De directie van UNESCO heeft de toevoeging van Geopark Schelde Delta aan het UNESCO Global Geoparks-netwerk goedgekeurd.
UNESCO Global Geopark
De UNESCO Global Geopark-aanduiding werd in 2015 gecreëerd. Het erkent geologisch erfgoed van internationale betekenis.
Geoparken dienen lokale gemeenschappen door het behoud van hun belangrijke geologische erfgoed te combineren met publieksbereik en een duurzame benadering van ontwikkeling.
Scheldedelta UNESCO Global Geopark
Het in België en Nederland liggende Scheldedelta UNESCO Global Geopark heeft een unieke geologische ligging tussen het zinkende Noordzeebekken en het oprijzende Brabantmassief. Geologische krachten, door het klimaat veroorzaakte veranderingen in het milieu en menselijke interacties hebben een landschap gecreëerd dat rijk is aan geologische, morfologische en cultuurhistorische sporen.
De laaglanden, beschermd door dijken, zijn verstoken van sediment en lijken, waar ze ook onaangetast zijn gebleven, bijna bevroren in de tijd. Historische constructies getuigen van de invloed van verschillende geologische fasen.
Foto: Leo den Heijer
Het geopark maakt gebruik van een veelzijdig verhaal dat de geologische en menselijke geschiedenis met elkaar verweeft om het bewustzijn te vergroten over de kritieke kwetsbaarheid van de
regio voor klimaatverandering.
Het geopark laat “op kleine schaal zien wat de gevolgen van de klimaatverandering en de stijging van de zeespiegel wereldwijd zijn”, constateert de lokale fotograaf en kunstenaar Rem van den Bosch.
Foto: Jan Krijtenburg
Het middeleeuwse stadje Reymerswael
Een lopend natuurbeschermingsproject heeft tot doel het verloren gegane middeleeuwse stadje Reymerswael, datrond 1530 door turfafgraving onder water verdween, weer tot leven te wekken.
Het streven combineert kustverdediging, behoud van de waterkwaliteit en ecologische verrijking van de Oosterschelde, wat de inzet van het geopark voor holistisch milieubehoud onderstreept.
Het begin
Een jaar of zeven geleden heeft een leerkracht van het Roncalli, Willem de Weert, pogingen gedaan om de Brabantse Wal als Geopark te bestemmen. Uiteindelijk is hij daar toen mee gestopt omdat het veel omvattender zou moeten zijn en hij datt niet alleen voor elkaar kon krijgen. Daarom is hij medestanders gaan zoeken met als resultaat dat onder andere Provincies en IVN mee gingen doen met als uiteindelijk resultaat dat Geopark Schelde Delta aan het UNESCO Global Geoparks-netwerk is toegevoegd.
Wat merken we er van?
De gewone burger krijgt veel meer info, onder andere door informatie borden op interessante plaatsen en kan op een grotere groep een beroep doen om informatie te krijgen. Op open dagen merk je al dat diverse groepen met het Geopark als steun in de rug meer voor elkaar kunnen krijgen zoals bijvoorbeeld bijzondere excursies in het gebied.