Uitbreiding van twee naar vier BOA’s in Woensdrecht zeer gewenst

10 mei , 10:06 Gemeente
20181126 handhaving boa 001b

Naar aanleiding van een motie in de gemeenteraad heeft er een evaluatie plaatsgevonden van de bestaande capaciteit van de BOA’s (Buitengewoon Opsporingsambtenaren) van de gemeente Woensdrecht.

De gemeente en samenwerkingspartners zijn zeer tevreden over de werkwijze en inzet. Er zijn verschillende goede resultaten geboekt de afgelopen periode. De huidige capaciteit is echter beperk, terwijl er een toename is van het aantal meldingen en handhavingstaken. Om aan de ambities te kunnen voldoen, zou het zeer gewenst zijn om de formatie uit te breiden. Dit verzoek wordt dan ook weggelegd bij de gemeenteraad.

Wat doet een BOA?

BOA’s houden toezicht op de lokale veiligheid en leefbaarheid. Ze zien toe op de naleving van regels en pakken ‘kleine ergernissen’ aan, die vaak grote impact op de leefbaarheid hebben. Daarnaast spelen zij een belangrijke rol bij evenementen, signaleren knelpunten en werken samen met diverse externe partners zoals de politie. Het takenpakket van BOA’s is dus breed. Lokaal zijn daarom de volgende speerpunten benoemd:

▪ Aanpak van verkeers- en jeugdoverlast;

▪ Zichtbaarheid vergroten;

▪ Uitvoeren van gezamenlijke acties (bv verkeersveiligheid, criminaliteit en overlast)

Huidige capaciteit en taken

Sinds 1 januari 2023 heeft de gemeente Woensdrecht gekozen voor een eigen, lokaal georganiseerde BOA-capaciteit. Dit volgde na de beëindiging van de intergemeentelijk samenwerking binnen de BOA-pool Brabantse Wal. Deze keuze bood de mogelijkheid om beter aan te sluiten bij lokale opgaven en om meer directe sturing te geven aan de handhavingstaken.

Er werd gestart met 2fte aan BOA capaciteit, waarvan 1 fte in vaste dienst en 1 fte in tijdelijke dienst. Per 1 januari 2025 is dit gewijzigd naar 2fte in vaste dienst. Sinds die datum biedt de gemeente als leer-werkbedrijf ook een stageplek aan studenten van de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid.

De BOA’s in Woensdrecht richten zich voornamelijk op het opvolgen van meldingen van inwoners. Ze leveren hiermee een belangrijke bijdrage aan het schoon, heel en veilig houden van de openbare ruimte. Zij hebben hierin een handhavende rol, maar ook een toezichthoudende rol. De gemeente ziet daarnaast dat er steeds meer leefbaarheidstaken van de politie doorschuiven naar de BOA’s.

Dit dwingt de gemeente nu om zeer kritisch te kijken naar de werkzaamheden die onze BOA’s op zich nemen.

Kwetsbaarheden

Hoewel de gemeente zeer tevreden is over de BOA’s, komen er uit de evaluatie ook een aantal aandachtspunten naar voren: de formatie van twee BOA’s is kwetsbaar, het werkgebied is groot, er is een toenemende vraag naar handhavingstaken, het aantal meldingen en de administratieve afhandeling daarvan stijgt. Als de Woensdrechtse formatie wordt vergeleken met die van andere gemeenten in de regio, dan kan geconcludeerd worden dat Woensdrecht beperkt is uitgerust qua handhavingscapaciteit.

Toekomst

De gemeenteraad wordt naar aanleiding van de constateringen in de evaluatie gevraagd in te stemmen met de tijdelijke uitbreiding van de boa-formatie met 2 fte voor een periode van 2 jaar.

Burgemeester Steven Adriaansen: “Deze evaluatie laat zien dat de huidige BOA-inzet een zeer waardevolle bijdrage levert aan de gemeentelijke veiligheidsdoelen. Zij zijn de schakel tussen veiligheid en leefbaarheid. Om echter aan onze ambities, de toenemende vraag en complexe opgaven te kunnen blijven voldoen, blijkt ook dat uitbreiding van 2 naar 4 BOA’s zeer gewenst is”.

Twee extra BOA's

Naast de 2 fte hoort bij de uitbreiding ook alle logistiek eromheen zoals uniformen, een extra auto en dergelijke.

Om het aantal BOA's zo efficiënt mogelijk in te zetten is er voor gekozen om niet met 'wijk-BOA's' te werken zoals in sommige plaatsen gebeurt, maar de BOA's gemeente breed in te zetten.