Koreaanse vechtkunst van de Hwarang-krijgers in Hoogerheide

Foto: Nick Tjia

Maandagavond werd in de sporthal aan de Bloemenlaan in Hoogerheide de Hwa Rang Do school van Nick Tjia geopend.

Hwa Rang Do

Op de nieuwe Hwa Rang Do school wordt lesgegeven in deze Koreaanse vechtkunst die zo’n achttienhonderd jaar geleden ontstaan is bij de legendarische Hwarang-krijgers uit Korea.

De huidige supreme grandmaster Dr. Joo Bang Lee is een 58e generatie beoefenaar van deze Koreaanse filosofie, vechtkunst en geneeskunst. De vechttechniek van Hwa Rang Do is gebaseerd op de Um Yang-leer en combineert harde, rechtlijnige en zachte, vloeiende bewegingen en kent 108 verschillende soorten wapens en meer dan 3000 verschillende trap en stoot combinaties

Hwa Rang Do Nederland (HRD-NL) is in 1995 opgericht door hoofdinstructeur Alex Krijger. Alex Krijger is vierde dan Hwa Rang Do en draagt dan ook de titel Susuk Sa Bum Nim.

Voor de Hwa Rang Do techniek geleerd kan worden, doorloopt men eerst de vooropleiding of sportversie Tae Soo Do. Dit behelst niet alleen vechtkunst met stoot-, en traptechnieken, gewrichts-, en drukpuntmanipulaties en wapentechnieken maar ook bijvoorbeeld zaken als ademhalingsoefeningen en geneeskunst.

Een Hwa Rang Do les begint normaal met vijf minuten meditatie, het officiële ingroeten en een warming up, waarna de fysieke les begint. Gedurende de les wordt er ook nog vijf of tien minuten besteed aan theorie en filosofie.

Een beginner start met de vooropleiding, Tae Soo Do, waar tien banden in gehaald kunnen worden, waarbij de zwarte band de belangrijkste is. Dit kan binnen zo’n vier jaar bereikt worden waarna aan Hwa Rang Do begonnen kan worden. In Hwa Rang Do zijn tien sjerpen te verdienen en kan een Hwa Rang Do beoefenaar door veel trainen beginnen om naar de 1e Dan toe te werken. het hoogst ‘normaal’ haalbare voor ‘normale Hwa Rang Do beoefenaars is de achtste Dan.

Leslocaties in Vlissingen, Terneuzen, Bergen op Zoom en Halsteren zijn, in de meer dan twintig jaar dat Hwa Rang Do in Nederland beoefend wordt, de school in Hoogerheide voorgegaan. Hwa Rang Do wereldwijd valt onder één overkoepelende organisatie, World Hwa Rang Do Association (WHRDA), zodat Hwa Rang Do over de hele wereld op dezelfde manier beoefend wordt.

Nick Tjia

Nick beoefend al vijftien jaar Hwa Rang Do. Hij kwam via een schoolsport project in zijn woonplaats Bergen op Zoom in aanraking met Hwa Rang Do en zo’n onbekende sport leek hem wel interessant om te doen.

Na in Tae Soo Do, de vooropleiding van Hwa Rang Do, de zwarte band gehaald te hebben is hij verder gegaan en haalde in juli dit jaar de 1e Dan. Ondertussen had hij al veel leservaring opgedaan als assistent van Mike Kuyper. Met de behaalde 1e Dan mocht Nick nu ook zijn eigen Hwa Rang Do opleiding starten en omdat dit er in Hoogerheide nog niet was werd voor Hoogerheide gekozen.

Nick geeft de Hwa Rang Do lessen in de sporthal aan de Bloemenlaan in Hoogerheide, waar zijn vriendin, Manuela van Gent haar karateschool Dojo Satori heeft, maar, verzekerde Nick, het is weer een heel andere sport, zodat ze elkaar niet beconcurreren.

De opening

Op maandagavond werd de Hwa Rang Do school van Nick Tjia geopend met twee proeflessen van twintig minuten met een gemengd publiek van dames en heren van alle leeftijden. Van de acht echt fanatieke deelnemers verwacht Nick er zeker een paar op zijn lessen.

Hwa Rang Do beoefenaars variëren in leeftijd van zes tot meer dan zestig jaar oud en er zijn zowel dames als heren die de sport beoefenen

Praktische informatie

Lesdata: Maandagavond van 18:00 tot 19:00 uur en donderdagavond van 18:30 tot 19:30 uur
Locatie: Sporthal Bloemenlaan 50 in Hoogerheide
Instructeur: Nick Tjia
Tel nr: 06 – 52 88 88 27
E-mail: [email protected]
Opgeven: Via de website van Hwa Rang Do in Nederland. Kies op de homepagina ‘Ik wil een proefles’ en kies locatie Hoogerheide.
Contributie: €40 per maand maar met pakketten waar pak, wapen, diverse beschermers en een jaar contributie zijn inbegrepen kan het goedkoper.

Links

Reacties