Zowel de PvdA als D66 in Woensdrecht roepen de overige partijen en het college op om geen grootschalige mestverwerking toe te laten op de Brabantse Wal.
De afgelopen weken steekt een zorgelijk signaal steeds weer de kop op: Gedeputeerde Staten Noord-Brabant is op zoek naar locaties voor grootschalige mestverwerking in West-Brabant. De gevolgen voor de natuur en leefomgeving zijn groot.
Wat D66 Woensdrecht betreft is dat een heel slechte zaak. “Uit onderzoek blijkt dat het een gevaar is voor de gezondheid door de uitstoot van schadelijke stoffen”, aldus Thierry de Heer die dit onderwerp op de agenda van van de gemeenteraad heeft geplaatst.
Ook de fractievoorzitter van de PvdA Woensdrecht, Wendy de Koning-Bogers, in de oppositie in de gemeenteraad én in het algemeen bestuur van de Waterschap Brabantse Delta maakt zich ernstig zorgen. Groen verdwijnt, stikstof neemt toe, en geuroverlast voor de inwoners van de gemeente Woensdrecht bereikt een hoogtepunt.
Wendy de Koning is in verband met deze zorgen in gesprek gegaan met een aantal eigenaren van boerenbedrijven om te horen of zij in de gemeente Woensdrecht problemen ervaren met een mestoverschot.
De kleinere agrarische ondernemingen gaven aan dat zij geen mestproblematiek met hun veestapel hebben, omdat zij hun mest kunnen verwerken op eigen terrein. Een aantal veehouderijbedrijven kunnen hun stalmest in de regio kwijt. Na deze gesprekken met de lokale ondernemer lijkt er op het eerste oog in de regio geen sprake te zijn van mestoverschot. Een mestfabriek is dan ook geen regionale oplossing op de Brabantse Wal!
Ook de mening van D66 is duidelijk, "“Het moet niet zo zijn dat mest van Oost-Brabant naar West-Brabant wordt verplaatst en onze inwoners en natuur daar schade van ondervinden”.
In Woensdrecht geeft het bestemmingsplan geen ruimte voor grootschalige mestverwerking. Echter kan de provincie middels een inpassingsplan dit toch altijd mogelijk maken. Beide partijen hopen dat de provincie tot inkeer komt, en zich houdt aan eerder gestelde kaders die mestverwerking alleen op bedrijventerreinen toestaan, waarbij grootschalige mestverwerking sowieso uit den boze is.
In februari 2021 zal de provincie een zogeheten plan MER MEST publiceren. Dit is een ruimtelijke milieubeoordeling van potentiële gebieden aangaande de geschiktheid voor centrale mestbewerking. Het is nu aan het college van B&W in Woensdrecht met hun collega’s in West-Brabant om gezamenlijk richting de provincie in stelling komen tegen grootschalige mestverwerking in onze regio.