Maandagmiddag werd door het aanbrengen van het 'gemeentelijk monument' plaatje door wethouder Jeffrey van Agtmaal, het poortgebouw van het Wilhelmietenmuseum in Huijbergen officieel een gemeentelijk monument.
Het plaatje wordt vastgeschroefd
Wethouder van Agtmaal moemde in zijn speech het belang van dit monument voor de inwoners van Huijbergen zoals voor de ouderen die nog op school gezeten hebben bij de broeders of de vele bruidsparen die zich bij het poortgebouw lieten fotograferen. Na de toespraak van de wethouder noemde Broeder Bram nog twee Huijbergenaren die van belang waren bij de restauratie, namelijk timmerman Sjef Veraert en metselaar Louis Kools.
Dit gebouw is het laatste historische overblijfsel van het oorspronkelijke middeleeuwse klooster, waar het dorp Huijbergen omheen is ontstaan. Het is daarmee van grote cultuurhistorische waarde voor het dorp.
De laan naar het poortgebouw
Procedure
Eind 2023 is de nieuwe erfgoedvisie vastgesteld, waarin de gemeente Woensdrecht duidelijk maakt groot belang te hechten aan erfgoed. Op grond hiervan heeft de gemeente Woensdrecht het initiatief genomen om het pand aan de Staartsestraat 2 te Huijbergen aan te wijzen als gemeentelijke monument.
Er is een zogenaamde redengevende omschrijving opgesteld, waarin onder andere uiteengezet wordt welke architectuurhistorische, stedenbouwkundige en algemeen historische waarden het pand bezit. Het poortgebouw scoort op alle onderdelen hoog. Ook de eigenaar heeft aangegeven geen bezwaar te hebben tegen aanwijzing als gemeentelijk monument. Vervolgens is de aanvraag positief beoordeeld door de gemeentelijke monumentencommissie.
Het voornemen tot aanwijzing is daarna gepubliceerd en hier zijn geen zienswijzen over ingediend. Het college van burgemeester en wethouders is toen overgegaan op definitieve aanwijzing van het poortgebouw als gemeentelijk monument.
Het Wilhelmietenmuseum
In 1278 vestigde de Wilhelmieten kloosterorde zich in Huijbergen en bleef hier tot 1847. Het klooster wordt daarna gebruikt als jongensweeshuis. Daarna neemt de Congregatie van de Broeders van Huijbergen het in gebruik. Het poortgebouw is tussen 1610 en 1850 gebouwd.
Het poortgebouw als officieel gemeentelijk monument
In de tweede wereldoorlog, eind 1944 wordt het klooster op het poortgebouw na, vrijwel volledig verwoest. Tot de verwoesting in 1944 is het klooster bekend als Instituut Sainte Marie en is er naast weeshuis ook het pensionaat Sainte Marie gevestigd. Van 1967 tot 1975 wordt het poortgebouw gerestaureerd door broeders van de congregatie en vaklui uit Huijbergen en in 1977 wordt het nu geheel gerestaureerde poortgebouw als 'Wilhelmietenmuseum' in gebruik genomen.
Meerdere gebouwen gemeentelijk monument
Wethouder Jeffrey van Agtmaal: “Er zijn meerdere gebouwen aangewezen als gemeentelijk monument, zoals de kapel van het gemeentehuis in Hoogerheide en het voormalige gemeentehuis in Ossendrecht. Ik ben erg blij dat we daar nu het poortgebouw in Huijbergen aan toe kunnen voegen. Veel mensen gingen er al vanuit dat dit pand monumentaal was. Gelukkig heeft het nu deze status en de bijhorende bescherming daadwerkelijk gekregen. Zonder het Wilhelmietenklooster zou Huijbergen zich als dorp waarschijnlijk heel anders en later ontwikkeld hebben”.
Video
Bekijk hier de Motormobilist video van november 2023 over een rit naar en een bezoek aan het Wilhelmietenmuseum in Huijbergen met een rondleiding door Broeder Bram, één van de kloosterbroeders in Huijbergen.