Maatschappelijke Diensttijd (MDT) bij gemeente Woensdrecht

Foto: Redactie

Dorpsplatform Hoogerheide en mensen van MDT gaat in gesprek over het invoeren van vrijwillige Maatschappelijke Diensttijd in de gemeente Woensdrecht.

Openbare vergadering van Dorpsplatform Hoogerheide

In de openbare vergadering van Dorpsplatform Hoogerheide gaven Chantal Aardse van het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap en Matthijs Verbeek uit Hoogerheide, lid van het Youth Panel bij MDT, een presentatie over MDT, Maatschappelijke Diensttijd.

Maatschappelijke Diensttijd (MDT)

MDT is een programma van het ministerie van OCW, in samenwerking met jongeren, maatschappelijke organisaties, scholen, gemeenten en andere ministeries dat bedoelt is om jongeren (van 12 tot 30 jaar) te stimuleren en helpen hun talenten te ontwikkelen, mensen te ontmoeten buiten hun eigen leefwereld en iets te doen voor een ander en/of voor de samenleving.

MDT voor de jongeren in Woensdrecht

Matthijs Verbeek heeft, in samenwerking met Wouter Troost, een flitspeiling gehouden onder bijna honderd jongeren en meer dan de helft vind dat er te weinig te doen is voor jongeren in de gemeente Woensdrecht. De jongeren vinden dat de gemeente meer voor jongeren moet aanbieden en en zien graag een activiteit waar talentontwikkeling, elkaar ontmoeten en iets doen voor een ander gecombineerd zijn.

Als ervaringsdeskundige weet Matthijs wat deelnemen aan een MDT traject voor voordelen heeft en hij zou deze mogelijkheden tot ontplooiing ook graag aan de jongeren in de gemeente Woensdrecht aan geboden zien.

Als Maatschappelijke Diensttijd kan er bijvoorbeeld als vrijwilliger bij een organisatie gewerkt worden, zoals andere jongeren begeleiden bij creatieve activiteiten of sport, maar ook plaatsen bij bedrijven zijn mogelijk.
Een MDT-traject doe je bij een organisatie in Nederland die je zelf kiest en die bij jou past. Er zijn MDT-trajecten op allerlei verschillende thema’s, van natuur en milieu tot media en de zorg.

Doordat de jongere buiten zijn (of haar) comfort zone komt geeft dit een stuk zelfvertrouwen. Door in diverse organisaties mee te draaien ontstaat er ook een betere grondslag voor beroepskeuze en worden er nieuwe vaardigheden ontwikkeld. Ook wordt er zo een netwerk opgebouwd waar je je leven lang plezier van kan hebben.

Gratis

Als een jongere mee doet in een MDT traject is het de bedoeling daar tussen de 80 uur en 6 maanden aan te besteden. Meedoen kost niets, en soms staat er zelfs een vrijwilligersvergoeding tegenover.

De gemeente

Tot nu toe zijn de MDT projecten voornamelijk in de grote steden gestart. Zo was Matthijs via via met een MDT project in Rotterdam in aanraking gekomen.
Bij de invoering van MDT in de diverse steden in de Randstad blijkt dat MDT kan helpen tegen overlast, omdat jongeren iets zinvols te doen krijgen in plaats van rondhangen.
MDT kan bijdragen aan maatschappelijke vraagstukken waar elke gemeente mee worstelt, zoals mentale gezondheid onder jongeren, eenzaamheid, slechte integratie van nieuwkomers, betalings- en schuldenproblematiek en vroegtijdig schoolverlaten.

Tot nu toe zijn 250 gemeenten betrokken geweest bij MDT en hebben er ruim honderdduizend jongeren aan meegedaan.

Chantal Aardse benadrukte wel dat MDT geen vervanging is van bestaande voorzieningen bij de gemeenten maar een aanvulling daar op.

Wethouder Jeffrey van Agtmaal nodigde na afloop van de presentatie Chantal en Matthijs en mensen van Dorpsplatform Hoogerheide uit, om in het gemeentehuis te praten over de mogelijkheid om MDT ook in de gemeente Woensdrecht in te voeren.

Links

 

Cookieinstellingen