Heerlijke Kunst 2018: Kunstproject met beeldende kunst, workshops, muziek en dichters

Titurel
Titurel
Foto:

Titurel in Putte, een woon-, werk-, zorgplaats omgeven door een indrukwekkend bos. is dit jaar de locatie voor de tiende editie van het kunstproject-in-de-buitenlucht: Heerlijke Kunst.

Heerlijke Kunst bij Titurel

In de afgelopen maanden zijn veertien beeldend kunstenaars aan de slag gegaan om werken te maken.

Elke kunstenaar heeft een heel eigen beeld gemaakt uitgaande van het materiaal, de historie of het wezen van de plek en ook de bewoners van woon-, werk-, en zorgplaats Titurel nemen deel aan de expositie. Zij hebben meegewerkt aan de werken wat maakt dat het werk er nog een dimensie bij heeft gekregen.

De hoofdtitel “Morgen gaan wij iets anders doen” heeft mooie gesprekken opgeleverd. Het was een onderwerp waar de bewoners zich wat bij konden voorstellen en zij hadden daar ook een duidelijke visie op.

De kunstenaars uit geheel West-Brabant lieten zich inspireren door de omgeving, de geschiedenis en de uitstraling van de plek.

Tijdens de vijf weekenden in de maand september van dit jaar zijn hun kunstwerken te bezichtigen. Naast de getoonde kunstwerken wordt het programma tussendoor verbreed met performers, dans en live muziek.

De kunstwerken zijn gesitueerd rondom Titurel, op het landgoed Bieduinen grenzend aan de Kalmthoutse Heide, van waaruit ook vrij gewandeld kan worden. Van de buitenexpositie is een plattegrond aanwezig op de locatie en de toegang is gratis.

Het programma

• 1 september OPENING van de expositie om 15.00 uur
• 8 september 13.00 uur; demonstratie vachtvilten, Christine Veraart
• 8 en 9 september monumentendag
• 16 september 13.30 uur; MaZz, zangensemble uit Bergen op Zoom
• 23 september 15.00 uur; muziek, Yvonne Vermeulen en Frank Beek, piano en viool
• 29 september 13.00 uur; voordracht van gedichten, René Spruit, Eric van Deelen en Dook
• 30 september 15.00 uur; muziek, Inge Laurijssens en Roeland Vrolijk, piano en viool

Kunstenaars zijn aanwezig iedere zaterdag en zondag middag van 13.00 uur tot 17.00 uur. Voor de juiste tijden van het programma zie ook www.heerlijkekunst.nl en www.facebook.com/HeerlijkeKunst/.

Deelnemende kunstenaars

Aan Heerlijke Kunst 2018 wordt gewerkt door Addy van Kempen, Fiore Henken, Elke Zimmerman, Pierrette Schoon, Nell Scheepers ,Knoest, Christine Veraart, Lia Reijnders, Irene Weug, Frank Beek, Han Aertsen, Janine Chedd, Jodrike de Koning, Trudie Vrolijk.

Een viertal van deze deelnemers, Elke Zimmerman, Pierrette Schoon, Addy van Kempen en Jodrike de Koning, vertelden wat meer over zichzelf en hun werk

Elke Zimmerman

Elke Zimmerman is in 1959 geboren in Duitsland een heeft nu een atelier in Bergen op Zoom. Ze begon haar opleiding met lessen bij Mart Franken en eindigde op de Amsterdamse Vrije Kunst Academie in Amsterdam in 2005. Haar kunstvorm vertaalt zich in tekenen en schilderen. Tekenen omdat zij dat altijd en overal met weinig materiaal kunt doen, simpele schetsen maken of uitgewerkte tekeningen – schilderen doet zij meestal in haar atelier.

Zij heeft aan diverse tentoonstellingen meegedaan in en rond Bergen op Zoom, zelfs in Frankrijk. Tentoonstellingen interesseren haar niet zozeer, Elke gaat het meer om het doen, om aan projecten mee te werken en die na een tijd af te sluiten en om de menselijke interactie. Dat is ook een van reden om aan Heerlijke Kunst mee te werken, ander redenen zijn in de natuur bezig te zijn en daarop reageren met andere materialen dan potlood en penselen.

Een andere reden is dat zij zichzelf wil blijven uitdagen, iedere dag open staan voor andere en nieuwe dingen. Soms staat er een portret weken of maanden op de ezel omdat zij er niet tevreden over is of niet verder komt, dan is het bijna een bevrijding om iets anders te kunnen doen, gedachten ergens anders op te kunnen richten. Zij is fan van Schiele en Edward Munch om hun vertaling van emotie, hun doorzettingsvermogen en prachtige werken.
Mensen die hun pad volgen ongeacht wat hun omgeving daarvan vindt, die inspireren haar.

Elke is in Bergen op Zoom ook werkzaam als docente tekenen en schilderen voor volwassenen omdat ze haar gaven graag wil doorgeven aan anderen.

Werk van Elke was onder andere te zien bij de presentatie van de vijftiende editie van Project Blanco bij Arsis.

Elke Zimmerman aan het werk in Project Blanco

Pierrette Schoon

De in 1959 in Den Haag geboren is Pierrette Schoon grootgebracht in India, Iran en Spanje. Zij heeft jarenlang als verpleegkundige gewerkt in Nederland, Frankrijk en België. Naast haar werk heeft zij altijd geschilderd en ook heeft zij de Nieuwe Akademie in Utrecht gevolgd. Na een kort verblijf in Zweden woont en werkt zij nu in Bergen op Zoom.

De uitwerking van het vele verhuizen, het wonen in verschillende landen, opgedane ervaringen waar armoede, wanhoop en verdriet vaak voorbij komt is terug te vinden in haar werk. Vaak zichtbaar is de pijnlijke worsteling van het leven, de rauwe werkelijkheid, alle franje weg, puur zonder uiterlijke schijn. De intensiteit van wat een mens kan voelen, in beeld hoe ontmoedigend moeizaam en uitputtend het leven soms kan zijn.

Naast gewassen inkt tekeningen en schilderijen maakt zij ook installaties op speciaal daarvoor uitgekozen locaties.

Pierette exposeerde onder andere in de Arsis galerie in de Sint Annastraat in Bergen op Zoom.

Samenwerking

De samenwerking van Pierrette en Elke begon met de expositie “moeders” wat een spin-off had die 8 jaar zou duren. Het werk ging en gaat over mensen in al hun gedaantes tentoongesteld op en in verschillende locaties waardoor hun zeggingskracht zich aanpaste aan hun omgeving.

Transparant zijn, wat geweest is en wat nog moet komen, gelijkwaardigheid zijn themas’s die voorbij zijn gekomen.
De balans tussen leven en dood waarbij Elke het gewicht op leven inzette en Pierrette op de dood. Zo vond er een mooie afstemming plaats die in het werk waar te nemen is.

Elke (links op de foto) en Pierrette (rechts op de foto)
aan het werk op locatie met twee bewoners van Titurel

Zoals een samenwerking geboren wordt komt het ook tot een einde. In de twee werken die te zien zijn bij Titurel wordt er afscheid genomen van het samenwerkingsverband. Ieder gaat hierna met het thema een eigen weg bewandelen doorspekt met de opgedane ervaringen en kennis.

Jodrike de Koning

Jodrike is in 1989 begonnen met aquarelleren en tekenen bij Vliegende Aarde, het atelier van Trudie Vrolijk. Tot op heden volg ze hier les want, “een mens blijft leren en je blijft aan het werk”. Een paar jaar geleden is Jodrike lid geworden van BKC in Roosendaal en nadat dit collectief is opgegaan in Arsis, heeft ze zich aangesloten bij Arsis in Bergen op Zoom.

Jodrike de Koning

Deze kunstenares vind haar inspiratie overal, zoals afdrukken op het plafond van een vogel die door de schoorsteen binnen is gevallen, kalkvlekken op een kraan, een dode muis, een versteend kattenlijk uit een schuur, maar ook zaaddozen, zonlicht of woeste wolken. Jodrike verzamel ideeën, woorden en zinnen

Onlangs gaf Jodrike, samen met Trudie Vrolijk een duopresentatie bij Arsis.

Jodrike doet voor de tweede maal mee met Heerlijke Kunst. Ze verteld hierover: “Een bos met struiken en kreupelhout, lanen met bomen. Het doet denken aan mijn schooltijd. Deze school staat ook midden in een bos.

Bij de eerste wandeling door het stuk dat tentoonstellingsruimte wordt, ga ik van herinneringen naar heden, naar hoe dit bos voelt en ademt. Ondergronds is alles verbonden door wortels en aarde. Erboven raken takken en bladeren elkaar, de lucht verbindt. Het begint met allerlei ideeën en plannen. Moet het groot worden? Kleurrijk? Klein en ingetogen?

Ik hou ervan als mensen moeite moeten doen om te kijken, te lezen. Aandacht en tijd om stil te staan bij wat je ziet. Ik heb een boom uitgekozen waaromheen een koperen band met tekst komt. Daarnaast maak ik samen met Trudie Vrolijk afbeeldingen van herten in het bos en lichten we een olifant uit.”

Addy van Kempen

De Ossendrechtse Addy van Kempen begon met een opleiding tot meubelmaken bij het Technisch secundair onderwijs in Turnhout, gevolgd door diverse opleidingen aan kunstacademies in België voor Hogeregraad binnenhuiskunst, Bachelor, interieurvormgeving en meubelontwerp en MUDA, multidisciplinair atelier.

Vanaf 2010 werkt Addy als interieurarchitect en meubelontwerper in haar Ontwerpburo Addysign en is ze actief als ruimtelijke vormgever in de kunst.

Addy werkt met diverse materialen afgestemd op de ideeën die ontstaan en maakt voor haar objecten gebruik van gerecycled materiaal. Als er op lokatie gewerkt wordt, is het steeds weer verrassend welk materiaal er toegepast wordt. Resthout, dekens, fietsonderdelen, alles kan Addy gebruiken om er wat moois van te maken.

Ze exposeerde dit jaar onder andere in Fort Sabina in Heiningen, in Hulst en onlangs in de beeldentuin bij Paula Withagen in Halsteren.

Praktische informatie

Wat: tiende keer kunstproject : Heerlijke Kunst.
Wanneer: vijf weekenden in de maand september 2018.
Waar: op het terrein van Titurel aan de Putseweg 44 in Putte.
Wie: leden van kunstenaarsvereniging Arsis, deels samen met de Titurel bewoners

Links

 

Cookieinstellingen