Lezing Stijn Ilsen: Achter de schermen van een raketlancering

Montmartre rond kasteel Ravenhof
Montmartre rond kasteel Ravenhof
Foto: Jan Krijtenburg

Ruimtevaart spreekt tot de verbeelding van velen. Het heeft iets mysterieus en onbereikbaars. Het wordt gezien als het summum van de wetenschap en techniek. Met deze lezing wordt ruimtevaart dichter bij de mensen gebracht.

Want als je goed kijkt is het allemaal niet zo moeilijk, maar net daarom zo ongelooflijk boeiend. Ruimtevaart is heel breed. Tijdens de lezing wordt een satelliet gevolgd in zijn weg naar de ruimte. Aan de hand van het HERSCHEL project of de Belgische PROBA satellieten wordt er in mensentaal en met filmpjes en foto’s uitgelegd wat de satelliet eigenlijk doet en waarom we een satelliet nodig hebben? Daarna bekijken we hoe een satelliet eigenlijk werkt en hoe dit allemaal wordt getest als hij nog op de aarde staat. Er wordt ook uitgelegd hoe een raket werkt, welke wetten van de fysica de satelliet in zijn baan om de aarde houdt en wat er gebeurt achter de schermen van een raketlancering. Als laatste wordt de geluidsinstallatie luid gezet en kijken we naar een lancering van alle mogelijke kanten.
Het verhaal wordt doorspekt met humor en anekdotes.

Donderdag 7 november om 20.00 uur in het Kasteel Ravenhof , Oud Broek 4, Stabroek.

Stijn Ilsen werkt als lucht- en ruimtevaartingenieur. Hij begon bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en werkte daarna in opdracht van Airbus aan de ruimtetelescoop Herschel. Nu is hij aan de slag bij QinetiQ Space, een Belgisch ruimtevaartbedrijf uit Kruibeke, dat PROBA-satellieten ontwerpt en ontwikkelt.

Cookieinstellingen