Maarten Luther, rebelse monnik daagt Keizer en Paus uit

Foto: Leo den Heijer

500 jaar Reformatie, een lezing van Prof Frans van den Brande op de Culturele donderdagavond in Ossendrecht.

Op donderdagavond 29 november sprak professor Frans van den Brande in de reeks culturele avonden voor een select gezelschap in de kerkzaal van de Protestantse Kerkgemeenschap in Ossendrecht.


Prof vd Brande is oud docent Judaistiek aan de Hogeschool Zeeland, hij is onder andere actief in de Antwerpse contactgroep voor Joods Christelijke betrekkingen.
Op 31 oktober 1517 spijkerde de rebelse augustijner monnik Maarten Luther zijn 95 stellingen op de deur van de slotkerk in Wittenberg: dat markeerde 500 jaar geleden Hervormingsdag – het begin van de Reformatie.
Zijn daad had wereldwijde gevolgen, die niet alleen de geschiedenis van de kerk veranderde maar ook andere grote consequenties had. Voor Luther zelf bezorgden zijn theologische opvattingen hem de banvloek van de kerk en de Keizer.

Prof vd Brande nam de mensen in de kerk mee naar die begin tijd, schetste met humor de jonge monnik en toonde diverse slides van plekken waar Luther geschiedenis geschreven heeft. Hij zette hem neer in zijn omgeving en maakte duidelijk waar de schoen wrong; de handel in aflaten vormden zijn grootste klacht.

Na afloop werd opgemerkt dat het een minicollege Luther zou zijn , als dit een mini vorm was hoe lang duurt dan een normaal college?

Na afloop kreeg de professor een mooie fles wijn en werd er onder genot van een glas nog lang nagesproken.

Verwacht in de reeks culturele avonden: 17 januari Kathleen Verdult over Vlaamse Primitieven……

Foto’s en tekst: Leo den Heijer

Cookieinstellingen