Ministerie van Binnenlandse Zaken wil meer sociale huurwoningen in Woensdrecht

Foto: Jan

Er moeten meer sociale huurwoningen komen, zei Minister Hugo de Jonge vorige week in Den Haag. Eén van de gemeente die aan de bak moet is de gemeente Woensdrecht, zo blijkt uit cijfers.

Het streven is dat corporaties in Nederland tot en met 2030 in totaal 250.000 nieuwe sociale huurwoningen bouwen. Daarbij is het belangrijk dat er een evenredige verdeling komt tussen de verschillende gemeenten. Er zijn nu gemeenten met minder dan 20% sociale huurwoningen en gemeenten met meer dan 40% sociale huurwoningen. Om tot een evenwichtiger verdeling te komen moeten alle gemeenten streven naar minimaal 30% sociale huurwoningen, zegt het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Recente cijfers van het centraal bureau voor de statistiek tonen aan dat 18,6 procent van de woningen in de gemeente Woensdrecht eigendom zijn van een sociale verhuurder. In buurgemeente Bergen op Zoom ligt dat percentage rond de 30 procent. In Woensdrecht zal er dus nog even doorgebouwd moeten worden. Daarbij is het belangrijk dat er ook gebouwd blijft worden voor mensen met een middeninkomen, vindt het ministerie. Gemeenten die al ruim voldoen aan de 30% kunnen dan ook vooral bouwen voor middeninkomens.

Minister De Jonge: “Iedereen verdient een thuis. Voor mensen die extra zorg en aandacht nodig hebben is het vaak lastig om een geschikte woning te vinden. Elke gemeente heeft de verantwoordelijkheid om haar eerlijke deel te nemen en te zorgen voor voldoende woningen voor deze groepen. Meer sociale woningen bouwen dus en zorgen dat er voldoende ondersteuning is.”

Op dit moment zijn er nieuwbouwprojecten van Woningstichting Woensdrecht aan de Molenakkers in Woensdrecht, de Patoor van Roesselstraat in Hoogerheide en de Noordrand in Ossendrecht. Verder heeft de gemeente Woensdrecht aangegeven om haast te willen maken met verschillende bouwprojecten zoals nieuwbouw in Huijbergen (locatie van de supermarkt), Putte (locatie van houthandel Sneek) en arbeidsmigrantenwoningen op locatie Glatt.

Daarnaast moet elke gemeente een woonzorgvisie en een huisvesting- of urgentieverordening opstellen. Hierin wordt vastgesteld wat er nodig is aan ondersteuning en hoe bepaalde aandachtsgroepen met voorrang een woning kunnen krijgen.

 

Cookieinstellingen