Vanaf woensdag 9 juli, is de luchtmacht een nieuw command rijker; het Air Support Command (ASC).
Op vliegbasis Woensdrecht is door Commodore Erwin van Beljouw de onderdeelsvlag overhandigd aan de nieuwe commandant Air Support Command Commodore Cengiz Sahan.
Voorafgaand aan de oprichting werden het commando van de Koninklijke Militaire School Luchtmacht door Kolonel Franka Teunissen-van de Kamp & het commando van het Logistiek Centrum Woensdrecht door Kolonel Robin Schoonen teruggegeven aan Commandant Lucht- en Ruimte strijdkrachten Luitenant-generaal André Steur.
Air Support Command vormt het kloppend hart van de luchtmachtondersteuning
In het ASC bundelt de Koninklijke Luchtmacht alle ondersteunende capaciteiten van twee op de vliegbasis gevestigde onderdelen; de Koninklijke Militaire School Luchtmacht en het Logistiek Centrum Woensdrecht. Met deze oprichtingsceremonie is er voortaan één commandant die het commando voert over een aantal verschillende onderdelen.
“Het ASC is de plek waar het letterlijk begint,” benadrukt Commandant Lucht- en Ruimte strijdkrachten Luitenant-generaal André Steur. “Het is de fabrieksgarage van onze luchtvloot en nog zoveel meer. Zonder het ASC staat alles stil, zonder het ASC geen Air & Spacepower. Want wie vliegt, moet kunnen landen. Wie inzet pleegt, moet kunnen herstellen. Wie groeit, moet kunnen opleiden, onderhouden en ondersteunen. En precies dat leveren jullie hier,” besluit hij.
Het Air Support Command is dé ondersteuner voor de Koninklijke Luchtmacht
De Koninklijke Luchtmacht, een van de operationele commando’s binnen Defensie, is onder verdeeld in vier commands. Dit zijn het Air Combat Command (F-35 en MQ9), het Defensie Helikopter Command (gevechts- en transporthelikopters) en het Air Mobility Command (transport vliegtuigen). Het Air Support Command ondersteunt de commands in logistiek, onderhoud, opleiden en een aantal unieke diensten zoals meteo ondersteuning en het openstellen van de (militaire) luchthaven.
Een wereld in beweging; het ASC is nú essentieel
Veiligheid is geen vanzelfsprekendheid meer en in dat krachtenveld heeft de krijgsmacht een opdracht. Het ASC is een cruciale schakel. Het ASC vormt het kloppend hart van de luchtmachtondersteuning en levert daarmee het voorzettingsvermogen dat de Luchtmacht en haar partners nodig hebben om inzetbaar, relevant en toekomstbestendig te zijn; om de taken in en vanuit de lucht en de ruimte te kunnen uitvoeren. Daarvoor worden doorlopend mensen en materieel ontwikkeld en werkt het ASC intensief samen met haar partners in binnen-en buitenland.
“Binnen de luchtmacht vormt het ASC een essentieel onderdeel. Dat doen wij, zoals we hier staan, samen. Niet meer naast elkaar opereren, maar elkaar als eenheid versterken om nog effectiever te worden. Samenwerken is niet alleen noodzakelijk binnen onze eigen organisatie. Juist nu, in een tijd waarin veiligheid steeds complexer wordt, moeten we intensiever samenwerken met onze externe partners. Want alleen als wij gezamenlijk de krachten bundelen kunnen wij de impact leveren die nodig is om Nederland veiliger en weerbaar te maken,” aldus de nieuwe commandant Commodore Cengiz Sahan tijdens de oprichtingsceremonie.