“Hoe doen al die andere moeders dat dan??”

Merel Beijersbergen van Henegouwen
Merel Beijersbergen van Henegouwen
Foto: Aangeleverd

Iedereen kent er wel één, de moetende moeder. Er zit er ook één in mijzelf verborgen. Het stemmetje in mij die vindt dat ik vanalles moet. En die zeer ontevreden is als dat alles niet lukt. Dan ga ik van de moetende moeder over in de falende moeder. Want hoe doen “al-die-andere-moeders” dat dan?

Werken, zwemles, klassenmoeder, huishouden, vriendinnen, kinderfeestje, blokfluitles, voetbaltraining, traktaties, dochter van, (schoon)zus, dokter bellen, afspraak verplaatsen, dierenarts, sporten, vrouw van, was wegwerken, Netflix bijhouden, zelfverzorging, schooltijden, mamataxi…. en… jezelf zijn…

Dit zijn taken die een gemiddelde moeder moet doen.
Moeten ja, dat lees je goed. Klinkt helemaal niet aardig he?

Want wie zegt dat dit allemaal moet? Staat er ergens beschreven wat de taken van een “gemiddelde moeder” zijn? (ook zoiets; wat is een gemiddelde moeder eigenlijk?) Moeders van tegenwoordig zijn in de moeten-cultuur belandt. Ik las laatst een mooie quote van Omdenken “je moet moeder zijn alsof je geen werk hebt en werken alsof je geen moeder bent”.

Eén om over na te denken..

Veel moeders zijn heel goed in zichzelf van alles op te leggen. En daar ook een “moeten” aan vast te maken. Je hoort het ze ook al zeggen “ik drink zo een kopje koffie, eerst MOET ik de was nog opvouwen”. Alsof je die kop koffie moet verdienen.

Een tijdje geleden ben ik mijn moeten gaan omdraaien in “mogen”. Ga dat maar eens een tijdje doen. Je lacht je rot om jezelf, want ineens denk je dan “ik drink zo een kopje koffie, eerst MAG ik de was nog opvouwen” alsof het een cadeautje aan jezelf is; die was! Ik grinnik dan altijd even om mezelf en bedenk dan wat eerst prioriteit heeft.

Waar het om gaat is dat je jezelf wel wat vriendelijker toe mag spreken. “Moeten” klinkt zo hard, het wordt gelijk vervelend. Je wordt hierdoor vriendelijker voor jezelf, maar je gaat ook kritischer kijken naar alle taakjes die je voor jezelf bedenkt. Je gaat bij jezelf na of je het wel fijn vindt om het te “mogen” doen. Of dat er wellicht een alternatief is of dat je iemand om hulp kunt vragen.

Ik hoor je al denken: “ja maar Merel, er zijn toch ook dingen die gewoon MOETEN?”
Ja natuurlijk, die zijn er zeker. De levensreddende taken, de financiële taken en ook wel wat huishoudelijke taken. Daarbij kun je je afvragen of jij verantwoordelijk bent voor al die taken of dat je de verantwoordelijkheid kunt delen. En wanneer je al je andere niet-levensreddende taken gaat zien als mogen en daar prioriteit in kunt stellen, blijven er ineens een stuk minder Moetjes over… Dat leeft een stuk lichter!

Oh en disclaimer… het enige wat je van mij MOET is tijd voor jezelf maken 🙂

Merel Beijersbergen van Henegouwen www.mom-power.nl

Cookieinstellingen