Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Woensdrecht heeft de nieuwe duurzaamheidsvisie voor 2025 vastgesteld en ter besluitvorming aan de gemeenteraad voorgelegd.
Belangrijke stappen gezet
In 2017 is de duurzaamheidsvisie gemeente Woensdrecht 2017-2035 vastgesteld. Daarin stelden we onder meer dat we in 2035 volledig klimaatneutraal willen zijn. In de afgelopen zeven jaar zijn er belangrijke stappen gezet, maar is ook duidelijk geworden hoe complex deze opgave is. Bovendien hebben mondiale ontwikkelingen een invloed hierop gehad. Op basis van deze nieuwe inzichten is de visie herijkt.
In 2050 klimaatneutraal
In de nieuwe visie wordt de ambitie om in 2035 klimaatneutraal te zijn verschoven naar 2050. Hiermee sluit de gemeente aan bij nationale en internationale klimaatafspraken en doelen.
Prettig en betaalbaar wonen en leven
Wethouder De Heer: “Aanpassen aan het veranderende klimaat en het voorkomen van verdere klimaatverandering zijn wereldwijde uitdagingen. Ook in de gemeente Woensdrecht spelen we hier steeds meer op in. Niet alleen om de klimaatdoelen te halen, maar vooral zodat huidige en toekomstige generaties prettig en betaalbaar kunnen blijven wonen en leven in onze dorpen.”
Klimaatmitigatie en klimaatadaptatie
De visie is opgebouwd rond twee hoofdthema’s:
1. Klimaatmitigatie: Hoe kunnen we bijdragen aan het beperken van klimaatverandering? Hierbij staan energie, mobiliteit en circulaire economie centraal. Denk hierbij aan het plaatsen van laadpalen voor elektrische auto's, stimuleren van fietsen, aanleggen van zonneparken, stimuleren van recycling en dergelijke
2. Klimaatadaptatie: Hoe gaan we om met de gevolgen van klimaatverandering? Hierbij gaat het om de thema’s wateroverlast, hitte en droogte. Een voorbeeld hiervan is het aanleggen van wadi's om bij extreme regenval het water op te vangen.
Deze thema’s zijn uitgewerkt binnen vier overkoepelende kaders die inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners stimuleren om te verduurzamen:
1. Inwoners op één: De visie richt zich op haalbare en betaalbare oplossingen voor iedereen. Zo was er bijvoorbeeld de actie dat inwoners met een cadeaubon voor een bepaald bedrag energiebesparende zaken konden bestellen.
2. Flexibiliteit: Het beleid biedt ruimte om in te spelen op actuele ontwikkelingen en uitdagingen zoals bijvoorbeeld een plotseling veranderende prijs van energie.
3. Omgaan met schaarste: Efficiënt gebruik van mensen, middelen en ruimte staat centraal.
4. Integraliteit: Duurzaamheid wordt verweven met andere beleidsgebieden.
Betaalbaarheid als rode draad
Een van de belangrijkste drijfveren achter de nieuwe visie is het betaalbaar houden van duurzaamheid voor inwoners en ondernemers. Wethouder De Heer licht toe: “We zetten een extra stap om verduurzaming toegankelijk te maken voor iedereen.
Gelukkig zien we binnen onze gemeente al veel betrokkenheid en inzet. Zonder de hulp van onze inwoners en ondernemers is deze ambitie niet haalbaar.”