Melding van plannen voor trouwen of een geregistreerd partnerschap kan voortaan online

Foto: Jan Krijtenburg

Paren met trouwplannen kunnen hun voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap voortaan digitaal melden bij de gemeente Woensdrecht.

Als er geen bijzonderheden zijn, hoeven de paren, na de digitale aanmelding, hiervoor niet meer langs te komen bij het gemeentehuis.

Melding bij gemeente waar de plechtigheid plaatsvindt

Om te kunnen trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan, moet er melding gedaan worden bij de gemeente waar de plechtigheid plaatsvindt. Dit kan vanaf 1 jaar tot minimaal 2 weken van tevoren gedaan worden. Vanaf heden hoeft het paar hiervoor in Woensdrecht niet meer naar het gemeentehuis te komen.

Online geeft het stel aan welke voorkeur het heeft qua datum, locatie en trouwambtenaar en geeft het de namen van de getuigen door. Ook melden zij voor welke vorm zij kiezen: een ceremonieel huwelijk/geregistreerd partnerschap, een korte ceremonie of een kosteloos huwelijk. De gemeente Woensdrecht checkt de mogelijkheden, handelt de formaliteiten af en laat weten of er bijzonderheden zijn. Is dit niet het geval, dan is het eerste daadwerkelijke contact met de gemeente pas tijdens de voorbereidingsbijeenkomst met de buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand.

Is het nodig om de aanstaanden wél te zien voordat de melding doorgevoerd kan worden, dan worden zij alsnog op het gemeentehuis uitgenodigd.

In de eerste drie weken al zeven aanmeldingen

“De eerste paren hebben de weg naar de digitale melding al gevonden”, aldus burgemeester Steven Adriaansen. “Het online aanbieden van dit soort formaliteiten past binnen ons voornemen om de digitale dienstverlening te verbeteren. Het is een extra service voor onze inwoners, die zo op een zelfgekozen moment en tijdstip hun zaken met de gemeente kunnen regelen.” Overigens kan ook het aannemen van een andere achternaam digitaal gebeuren.

DigiD

Om trouwplannen of geregistreerd partnerschap digitaal aan te melden wordt gebruik gemaakt van een aanmelding via DigiD zodat de identiteit van de beide aanmelders vast staat en direct de relevante gegevens bekend zijn.

Links

Reacties