar Ushuaia op Tierra del Fuego.

In een volle zaal in de protestantse kerk in Ossendrecht vertelde Wim over zijn avonturen gedurende zijn reis die op 7 augustus op Schiphol startte en op 21 december eindigde.

Plan B

Eigenlijk was de reis zoals hij die gemaakt heeft zijn plan B.
Het oorspronkelijke plan was ontstaan in 2017 toen hij met zijn vrouw op vakantie was in Costa Rica. Ze zaten te bedenken hoe mooi het zou zijn om hier met de eigen motors te rijden en in de zomer van 2020 zouden ze samen vertrekken om ieder met hun eigen motor van Alaska naar Tierra del Fuego te rijden.

…….en toen kwam corona en vielen ieders plannen in duigen. Ook de reis van Wim en Meta kon niet doorgaan door de corona maatregelen. Dat was dus plan A, dat niet door kon gaan.

Toen in 2022 de corona belemmeringen weggenomen waren kon er weer gereisd worden. Omdat Wim’s vrouw er toch van af zag om deze zware reis te maken besloot Wim met de reisorganisatie van Rob en Daphne de Jong, ‘Ride-on Motortours‘ in zee te gaan en met een groep reisgenoten de reis te ondernemen.

Voorbereidingen

Wat heb je zoals nodig voor zo’n reis?

  • Ten eerste een thuisfront dat er achter staat.
  • Dan natuurlijk een paspoort en de nodige papieren
  • Een motor. De Triumph Tiger van Wim is door John van Motorservice Ossendrecht helemaal klaar gemaakt voor de reis en Wim had als enige in de groep de hele reis geen enkel serieus probleem aan zijn motor.
  • Bagage die op de motor mee kan. Beperkt qua hoeveelheid wat zowel een voordeel als een nadeel kan zijn.
  • Creditcard en medicijnen.
  • Het roadbook van Ride-on Motortours
  • Een GPS, in Wim’s geval een Tomtom, met de juiste kaarten en papieren kaarten.
  • Een goede fysieke conditie.
  • en een van de belangrijkste dingen, de juiste mindset.

De motor werd vanuit London- Heathrow naar Anchorage gevlogen

Wat cijfers

Op deze reis is Wim door 15 landen gereden met 15 verschillende valuta
Hij heeft 31870 kilometer gereden en daarbij 1390 liter benzine en 2 sets banden verbruikt.
De hele reis duurde 130 dagen
Op vier overnachtingen in Panama City en vijf overnachtingen in Ushuaia na, is er verder vrijwel elke dag gereden
De langste rit was 760 kilometer en op dit hele stuk kwamen er maar vier afslagen voor.
De hoogste weg was in de Andes op 4870 meter, waarbij een van de reizigers een spuitbus zuurstof nodig had tegen de hoogteziekte.

Prachtige weg, hoog in de Andes

Het begin

Na via Frankfurt naar Anchorage gevlogen te zijn konden de motoren de volgende dag opgehaald worden.

Het binnen  komen in de USA had ook nog wat voeten in de aarde want voor een ESTA toegang moet je een vliegticket voor de inreis en de uitreis hebben maar als je met de motor het lang verlaat si dat wat lastig en een visum waar dat wel kan is duur. Gelukkig is hier ook een oplossing voor gevonden.
Ook is een milieuvergunning nodig maar voor motoren van na 1995 schijnt dit geen probleem te zijn.

Na een dag en een toertje in de buurt ging de reis serieus van start en na een paar dagen Alaska werd Canada doorkruist.

Wat Wim opviel was het grote aantal watervliegtuigen in Alaska. Aan het water had bijna ieder huis een steiger met een watervliegtuig.

Bij iedere steiger lag een watervliegtuig

Vanuit Canada werd de grens met de Verenigde Staten overgestoken. In Moab Utah heeft Wim een van de spannendste ritten gemaakt.

Gevaarlijke onverharde weg in Moab Utah

De onverharde weg met soms diepe sporen ging regelmatig langs diepe afgronden. Wim had het advies “kijken, sturen en gas geven” gekregen en na een spannende rit was hij weer een ervaring rijker.

Grensovergangen

Wim vertelde dat hij voor een grensovergang in Midden- en Zuid-Amerika een volle dag rekende. Dan kan het altijd meevallen.
Ook hier  is de mindset belangrijk. Ga je stressen omdat het niet efficiënt gaat, zoals wij gewend zijn, of neem je het zoals het komt en zorg je dat je eten en drinken bij je hebt.
De meest efficiënte grensovergang in Zuid-Amerika was die tussen Chili en Argentinië.

Efficiënte grensovergang tussen Chili en Argentinië

Om van Panama naar Bogota in Colombia te komen zijn er maar twee opties, Per boot (maar die vaart sinds de corona niet meer) of per vliegtuig. De motoren en hun berijders werden dus overgevlogen van Panama naar Bogota.

De motors staan klaar om naar Bogota gevlogen te worden

Steden

Den Haag, Rotterdam, het zijn dorpjes vergeleken met de miljoenensteden in Zuid-Amerika.

Bogota in Colombia

In La Paz, een enorme stad in Bolivia, wonen ongeveer een miljoen mensen en de stad is zo vol dat het verkeer vast loopt. De stad heeft daar nu een mooie oplossing voor namelijk een aantal kabelbanen die de stadsdelen met elkaar verbinden.

Kabelbaan in La Paz, Bolivia

Eten en drinken

Over het algemeen was er overal lekker en goed eten maar één keer, toen het verse vlees met een pickuptruck in een metselkuip werd aangevoerd bleek het toch niet zo fris en werden 5 leden van het reisgezelschap ziek, waarvan er zelfs één naar het ziekenhuis moest door uitdroging.

Gelukkig was dit een uitzondering en is er genoten van heerlijk eten en drinken.

Lekker lunch in Creel in Mexico

Heerlijke taarten in Argentinië

De finish

Na meer dan 30.000 kilometer rijden kwam de finish eindelijk in zicht.

Onverharde weg in Argentinië, op weg naar Ushuaia

Ook hier was volgens Wim de mindset belangrijk. Het einde van de reis die maanden geduurt heeft is in zicht. Hoe ga je er mee om. Hij wist dat het eindig was en was er op voorbereid en had er dus geen problem,en mee.

Op 11 december 2022 werd uiteindelijk het einddoel van de reis bereikt, Ushuaia op Tierra del Fuego.

Op het meest zuidelijke puntje van Vuurland (Tierra del Fuego) dus van Zuid-Amerika.

Nadat de motoren in Ushuaia in containers ingepakt waren voor de terugreis per schip, ging vliegreis terug naar Nederland via Buenos Aires in Argentinië. Daar maakte Wim nog net de uitbundige feestvreugde mee toen Argentinië met voetballen het WK gewonnen had.

Feest in Buenos Aires

Een glaasje wijn en even napraten

Een volle zaal in de kerk (foto: Jan krijtenburg)

Na afloop van de presentatie van Wim kon in het zaaltje naast de kerkruimte nog even nagepraat worden onder het genot van een wijntje of een sapje.

De hele reis

De hele reis van Wim, met een heleboel foto’s is te zien op internet op: www.polarsteps.com/WimVanGeest2

Foto’s (alle reisfoto’s): Wim van Geest

Cookieinstellingen