Met een sociale kaart per dorp maakt de gemeente
Woensdrecht het hulp- en ondersteuningsaanbod inzichtelijker voor mensen die graag fijn en gezond willen leven.
Presentatie sociale kaart
Dinsdagmiddag werd in het gemeentehuis de sociale kaart gepresenteerd en werd een demonstratie gegeven hoe de weg te vinden in de vele mogelijkheden die er in de gemeente Woensdrecht zijn.
Aan de voorkant beginnen
De zorg in Nederland heeft te maken met oplopende kosten, personeelstekorten en vergrijzing. Een middel om deze problemen het hoofd te bieden is de problemen aan de voorkant aanpakken. Preventief en pro-actief.
Als mensen gezonder leven, elkaar helpen, meer bewegen, beter in hun vel zitten en langer thuis kunnen blijven wonen heeft dat veel voordelen. Ten eerste voor de mensen zelf, maar ook de zorg wordt ontlast en de kosten lopen minder op.
Een beetje hulp in de eigen omgeving
Vaak kan een beetje hulp in de eigen omgeving al veel betekenen als mensen ergens tegenaan lopen. De gemeente bundelt met de sociale kaart het aanbod op verschillende levensgebieden en zet hiermee in op preventie en het bevorderen van de gezondheid.
Meedoen in de samenleving
Portefeuillehouder sociaal domein Lars van der Beek vertelt: “We vinden het belangrijk dat de jeugd hier goed kan opgroeien, dat iedereen mee kan doen in de samenleving en zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen. Dat gaat alleen niet altijd vanzelf. Er zijn veel mensen en organisaties die in de eigen omgeving die hulp en ondersteuning kunnen bieden. Dat maken we inzichtelijk met de sociale kaart.”
Online wegwijzer
De sociale kaart is een soort wegwijzer onderverdeeld per dorp in de gemeente Woensdrecht en is te vinden op
www.woensdrecht.nl/sociale-kaart .
Het laat zien welke mensen en organisaties er zijn die hulp en ondersteuning kunnen bieden op deze gebieden:
- sport en bewegen
- gezonde leefstijl
- vrije tijd en ontmoeten
- je goed voelen
- mee kunnen doen
- dagelijks leven
Via de links of contactgegevens die er vermeld staan, kunnen mensen laagdrempelig en vaak zonder kosten gebruik maken van het aanbod van:
- burgerinitiatieven (denk bijvoorbeeld aan Ontmoetingscentrum De Bunt in Putte, Ontmoetingscafé Ossendrecht en Buurthuis Woensdrecht)
- activiteiten van lokale partijen, zoals dorpscoöperaties, KBO’s en verenigingen
- samenwerkingspartners zoals BWI, MEE West-Brabant en WijZijn
Meer hulp nodig
Mensen die er zelf niet uitkomen of een bredere hulpvraag hebben, kunnen contact opnemen met de gemeente via telefoonnummer 14 0164. De intakers van de gemeente helpen graag om te kijken wat er past in een specifieke situatie van mensen. De (vrijwillige) cliëntondersteuners uit de dorpen staan naast u en kunnen hierbij begeleiden.
Aanvullingen op de sociale kaart zijn welkom en kunnen gemaild worden naar Linda Bogers, regisseur leefbaarheid
[email protected] .