Ilse Portenge nieuwe trajectbegeleider gemeente Woensdrecht

Ilse Portenge
Ilse Portenge
Foto: Redactie Woensdrecht Nieuws

Woensdrecht neemt per 1 februari één van de trajectbegeleiders van Stichting Samen Werken over.

Ilse Portengen zet per 1 februari 2021 vanuit Brede Welzijnsinstelling Woensdrecht (BWI) het coachen en begeleiden van deelnemers qua sociale activering/arbeidsmatige dagbesteding voort. Hiermee is de begeleiding van deze doelgroep zeker gesteld vanaf een nieuwe, lokale plek in Woensdrecht.

Stichting Samen Werken

Begin dit jaar kondigde Stichting Samen Werken aan de organisatie per 1 april 2021 op te heffen en de werkzaamheden op het gebied sociale activering/arbeidsmatige dagbesteding over te hevelen naar partners. De begeleiding van deelnemers is een onderdeel dat de gemeente voor zijn rekening gaat nemen.

Deelnemen aan de maatschappij

Verantwoordelijk portefeuillehouder Lars van der Beek: “Het is voor deze doelgroep deelnemers heel belangrijk om op een passende manier weer deel te gaan nemen aan de maatschappij. Goede coaching en begeleiding is daarbij essentieel. Ik ben blij dat we deze functie in Woensdrecht een plek kunnen geven via BWI.”

BWI-directeur Mark Inja, trajectbegeleider Ilse Portenge en wethouder Lars van der Beek

 

Maatwerk voor persoonlijke ontwikkeling

De trajectbegeleider wordt de linking pin tussen ISD Brabantse Wal, partners in de uitvoering en de deelnemer zelf. Bijstandsgerechtigden met een zeer grote afstand tot de arbeidsmarkt worden door de ISD doorverwezen naar de trajectbegeleider, die vervolgens samen met de deelnemer bekijkt op welke manier, in welk tempo en op welke plek iemand weer mee kan gaan doen aan de maatschappij. De ontwikkeling van de deelnemer zelf staat daarbij centraal.

Trajectbegeleider voor deelnemers uit Woensdrecht.

Ilse Portenge werkte al als trajectbegeleider bij Stichting Samen Werken en zet haar werkzaamheden voort voor de deelnemers uit Woensdrecht. De gemeente brengt de functie onder bij BWI. De twee partijen sluiten daartoe een dienstverleningsovereenkomst. BWIdirecteur Mark Inja: “Deze functie past prima binnen onze werkzaamheden. Wij bieden mensen graag een helpende hand door het leggen van verbindingen.”

De dienstverleningsovereenkomst. wordt getekend

Korte lijnen

Nu het reintegratie traject bij de gemeente Woensdrecht ondergebracht is, zijn de lijnen tussen de diverse instanties veel korter. Bij de BWI kan aangehaakt worden bij andere BWI onderdelen zoals het vrijwilligerswerk, het steunpunt statushouders, de buurtsport coaches, het ToTaalhuis en Greep op Geld.

Twee manieren

Ilse Portenge legde uit dat haar werk op twee manieren gedaan wordt, ten eerste zoekt zij, als werkmakelaar, bedrijven met een sociaal hart, om een instroomplek te vinden voor haar cliënten die moeilijk een aansluiting bij de arbeidsmarkt kunnen vinden.

Ten tweede geeft zij als jobcoach haar cliënten een ‘zetje’ in de richting van de arbeidsmarkt.
Ilse legde uit dat veel mensen die lange tijd niet gewerkt hebben (of nog nooit een betaalde baan hebben gehad) het heel spannend vinden om te gaan werken.

Het traject begint dan bijvoorbeeld heel laagdrempelig met een keer komen koffiedrinken. Daarna een keer zelf koffie komen in schenken, dan misschien vrijwilligers werk bij een vereniging, om uiteindelijk zo mogelijk bij een betaalde baan uit te komen.

De cliënten

Momenteel heeft Ilse vijfendertig cliénten onder haar hoede. De meeste cliënten worden via instanties als de ISD  aangemeld. E

en enkele keer komen mensen zichzelf aanmelden. Zo vertelde Ilse over een man van 61 jaar die zich wel bij de buitendienst van de gemeente zag werken. na bemiddeling had hij binnen drie dagen de baan.

Cookieinstellingen