NK tegelwippen 2022: tegels er uit, groen er in

Foto: Redactie

Gemeente Woensdrecht doet mee aan het NK tegelwippen 2022.

Extremer weer met hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte, ook in de gemeente Woensdrecht krijgen we hier steeds vaker mee te maken.
Een van de oplossingen om hier beter mee om te gaan is zoveel mogelijk stenen eruit halen. Stenen verkoelen namelijk niet op een hete dag en laten ook geen water door wanneer het regent. Tijd om te gaan ‘tegelwippen’!

Achtergrond

Woensdrecht is een groene gemeente en al langer richten de gemeente zich vanuit verschillende beleidsvelden op het biodivers en klimaatbestendig maken van onze gemeente. Dit doen ze als gemeente in de openbare ruimte, maar de gemeente wil de inwoners ook stimuleren om dit in hun tuin te doen.

Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt Nederland meer klimaatbestendig, behaaglijker voor insecten en dieren, koeler op warme dagen én veel mooier! Door deelname aan het NK tegelwippen wil de gemeente dit nogmaals onder de aandacht brengen. Er zit een leuk wedstrijdelement aan en bovendien organiseren de gemeente diverse acties voor de inwoners van Woensdrecht.

NK tegelwippen

Dit jaar is de derde editie van het NK tegelwippen en worden er vanaf 21 maart tot en met 31 oktober zoveel mogelijk tegels gewipt in heel Nederland. De gemeente met de meeste gewipte tegels wint de Gouden Tegel. Er zijn ook nog Gouden Scheppen te winnen voor de gemeenten die de meeste tegels per inwoner wippen.

De gemeente Woensdrecht doet dit jaar voor de eerste keer ook mee aan dit NK en zal diverse projecten in de openbare ruimte uitvoeren om verharding om te zetten in waterdoorlatende verharding of in groen. De gemeente heeft echter ook hard de hulp van de inwoners van Woensdrecht nodig om zo hoog mogelijk in het klassement te eindigen!

Acties in de openbare ruimte

De gemeente kijkt we ook kritisch naar de hoeveelheid verharding in de openbare ruimte. In het verleden hebben ze al eerder dergelijke projecten uitgevoerd in bijvoorbeeld de Sparrenlaan in Putte. Voor het NK tegelwippen heeft de gemeente onlangs het asfalt in de Valkestraat in Hoogerheide gefreesd, waardoor het nu waterdoorlatend is. In de Raadhuisstraat start binnenkort een geveltuinproject en ook de mogelijkheden om het Lucasplein te vergroenen worden onderzocht.

Acties voor inwoners

Voor de inwoners van Woensdrecht wil de gemeente ook diverse acties opzetten. Het gaat van start met een ‘tuinbon-actie’. De eerste 50 inwoners die voor en na foto’s naar de gemeente kunnen sturen van tegels die zij uit hun tuin ‘gewipt’ hebben, ontvangen een waardebon ter waarde van €20 die ze bij een aantal geselecteerde lokale ondernemers kunnen uitgeven aan planten.
De exacte voorwaarden van deze actie staan op www.woensdrecht.nl/nk-tegelwippen.

Later wil de gemeente ook nog een actie gaan doen waarbij met een ‘tegeltaxi’ gewipte tegels opgehaald worden bij particulieren. Dit zal dan via de servicelijn van de gemeente aangevraagd moeten worden. Ook wil de gemeente met de ondernemers in Woensdrecht nog aan de slag om betegelde parkeervakken om te vormen naar parkeervakken met grasbetontegels. Zodra deze acties spelen, wordt er meer over bekend gemaakt.

‘Wip’ mee

Om mee te doen aan het NK tegelwippen moeten alle tegels opgegeven worden bij de organisatie van het NK. Inwoners kunnen dit doen via de lokale website www.woensdrecht.nl/nk-tegelwippen.

Informatie over vergroenen

Op de landelijke website www.nk-tegelwippen.nl is veel informatie te vinden over hoe je je tuin kunt vergroenen.

Cookieinstellingen