“IJslands Hoefgetrappel” op de Kraaijenberg

Foto: Leo den Heijer

Woensdagmiddag gaven gidsen van Brabants Landschap bij “De Kraaijenberg” aan een groep kinderen uitleg over IJslanders, een paardenras uit IJsland.

Het was een middag voor kinderen van zeven tot twaalf jaar oud waarbij een gids van Brabants Landschap van alles vertelde over dit paardenras.

Terwijl Boswachter Koen de kinderen van alles vertelde over dit paardenras, het temperament en de gangen van dit paard, reed gids Ingrid haar IJslander warm.


Na de uitleg van de boswachter volgde een demonstratie van gids Ingrid met haar IIJslander waarbij ze, onder grote belangstelling van de kinderen, ouders en grootouders, de verschillende gangen van het paard liet zien. Niet alleen gewoon draf en galop maar ook de tölt.  (Tölt is een soort gang van een paard, in het bijzonder van het IJslandse paard. waarbij het paardje afwisselend op twee benen of op één been tegelijk steunt)

De kinderen mochten na de demonstratierit het paardje ook aaien en vragen stellen aan Ingrid over het paard.

Onder begeleiding van boswachters Koen en Wout ging het hele gezelschap daarna naar de vlakte van het Markiezaatsgebied waar ze via het hek in mochten en zelfs richting Hildernisse en de Blaffert moesten wandelen om de kudde IJslanders te kunnen zien….

Bij de vangkooi werd nog een hele uitleg gegeven over het hoeven bekappen, waarna terug gewandeld werd naar het bezoekerscentrum De Kraaijenberg.


Op het bezoekerscentrum terug gekeerd kregen de kinderen een glaasje limonade en kregen boswachters Koen en Wout een welverdiend applaus!

Foto’s en informatie: Leo den Heijer

Reacties