Inwoners Woensdrecht komen met initiatieven voor inburgering statushouders

Participatieverklaring en strippenkaart
Participatieverklaring en strippenkaart
Foto: Regioactueel

Inwoners van Woensdrecht, de Brede Welzijnsinstelling  en de gemeente Woensdrecht werken samen aan een vlotte inburgering van statushouders.

Achtergrond

De gemeente Woensdrecht vindt het belangrijk dat statushouders die in de gemeente zijn komen wonen zo spoedig mogelijk onderdeel worden van de samenleving. Het leren van de taal, cultuur, het opbouwen van een sociaal netwerk en het volgen van scholing of het vinden van werk zijn hierin van groot belang. Voor statushouders heeft de gemeente niet alleen een wettelijke taak op het gebied van huisvesting, maar ook in het bieden van maatschappelijke begeleiding.

Met de Brede Welzijnsinstelling is een overeenkomst gesloten voor de uitvoering van de begeleiding. De gemeente Woensdrecht vindt het belangrijk dat de samenleving betrokken wordt bij de inburgering van nieuwe inwoners van de gemeente. Daarom kunnen burgers, maatschappelijke organisaties en ondernemers initiatieven indienen voor de inburgering van statushouders. De gemeente stelt daarvoor een stimuleringsbudget beschikbaar.

Inburgering

Een verplicht onderdeel van de inburgering is de participatieverklaring. Als onderdeel van het inburgeringsexamen moet eerst een traject rond de participatieverklaring doorlopen worden.

In dit traject maakt men kennis met de rechten, plichten en waarden binnen de Nederlandse samenleving. Wethouder Van der Beek: “Wanneer statushouders in Woensdrecht komen wonen, is het belangrijk dat zij zo snel mogelijk onderdeel worden van onze samenleving. Dit begint bij het leren van de Nederlandse taal, cultuur en waarden. Daarna volgt het opbouwen van een sociaal netwerk, het volgen van onderwijs en het vinden van werk. Wanneer zij door initiatieven van onze inwoners al in een vroeg stadium bekend worden met het leven in Woensdrecht, dan komt dit hun inburgering zeker ten goede.”

Op 10 april 2017 ondertekenden de eerste drie statushouders, die het volledige gemeentelijke participatietraject doorlopen, hadden hun participatieverklaring. Dit gebeurde in de raadszaal van het gemeentehuis, in het bijzijn van wethouder Lars van der beek en burgemeester Steven Adriaansen.

De eerste drie statushouders ondertekenden in april hun participatieverklaring

Initiatieven

Tot nu toe zijn er al diverse initiatieven geweest, die op een informele manier de sociale contacten en kennis van de Nederlandse taal en cultuur stimuleerden bij statushouders. Denk hierbij aan: een koffieuurtje, samen koken, op de rommelmarkt staan, onderhoud bij de tennisvereniging en meer.

Onlangs zijn er weer een aantal initiatieven ingediend en goedgekeurd door de gemeente: een bingo-avond, een avondje bowlen, een kerstviering, een wekelijks ‘open huis’ in de protestantse kerk om te oefenen met taal en een dagtrip naar de Tweede Kamer. Dit laatste initiatief was een idee van een aantal statushouders zelf.

Dankzij een kleine financiële bijdrage vanuit de gemeente kunnen inwoners, organisaties en/of ondernemers deze initiatieven uitvoeren. Wethouder Van der Beek: “We zijn de inwoners die zich inzetten voor de inburgering van statushouders dankbaar. Naast het formele inburgeringstraject zijn dit soort initiatieven van zeer groot belang om snel wegwijs te worden in onze samenleving.”

Wanneer u zelf een leuk idee heeft, dan kunt u een zogenaamde ‘actiekaart’ downloaden van de website van de BWI: www.bwiwoensdrecht.nl want goede initiatieven zijn nog steeds welkom.

Werkervaring

Om zelfstandig te kunnen deelnemen aan de samenleving is het vinden van werk erg belangrijk. Vanuit het bedrijfsleven worden er mogelijkheden voor statushouders geboden om betaald werk te vinden. Onder andere via een traject onder begeleiding van de Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging (BZW) kunnen zij stage lopen. In april dit jaar werd het eerste succes hiervan gemeld, toen de heer Zakaria Jaghjougha een betaalde baan gevonden had bij plaatbewerkingsbedrijf BOZ Group.

Ook de gemeente Woensdrecht wil hier haar steentje aan bijdragen en binnen de gemeentelijke organisatie doen momenteel twee statushouders werkervaring op. Er wordt gekeken of er in de toekomst nog meer werkervaringsplaatsen te bieden zijn. Wethouder Van der Beek: “We hopen dat de ervaring die ze bij ons opdoen hen op weg kan helpen in het verdere arbeidstraject.”

Cookieinstellingen