Natuurherstel per helikopter

Foto: Jan Krijtenburg

In de gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht wordt in natuurgebieden per helikopter steenmeel uitgestrooid voor de verbetering van de grondkwaliteit.

Begin deze week werd begonnen in de gemeente Woensdrecht waar over zeventien hectare bos in Ossendrecht het steenmeel werd uitgestrooid. Van woensdag 14 tot en met vrijdag 16 december is eenendertig hectare van Landgoed Lievensberg aan de beurt waarna ook nog in Steenbergen steenmeel gestrooid zal worden. Het is een herstelmaatregel die nodig is om de bodem te verbeteren en het bos te versterken.

Bosgebieden afgesloten

Gedurende de werkzaamheden zijn de bosgebieden niet toegankelijk voor bezoekers. Zo zijn van 14 tot en met vrijdag 16 december gedeelte van Landgoed Lievensberg afgesloten.

Steenmeel is fijn gemalen steen en een volledig natuurlijk materiaal. Het is niet schadelijk voor de gezondheid, maar inademen is natuurlijk niet gewenst. Vandaar dat enkele (fiets)paden en delen in het bos tijdens de werkzaamheden voor een korte periode wordt afgesloten voor bezoekers. Ook delen bij Molenzicht worden afgesloten in verband met de vliegroute van de helikopter.

Prachtige natuur op landgoed Lievensberg

Steenmeel help de mineralen weer in balans te brengen

Door de uitstoot van stikstofoxiden en ammoniak is de bodem ernstig verzuurd. De bodem is zo verstoord dat voedingsstoffen en mineralen makkelijk wegspoelen, terwijl stikstof achterblijft. Dit heeft ernstige gevolgen voor de planten en dieren. Steenmeel help de mineralen weer in balans te brengen, zodat de bodem beter gaat functioneren. Uiteindelijk neemt daardoor de biodiversiteit weer toe en worden de bossen sterker en weerbaarder tegen stikstofuitstoten en klimaatverandering.

Een speciale helikopter

Het steenmeel wordt verspreid over 31 hectare bos in Lievensberg. Het verspreiden van steenmeel gebeurt met inzet van een speciale helikopter. Zo kan er nauwkeurig gewerkt worden zonder de bodem te veel te storen en ook de dieren hebben met deze methode het minste last tijdens de werkzaamheden. Het werken met zo’n speciale helikopter is een unieke gebeurtenis. Vandaar dat op de heide van Lievensberg een speciale uitkijkplek wordt ingericht op de open zandvlakte. Vanuit deze plek is goed te zien hoe de helikopter te werk gaat.Vanaf het Natuurpodium en vanaf het Appeltje is de wandelroute naar de uitkijkplek met pijlen aangegeven.

Op de uitkijkplek staat een bord met informatie over de werkzaamheden

Unieke gebeurtenis

Ook wethouder Verroen is enthousiast over deze unieke gebeurtenis. “Het komt niet veel voor dat op deze manier gewerkt wordt. Het is daarom erg bijzonder om dit te zien. Helaas betekent dit ook dat onze bodem niet sterk genoeg is om zelf te herstellen. We hopen met deze herstelmaatregel een stap te zetten in een sterker bos.”

Samen met Natuurpodium

Tijdens deze projecten wordt vaak samengewerkt met Natuurpodium. Zij kunnen deze projecten verwerken in een educatief programma voor scholen: “We proberen dit soort projecten altijd te delen met de scholen. Op deze manier dragen we bij aan de duurzame ontwikkeling van de regio. Daarnaast is het natuurlijk erg bijzonder en gaaf om te zien hoe dit werkt!”, aldus Robert Deliën, directeur Natuurpodium.

Donderdagmorgen was er een groep eerstejaars leerlingen van R@velijn Agora aanwezig die van een medewerker van de Bosgroep uitleg kregen over de werkzaamheden.

Leerlingen van R@velijn Agora krijgen uitleg op de uitkijkplek

De uitvoering is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. De dagen dat de helikopter kan vliegen zijn van te voren dus niet met zekerheid te zeggen. Kijk voor de meest actuele informatie op de website van Bosgroep Zuid Nederland.

De planning

Er is bewust voor gekozen om de verspreiding van het steenmeel per helikopter in de huidige periode te doen nu veel dieren in rust zijn en er geen broedende vogels gestoord worden. Door gebruik van een helikopter hoeft er ook niet rondgereden te worden met vrachten steenmeel, wat bodembeschadiging en verstoring van holen tot gevolg zou kunnen hebben.

Steenmeel uit Heimolen

Bij Heimolen is het steenmeel opgeslagen en wordt met een shovel in de bak die onder de helikopter hangt geschept. Het steenmeel dat op de Brabantse Wal gebruikt wordt is een restproduct van de mijnbouw in Noorwegen. Ook steenmeel uit andere gebieden is onderzocht maar het steenmeel uit Noorwegen bleek het beste voor de grond op de Brabantse Wal.

Het voordeel van steenmeel ten opzichte van kalk is dat steenmeel wel dertig jaar lang werkzaam blijft in de grond.

Per helikopter steenmeel uitstrooien boven het bos

Cookieinstellingen