Gemeentes ondertekenen Regionaal Afval Preventieakkoord in aanloop naar Zero Waste Week

Wethouders Klaar Koenraad uit Roosendaal, Hans Peter Verroen uit Bergen op Zoom, Thierry de Heer uit Woensdrecht en Maurice Remery uit Steenbergen ondertekenen het Regionaal Afvalpreventie Akkoord. Elisah Pals van Zero Waste Nederland was hierbij aanwezig en neemt in maart de organisatie van de Zero Waste Week ‘Samen Afval Vrij’ verzorgen in samenwerking met Samen in de Regio.
Wethouders Klaar Koenraad uit Roosendaal, Hans Peter Verroen uit Bergen op Zoom, Thierry de Heer uit Woensdrecht en Maurice Remery uit Steenbergen ondertekenen het Regionaal Afvalpreventie Akkoord. Elisah Pals van Zero Waste Nederland was hierbij aanwezig en neemt in maart de organisatie van de Zero Waste Week ‘Samen Afval Vrij’ verzorgen in samenwerking met Samen in de Regio.
Foto:

De Zero Waste Week vindt plaats in week van 24 tot en met 30 maart 2024 en zal in alle vier de gemeentes worden uitgevoerd met lokale organisaties. In voorbereiding daarop kwamen de wethouders van de gemeentes Bergen op Zoom, Roosendaal, Steenbergen en Woensdrecht in het Huis van Roosendaal samen om het Regionaal Afval Preventieakkoord te ondertekenen. Netwerkorganisatie Samen in de Regio initieerde deze afspraak over de gezamenlijke inzet om afval te voorkomen en verspilling tegen te gaan. Dat meldt Samen in de Regio.

Namens de gemeente Bergen op Zoom ondertekende Hans Peter Verroen dit akkoord al eerder, tijdens het 12,5-jarig bestaan van de netwerkorganisatie. “Toen ik in juli hoorde over dit akkoord heb ik meteen toegezegd mijn handtekening te zetten. Voor mij is inzetten op het voorkomen van afval een belangrijk thema en op deze manier maken we het krachtig. En natuurlijk hoopte ik dat ik met deze ondertekening een voorbeeld zou zijn voor veel anderen.” En dat blijkt ook zo te zijn. De andere verantwoordelijke wethouders zetten tijdens deze speciale bijeenkomst ook hun handtekening. Hiermee wordt duidelijk dat de vier gemeentes collectief willen strijden voor een schone en prettige leefomgeving, met minder afval.

Zero Waste Week
Het Regionaal Afval Preventieakkoord leidde tevens tot het initiatief om in maart 2024 een Zero Waste Week te organiseren in de betrokken gemeentes. Elisah Pals, oprichter van Zero Waste Nederland, klimaatburgemeester van de gemeente Breda en geboren te Bergen op Zoom, was daarom ook aanwezig.

De Zero Waste Week vindt plaats in week van 24 tot en met 30 maart 2024 en zal in alle vier de gemeentes worden uitgevoerd met lokale organisaties. Zero Waste Nederland verzorgt de organisatie van het evenement.

Samen Afval Vrij
Pals: “De Zero Waste Week is een meerdaags festival op het gebied van verspillings- en afvalvrij leven en ondernemen. Tijdens de Zero Waste Week laten we inwoners, bedrijven en organisaties kennismaken met de afvalvrije leefstijl. We laten zien hoe leuk en gemakkelijk leven met minder afval en zonder verspilling is. En je bespaart er ook nog eens veel geld mee.” Zij liet weten dat zij al enkele dagen op pad is geweest. Elisah noemt het een ‘feestje om de regio te ontdekken’. Bestaande plekken krijgen een podium en ook zijn er verrassende initiatieven die minder bekend zijn in de regio.

Voorbeelden van activiteiten
Tijdens deze week zullen in de vier gemeenten diverse activiteiten worden georganiseerd om mensen bijzondere ervaringen, nieuwe vaardigheden en verrijkende inspiratie te laten opdoen, om zodoende geen of minder afval te produceren. De initiatieven zijn gericht op verschillende thema’s als kleding, voeding, spullen en ambachten. Enkele voorbeelden zijn het deelnemen aan een wandel- of fietstour om afvalvrij boodschappen te doen, een toffe kledingruil, een timmerworkshop met gebruikt hout, een workshop ‘zelf shampoo maken’ of een workshop wecken. Er is voor iedereen wat.

Vermindering van milieu-impact
Elisah Pals legde uit wat het doel van de Zero Waste Week is: “Het uiteindelijke doel is het leven fijner en leuker maken, met minder afval en verspilling. Dat is vóór iedereen beter. Voor de inwoners natuurlijk, maar ook voor de aarde. Dat kan op zo veel inspirerende manieren. Wij willen mensen leren goed om te gaan met de spullen die ze hebben gekocht, bijvoorbeeld door ze deze te leren repareren. Ook willen we verpakkingen tegengaan, door dingen zelf te maken of lokaal te kopen. We stimuleren lokaal ondernemerschap en ambachten. Alles met aandacht en waardering voor spullen en elkaar. Samen leidt dat tot een drastische vermindering van afval, verspilling en milieu-impact. En uiteindelijk leeft het ook lekkerder, zonder troep!”

Cookieinstellingen