Nieuwe normen voor verdeling van jodiumpillen voor gebruik bij kernramp

Jodium pillen
Foto: Jan

Na de eerste verdeling van jodiumpillen voor doelgroepen ‘in de buurt’ van een kerncentrale, is dit jaar het gebied vergroot tot maximaal 100 kilometer rondom een centrale.

De overheid verspreide in september de jodiumpillen aan iedereen tot 40 jaar in een straal van 10 tot 20 kilometer rond een kerncentrale en aan kinderen tot 18 jaar die minder dan 100 kilometer van een centrale wonen. Deze Kaliumjodide pillen moeten in het geval van een kernramp geslikt worden, om te voorkomen dat radioactief jodium wordt opgenomen door de schildklier. Met name bij kinderen verlaagt dit de kans op schildklierkanker door de radioactieve straling.

Inwoners van de gemeente Woensdrecht zullen van deze nieuwe normen niets merken omdat Woensdrecht (evenals Bergen op Zoom) in het gebied ligt waar in 2013 de pillen al werden verdeeld. Ook de scholen en kinderopvang plaatsen in de gemeente Woensdrecht zouden voldoende pillen op voorraad moeten hebben.

Natuurlijk zijn er ondertussen nieuwe inwoners bijgekomen. Nieuwe inwoners die bij de doelgroep horen, dus minder dan 40 jaar oud zijn en zwangere vrouwen, kunnen bij de balie van het gemeentehuis aan de Huijbergseweg in Hoogerheide, kosteloos een doosje pillen ophalen.

Algemene informatie over de jodium pillen (bron: Rijksoverheid)

Naast de maatregelen schuilen en evacueren, is het innemen van jodiumtabletten één van de maatregelen die de overheid kan afkondigen om mensen te beschermen. De jodiumtabletten bieden (alleen) bescherming tegen radioactief jodium dat bij een kernongeval kan vrijkomen.

De mensen die baat kunnen hebben bij de beschermende werking van jodiumtabletten zijn mensen tot en met 40 jaar, die binnen de 0-20 kilometerzone (hemelsbreed) rondom een kerncentrale wonen, kinderen tot 18 jaar, die binnen de 20-100 kilometerzone (hemelsbreed) rondom een kerncentrale wonen en zwangere vrouwen van alle leeftijden die hemelsbreed binnen 100 kilometer van een kerncentrale wonen.

Jodiumtabletten werken alleen als ze op het juiste moment worden ingenomen. Dus niet te vroeg en niet te laat.
De overheid geeft het juiste tijdtip aan via mobiele telefoon (NL-Alert), crisis.nl en uw calamiteitenzender (radio- of televisieomroep).
Inname van jodiumtabletten is alleen nodig wanneer er radioactief jodium uit een kerncentrale verwacht of gemeld wordt, en u op een plek bent waar de radioactieve wolk met radioactief jodium naartoe komt.

Reacties