Maximaal 5% overschrijding voor aanrijtijden ambulances in Woensdrecht

Foto: Archief Regioactueel

Het college van burgemeester en wethouders adviseert de gemeenteraad vast te houden aan de 5%-overschrijdingsnorm voor de aanrijtijden van ambulances.

De aanrijtijden van de ambulances zijn een belangrijk en veelbesproken onderwerp in de gemeente Woensdrecht. Het college van burgemeester en wethouders adviseert de gemeenteraad vast te houden aan de 5%-overschrijdingsnorm en dit als zienswijze in te brengen op de begroting 2019 van de RAV. (Regionale Ambulance Voorziening)

Achtergrondinformatie

De RAV Brabant Midden-West-Noord verzorgt voor de gemeente Woensdrecht de invulling van de meldkamer en ambulancezorg. Jaarlijks stelt de RAV een begroting op. Voorafgaand aan de definitieve vaststelling daarvan wordt de gemeenteraad in de gelegenheid gesteld een zienswijze in te dienen. Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad van Woensdrecht voor een zienswijze in te dienen over de begroting 2019.

Zienswijze

De voorgestelde zienswijze is samen met andere gemeenten uit de regio voorbereid, maar specifiek voor Woensdrecht gaat het over de aanrijtijden. In de begroting 2019 van de RAV staat dat het overschrijdingspercentage voor A1-ritten hoogstens 5,5% zal bedragen. Een A1-rit houdt in dat er sprake kan zijn van levensgevaar bij de patiënt. De gemeenteraad van Woensdrecht heeft eerdere jaren aangegeven dat ze van mening is dat het overschrijdingspercentage hoogstens 5% mag bedragen. De gemeente Woensdrecht hecht hier veel waarde aan en om deze reden is de regionale zienswijze op dit punt aangepast en wordt de gemeenteraad voorgesteld in haar zienswijze op de begroting 2019 vast te houden aan de 5%-norm.

Aanrijtijden ambulances

De aanrijtijden van de ambulances zijn een belangrijk en veelbesproken onderwerp in de gemeente Woensdrecht. Wethouder Van Agtmaal: “We weten allemaal dat iedere minuut telt bij een levensbedreigende situatie. Samen met de RAV proberen we naar mogelijkheden te zoeken om mensen in onze gemeente zo snel mogelijk van de noodzakelijke hulp te voorzien in een dergelijke situatie”. De mogelijkheid van grensoverschrijdende samenwerking met België wordt besproken, maar de RAV gaat ook meer de zorgambulance inzetten. Deze ambulance wordt meer ingezet op ritten waar de urgentie niet zo van toepassing en hierdoor blijft de zogenaamde ALS-ambulance meer beschikbaar voor de A1-ritten. Tevens blijkt uit de cijfers van 2017 dat de aanrijtijden grotendeels gehaald worden als de ambulance vanuit de post in Hoogerheide kan uitrukken. Men is binnen de RAV dan ook steeds op zoek naar mogelijkheden om de onttrekking van de ambulance vanuit Hoogerheide te beperken. Wethouder Van Agtmaal: “We blijven als gemeente de aanrijtijden nauwlettend volgen. Naast professionele inzet is het ook belangrijk dat zoveel mogelijk inwoners een reanimatie- en AED-cursus volgen bij een lokale EHBO-vereniging. Wanneer u al kunt reanimeren, dan wil
ik u vragen zich aan te melden bij het alarmeringssysteem HartslagNu. Als burgerhulpverlener kunt u ook een waardevolle bijdrage leveren”.

Cookieinstellingen