Koninklijke Onderscheiding voor mevrouw Rianne Severin-de Rijcke

Foto: Gem. Woensdrecht

Op zaterdag 1 juni 2024 heeft burgemeester Adriaansen een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan mevrouw Rianne Severin-de Rijcke (74) uit Huijbergen.

Mevrouw Severin-de Rijcke werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege haar verdiensten als collectant, vrijwilliger bij Stichting Rommelmarkt Huijbergen, De Zonnebloem, Heemkundekring De Wilhelmiet, Brabants Landschap, Stichting Molen Johanna Huijbergen en het Wilhelmietenmuseum in Huijbergen.

KWF Kankerbestrijding en Stichting Rommelmarkt Huijbergen

Mevrouw Severin-de Rijcke heeft maar liefst 32 jaar gecollecteerd voor KWF Kankerbestrijding. Zij heeft daarnaast zo’n 20 jaar geholpen bij de organisatie van de rommelmarkt in Huijbergen. De opbrengsten hiervan gingen altijd naar het goede doel.

De Zonnebloem

Bij De Zonnebloem, afdeling Huijbergen, is zij penningmeester geweest. Verder legde zij als vrijwilliger huisbezoeken af bij mensen met een lichamelijke beperking. Ook ging zij mee met activiteiten, bezocht zij regiovergaderingen en co√∂rdineerde ze de verkoop van loten en regelde sponsorgelden. Tijdens de bestuursvergaderingen fungeerde zij als gastvrouw. Zij maakte ook persoonlijke attenties met de feestdagen voor alle vrijwilligers en gasten. Voor De¬† Zonnebloem heeft zij zich zo’n 14 jaar intensief ingezet.

Heemkundekring De Wilhelmiet en het Wilhelmietenmuseum

Mevrouw Severin-de Rijcke is van 1996-1997 en van 2011-2018 bestuurslid geweest van Heemkundekring De Wilhelmiet. Mevrouw Severin was penningmeester en tevens betrokken bij de jaarlijkse oktober-tentoonstelling. Een speciale bijdrage leverde zij aan de viering van het 750-jarig bestaan van Huijbergen in 2014 door mee te werken aan een overzichtstentoonstelling. Ook heeft zij in dat jaar meegewerkt aan de inrichting van ‘Huize Het Hert’, een oud pand waarin een winkeltje, woonkamer en voorkamer met bedstee uit de jaren 50 is nagemaakt.

Mevrouw Severin-de Rijcke maakte van 2018 tot 2023 deel uit van de suppoosten/vrijwilligersgroep van het Wilhelmietenmuseum. Zij hielp bij de schoonmaak, ontving bezoekers en was suppoost.
Soms gaf zij ook rondleidingen en ze was altijd actief bij de extra activiteiten die ontplooid werden.

Brabants Landschap

Bezoekers kunnen kennismaken met natuurgebied ‘Het Markiezaat’ via bezoekerscentrum De Kraaijenberg in Bergen op Zoom. Mevrouw Severin-de Rijcke was van 2013 tot 2023 actief als gastvrouw in het bezoekerscentrum. Zij verwelkomde gasten, voorzag hen van informatie over het gebied en verzorgde rondleidingen door het gebouw.

Stichting Molen Johanna Huijbergen

Vanaf 2014 kwam er een groep vrijwilligers die molen Johanna weer naar volle potentie heeft gebracht. De molen draait weer regelmatig, er worden rondleidingen gegeven, meelproducten verkocht, er is een bezoekerscentrum gebouwd, de tuin is aangelegd en wordt onderhouden.
Mevrouw Severin-de Rijcke maakt deel uit van de vrijwilligers die de molen weer onderdeel van de Huijbergse samenleving hebben gemaakt. Zij zorgde onder andere voor de promotie van de molen en het ontvangen van bezoekers.

Stembureau

Naast alle bovengenoemde vrijwillige activiteiten heeft mevrouw Severin zich ook 7 jaar verdienstelijk gemaakt lid van het stembureau in Huijbergen.

Cookieinstellingen