Indiëmonument onthuld

Foto: Jan Krijtenburg

Locoburgemeester Patrick van der Velden en de voorzitter van Stichting Payung, Henk Beijen, onthulden donderdagavond het Indiëmomument in de tuin van Party Restaurant Rozenoord.

Payung voorzitter Henk Beijen en locoburgemeester Patrick van der Velden

Voor de onthulling vertelde Henk Beijen dat de onthulling van het monument een droom is die uit kwam. Al jaren wilde hij zo graag dit monument waar mensen kunnen stilstaan bij de gebeurtenissen in voormalig Nederlands Indië.

Eigenlijk zou het monument gelijk op de dag dat de capitulatie van Japan in de tweede wereldoorlog wordt herdacht, 15 augustus, plaatsvinden. Helaas was dit, door de corona maatregelen niet mogelijk zodat er nu een apart moment voor de onthulling gekozen is.

Patrick van der Velden legde ook de link met de herdenking aanstaande zondag, waar zijn collega wethouder, Jeroen de Lange, aanwezig zal zijn.

De wethouder noemde de Indische gemeenschap in Bergen op Zoom ook een actieve en betrokken groep inwoners van de stad en de gemeente is dankbaar hoe dit monument tot stand is gebracht.

De onthulling

Donderdagavond was het dan eindelijk zo ver, in het bijzijn van een select gezelschap stapten locoburgemeester Patrick van der Velden en Henk Beijen naar voren om aan weerskanten van het monument te gaan staan en het door Marnix Kemperman vervaardigde monument te onthullen.

Het monument wordt onthuld

Het monument

Na de onthulling kwam de maker van het kunstwerk, Marnix Kemperman, naar voren. Hij vertelde dat het voor hem, met zijn Indische achtergrond, een eer was om dit monument te mogen maken.

Marnix Kemperman

De marmeren cirkel in het monument staat voor éénheid en het koperdraad voor de worsteling en verwevenheid. Doordat het koper door de tijd gaat oxideren zal het groen uitslaan en samensmelten met het witte marmer. Dit symboliseert het samensmelten van culturen en net zoals het koper tijd nodig heeft om te oxideren en met het marmer samen te smelten heeft ook het samensmelten van culturen tijd nodig. Ook staat het groen voor de bijnaam die de schrijver Multatuli.had bedacht voor Nederlands Indië, de ‘Gordel van Smaragd’, aldus Kemperman.

Het monument

Dank

Henk Beijen bedankte al de mensen die dit monument mogelijk hebben gemaakt, zoals onder andere Het Meeussen Fonds, De Kok Bouwgroep, Kemperman Restauratie, Stichting Pelita, Stichting Tante Louise en stichting Payung.

In het bijzonder bedankte hij Jolande en Pieter Heijmans van Party Restaurant Rozenoord omdat zij het goed gevonden hebben dat het monument in de tuin van hun Party Restaurant geplaatst werd.

Een select gezelschap woonde de onthulling bij

Niet alleen Bergen op Zoom

Naderhand legde Payung voorzitter Henk Beijen uit dat het monument, hoewel het in Bergen op Zoom staat, zeker niet alleen bedoeld is voor inwoners van Bergen op Zoom, maar voor alle leden van de Indische gemeenschap in Nederland en niet alleen voor de mensen die de tweede wereldoorlog zelf hebben meegemaakt, maar zeker ook voor de volgende generaties.

De reden dat dit monument nu hier staat, in een rustige hoek van de tuin onder de bomen, is omdat dit een plek is waar mensen ten alle tijden in alle rust kunnen stilstaan bij de strijd, en de gevolgen daarvan, in voormalig Nederlands Indië. Natuurlijk is er achter de gertrudiskerk in Bergen op Zoom ook een Indiëmonument, maar dat is midden in de stad en er is geen parkeerplaats vlakbij voor mensen die slecht ter been zijn.

Jaarlijkse herdenking

Zondag 15 augustus vindt bij Party Restaurant Rozenoord de jaarlijkse herdenking van de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 plaats. Hierbij zal wethouder Jeroen de Lange ook aanwezig zal zijn.

 

 

Cookieinstellingen