“Museum in de steigers” bij de culturele avond

Foto: Mirjam den Heijer

“Museum in de steigers” een presentatie van Siska Beele, conservator collecties KMSKA over de verbouwing van het Koninklijk Museum Schone Kunsten Antwerpen.

“Museum in de steigers”

Verslag en foto’s door: Mirjam den Heijer

Siska Beele, conservator collecties KMSKA, Koninklijk Museum Schone Kunsten Antwerpen gaf op de culturele avond in de Protestantse kerk in Ossendrecht een presentatie over de verbouwing van het Koninklijk Museum Schone Kunsten Antwerpen. Zij is sinds 1980 aan het KMSKA verbonden en haar wetenschappelijke interesse gaat uit naar Belgische kunst uit de 19e eeuw en naar de geschiedenis van het museum en zijn verzamelingen.

Kaan Architecten

Op 1 mei sloot het KMSKA zijn deuren voor een spectaculaire verbouwing . Het Nederlandse bureau Kaan Architecten ontwikkelde een ingenieus plan om er een mooi eigentijds en goed uitgerust museum van te maken, een museum van de 21e eeuw.

De lezing neemt ons mee door het gerestaureerde 19e-eeuwse gebouw en de overdonderende nieuwbouw en geeft ons een tour van de vernieuwde collectie presentatie.

Opgericht door Napoleon

In mei 1810 opgericht door Napoleon in samenwerking met de kunstacademie. In 1885 studeerde Van Gogh er. Hij bezocht het Rubensmuseum ter bestudering van hoe Rubens blinde vrouwen portretteerde.
Vanaf 1870 plannen voor een nieuw museum op Zuid, 1884-1890 bouw van het huidige museum maar na 35 jaar is er al plaatsgebrek , dat kwam door de manier van etaleren; de binnenplaatsen worden overdekt. In 1952 wordt een atoomvrije kelder gebouwd. Het blijft knagen, dan komt Kaan architecte in beeld, met een “Massterplan verbouw” .Het 19e-eeuwse historische monument wordt teruggebracht in originele staat met lambrisering, muurverf en parket,. De inbreiding met nieuwbouw wordt wit, strak , met lichtkoepels gericht op het noorden wordt licht via vides naar beneden gebracht; twee werelden in een gebouw!

Asbest

Eerst moet alle asbest verwijderd worden, de atoombunker met muren van anderhalve meter dik, dat kostte drie maanden tijd (met handkracht!) Die ruimte is nu opslag depot geworden voor oa Rubens schilderijen . Beelden, tekeningen en prenten worden in een extern depot bewaard. Dan volgt de restauratie van het oude gebouw.
Het nieuwe stuk gaat gebouwd worden met een stalen constructie van een miljoen kilo staal en is verbonden aan het oude… , er zijn dan grote en kleine, lichte en donkere ruimtes en een grote 103 treden tellende trap een zg. “Stairway to heaven”.
Alle buitengevels en alle beelden worden gerestaureerd, de museumtuin moet nog worden aangepast. Kortom veel werk nog te doen, opening gepland na jaar 2022! Start budget 40 miljoen, geschatte kosten nu 100 miljoen!

Sint Lucasgilde

Basis van de kunstcollectie is het Sint Lucasgilde. Tijdens de verbouwing worden veel kunstwerken gerestaureerd. Nu 5500 werken, maar 628 werken in de expositie, om te “verwonderen”; kunst van voor 1880 in het historische gedeelte, de rest in het nieuwe deel. Breekpunt is werk van James Ensor.

Wat een interessante avond! Na afloop van de presentatie werden er zoals gebruikelijk vragen gesteld, de spreekster werd hartelijk bedankt en kreeg een kleinigheid en uiteraard was er weer iets te drinken na afloop…
Volgende culturele avond: op 4 juni 2020 a.s. door Jan Rot getiteld “Afscheid van Ossendrecht”

 

Cookieinstellingen