Natuurwerkdag bij Buitenlust

Foto: Leo den Heijer

Zaterdag werd ook bij Boerderij Buitenlust door vrijwilligers aan de natuur gewerkt. Leo den Heijer vertelt zijn belevenissen.

Regenachtig weer…. Oh oh, vandaag is het Natuurwerkdag, ik ga met m’n kleinzoon naar Buitenlust om een stuk bos opslag vrij te maken vanwege de voortplanting van de Phegeavlinder.

Nou ja eerst er maar eens zien te komen…. Eerst naar Bergen op Zoom , richting Halsteren. Na diverse rondjes Vrederust komen we eindelijk bij Boerderij Buitenlust aan. We zien een groep mensen klaarstaan… Aangezien het even duurt om mij en mijn kleinzoon om te kleden(want regenpakken en laarzen aan!) en ik het fototoestel ook nog droog wil meekrijgen, missen we de aansluiting met de groep en wandelen met nog twee heren en een dame samen op.

We blijken toch een verkeerd pad genomen te hebben want na telefonisch contact met de boswachter lopen we een stukje terug en voia het hoofdpad verder daar zien we een groep mensen in een “zichtlijn” ter hoogte van de (ex) Schanskorven; met aarde gevulde rieten mandstructuren waarvandaan de Franse in de 18e eeuw op onze fortenlinie stonden te schieten met Musketten. Die korven, een jaar of tien geleden nieuw neergezet, lijken snel te verrotten en er blijft dan dus een begroeide aarden wal over…..

De ter plekke bijbehorende zichtlijn staat vol Eiken opschot, de Amerikaanse Eik is een welig en zich snel voortplantende soort….
Er werden blijkbaar grote takkenscharen uitgedeeld want voor ons laatkomers waren er slecht enkele boomzaagjes over.

Met handschoenen gewapend gingen we de opgeschoten jonge Eikjes te lijf. Variërend van een centimeter tot 5 centimeter dikke stammetjes zaagden we met z’n tweeën weg. Kleinzoon trok eraan , opa zaagde ‘m door….deze werden op stapeltjes gelegd die door anderen weer aan de zijkant in het bos neergelegd werden. Tijdens het werken hoorde je diverse kreetjes en gilletjes als er ergens weer een Kikker tevoorschijn sprong.

Zo werkend werd al snel een groot stuk van de zichtlijn in ere hersteld! Het was ineens droog! Na een uurtje hard snoeien konden we aan de koffie, voor sommigen thee en voor de kinderen limonade of vanuit de Scharrelkids geregeld: Chocomelk! Uiteraard begeleid met een Roze koek of stroopwafel….

Aad (buitenwerkploeg leider vrijwilligers Kraaijenberg) vertelde nog het een en ander over de geschiedenis van dit perceel. Juf Marianne (IVN) liet verschillende soorten Paddenstoelen zien; een Russula; een plaatjeszwam, een Aardappelbovist( een buikzwam) en een Berkenboleet(een buisjeszwam) die ze in het bos gevonden had.

Na de drinkpauze gingen we verder richting vlag die aan de overkant van de droge greppel aan het eind van de Zichtlijn gehesen was. Het zonnetje kwam erdoor en na een half uurtje werken … We hadden het voor elkaar; de hele zichtlijn vrijgezet!

Om 11.45 uur liepen we erop los kletsend terug naar het beginpunt, leverden onze handschoenen, scharen en zagen in en keerden weer terug naar de parkeerplek. Het was een goed bestede morgen geweest!

Tekst en foto’s: Leo den Heijer

Reacties