Jeugdland 2020 toch door, maar anders dan anders

Foto: Jan Krijtenburg

Elk jaar zien kinderen weer uit naar een weekje jeugdland en dit jaar was het spannend of het door kon gaan maar het is toch weer gelukt.

Jeugdland 2020 gaat toch door

Door de corona-crisis zijn veel evenementen en activiteiten deze zomer niet doorgegaan. In eerste instantie zou er, met de lockdown, niets meer georganiseerd mogen worden maar gelukkig zijn, met de vernieuwde inzichten, de regels wat versoepeld en kon Jeugdland toch doorgaan.

Groep Blauw (foto: Jeugdland)

Extra maatregelen

Natuurlijk moesten er, in verband met de RIVM regels, wel een aantal dingen anders geregeld worden.
Mirjam Geers, de voorzitter van SJJW (Stichting Jeugd- en Jongerenwerk) vertelde op een zonnig Kooiduin er het volgende over;

 • Om te zorgen dat de leiding van de groepen ook bij slecht weer binnen, op anderhalve meter afstand van elkaar kon blijven, was het Scouting terrein aan de Kooiweg te krap. Daarom is Jeugdland dit jaar over drie locaties verdeeld.
  – Op Kooiduin, het scouting terrein zitten de groepen lichtblauw en blauw, kinderen uit groep 1, 2 en 3 van de basisschool. Bij slecht weer kan uitgeweken worden naar het scouting gebouw.
  – Op het METO terrein zit groep rood, met kinderen uit de groepen 4 en 5 van de basisschool. Bij slecht weer kan uitgeweken worden naar de sportzaal van MFC Kloosterhof.
  – Bij WVV in Woensdrecht zit groep groen met kinderen uit de groepen 6, 7 en 8 van de basisschool. Bij slecht weer kan uitgeweken worden naar de sportzaal aan de Bloemenlaan
 • Leiding van 18 jaar en ouder moet de anderhalve meter onderlinge afstand aanhouden. Om duidelijk te maken wie in deze groep valt, hebben alle 18 jaar en oudere vrijwilligers een polsbandje om, zodat hier geen misverstanden ontstaan. Ook een aantal 17 jarige vrijwilligers bij de groep rood, houden anderhalve meter onderlinge afstand.
 • Natuurlijk word er ook op toegezien dat de kinderen regelmatig hun handen wassen.
 • Kinderen worden dit jaar niet met bussen opgehaald. Dit zou te veel problemen geven met het afstand houden van de begeleiders dus kinderen worden door hun ouders op de diverse locaties afgezet en weer opgehaald.
  Mirjam merkte nog wel op dat de ouders zich goed aan de afspraken houden en de anderhalve meter goed naleven.
 • Zaken die zijn komen te vervallen door de corona maatregelen zijn de disco, het avondeten en overnachten voor de oudere kinderen en het Jeugdelandlied.
 • Mondkapjes zijn niet nodig. Alleen bij het verlenen van EHBO bij 18 plus vrijwilligers wordt een mondkapje gedragen, omdat afstand houden dan niet kan.
 • Alleen kinderen en de Jeugdland leiding mogen op het terrein aanwezig zijn.

Groep Groen (Foto: Jeugdland)

Het avontuur

Elk jaar heeft jeugdland een ander thema met een spannend verhaal.
Dit jaar is het thema ‘Jeugdland op een onbewoond eiland’

Het verhaal is dat de kinderen op een prachtig ongerept onbewoond eiland bivakkeren en dat een projectontwikkelaar (gespeeld door Mirjam) er een duur groot hotel wil bouwen. De kinderen spelen de actiegroep die het eiland voor de natuur wil behouden en worden daarin geholpen door de paradijsvogel die op het eiland woont en die een beschermde diersoort is.

Natuurlijk wordt de paradijsvogel door de slechteriken ontvoerd en gevangen maar gelukkig ziet de actiegroep kans de vogel weer te bevrijden.

Hitteplan

Jeugdland valt dit jaar middenin een hittegolf en daarom is er een hitteplan.

 • Er zal voldoende drinkwater ter beschikking zijn. Ouders wordt gevraagd ervoor te zorgen dat de kinderen een navulbare beker/drinkfles bij zich hebben.
 • Ouders wordt gevraagd om kinderen goed in te smeren, voordat hij/zij naar Jeugdland gaan.
 • Ook vraagt de leiding ouders om de kinderen zonnebrand mee te geven, zodat ze zich overdag ook kunnen insmeren.
 • Activiteiten in de volle zon worden beperkt. Zo nodig worden activiteiten naar binnen-locaties verplaatst.
 • Er zijn een hele week EHBO-ers aanwezig. Er zal hierbij extra gelet worden op effecten van warmtestress.

Groep Rood (Foto: Jeugdland)

Complimenten

De organisatoren van jeugdland zijn erg blij met de medewerking die ze van de gemeente Woensdrecht kregen, waardoor jeugdland 2020 toch door kon gaan.
Ook de vrijwilligers verdienen een compliment. Ondanks dat ze de gezellige avonden na de drukke jeugdland dagen moeten missen, zetten ze zich toch 100% in om de kinderen een leuke tijd te geven.

Reacties