Henri’s Ladies & Gents – Energie-neutraal door 115 zonnepanelen

Foto: Dennis van Loenhout

Verduurzamen loont. Dat schreeuwt modezaak Henri’s Ladies & Gents in Hoogerheide letterlijk van de daken, of beter gezegd: van het eigen dak. Daar liggen 115 zonnepanelen die de energierekening van de 400 vierkante meter grote kledingwinkel terugbrengen naar – we citeren ondernemers Bram en Henri Beening – “nul euro”.

Een maatschappelijk betrokken ondernemer vertelt over een enorme investering in een moeilijke tijd.

Koffie

Bij Henri’s Ladies & Gents staat er voor elke klant een kopje koffie klaar. Als Bram Beening die koffie serveert komt het gesprek eigenlijk vanzelf op de energierekening. “Want”, verklaart hij, “onze oude koffiemachine verbruikte enorm veel stroom. Dat hebben we dus ingeruild voor een energiezuiniger exemplaar. Bovendien hebben we in een groot deel van de winkel LED-verlichting geplaatst en maken we gebruik van elektrische verwarming en koeling. Onder andere door die ingrepen hebben we ons energieverbruik teruggebracht van 60.000 kilowatt naar een kleine 38.000 kilowatt per jaar. Een flinke besparing, maar die zette juist de deur open naar een nóg grotere besparing.”

Positieve bijdrage

De techniek staat namelijk niet stil. Een paar jaar geleden zou Henri’s Ladies & Gents met de aanleg van zonnepanelen slechts zo’n 25.000 kilowatt kunnen terugwinnen. Met de huidige mogelijkheden bleek ineens het volledige stroomverbruik binnen bereik te liggen. Dus nam Beening contact op met Coppens Zonnepanelen in Roosendaal. Verkoopadviseur Wesley de Jong zegt: “De snelste besparing die je kunt doen is een besparing op vaste kosten, zoals de hypotheek of de energierekening. Zeker omdat Henri’s Ladies & Gents de winkel elektrisch verwarmt zijn zonnepanelen een interessante investering. Die is namelijk binnen enkele jaren terugverdiend en maakt – door de elektrische verwarming – de stap naar een gasloos pand ook een stuk kleiner.

De prijzen voor zonnepanelen zijn de laatste tijd niet alleen sterk gedaald, direct zonlicht is ook al lang niet meer nodig om een mooie opbrengst te halen. We begrijpen dus heel goed waarom een ondernemer als Bram kiest voor zonnepanelen. Trouwens, zonnepanelen leveren ook nog een positieve bijdrage aan de temperatuur in het pand, dus ook indirect helpen ze je besparen!”

Goed gevoel

Voor Henri en Bram Beening betekenen de zonnepanelen op het winkelpand dat ze zich niet langer zorgen hoeven te maken over de steeds veranderende – en vaak stijgende – energietarieven. Een zorg minder dus, in een tijd die toch al bol staat van zorgen over corona en de gevolgen die dat heeft voor winkelbezoeken. “Wat ons betreft is dit juist de tijd om door te pakken en om ons voor te bereiden op een mooie toekomst”, zegt Bram, “in de winkel komt een display waarop te zien is welke opbrengst onze zonnepanelen leveren, zodat onze klanten rechtstreeks kunnen zien wat we doen om energie-neutraal en maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Er goed uit zien vinden we belangrijk, maar een goed gevoel over wat je doet is dat ook. Daar zorgen onze zonnepanelen voor!”

Reacties