Gemeente Woensdrecht bedankt iedereen die mee heeft gewerkt aan de viering 75 jaar bevrijding

Foto: Vincent Krijtenburg

Dit najaar herdenken en vieren we op de Brabantse Wal dat het 75 jaar geleden is dat we zijn bevrijd. Burgemeester Adriaansen blikt terug op de vieringen.

Dit najaar herdenken en vieren we op de Brabantse Wal dat het 75 jaar geleden is dat we zijn bevrijd. De meeste activiteiten hiervoor zijn inmiddels geweest, met als slot de herdenking op 27 oktober op de militaire erevelden in Bergen op Zoom in het bijzijn van H.K.H. Prinses Margriet der Nederlanden. Een mooi moment voor burgemeester Adriaansen om terug te blikken op de afgelopen periode en alle betrokkenen hartelijk te bedanken voor hun inzet:

2019, het jaar waarin we op de Brabantse Wal vieren dat we 75 jaar geleden bevrijd zijn. De hongerwinter bleef onze inwoners bespaard, maar de ‘Slag om de Schelde’ gaat wel de boeken in als een van de moeilijkste gevechten uit de hele oorlog. Naast het vieren van onze vrijheid, stond dan ook het herdenken van onze bevrijder centraal. Vanaf het begin van het jaar zijn er diverse activiteiten georganiseerd, waar ook de schooljeugd nadrukkelijk bij betrokken werd.

De overhandiging van het boek ‘Spion van Oranje’ van Engelandvaarder Bram Grisnigt aan alle scholen in onze gemeente, diverse tentoonstellingen, een herinneringswand, wandel- en fietstochten in het teken van 75 jaar bevrijding en muzikale optredens.

Overhandiging van het boek ‘Spion van Oranje’

En dan hebben we het nog niet gehad over de boekpresentatie van ‘Het verdriet van Woensdrecht’, waarvoor Jan van Elzakker en Louis Minnebach jarenlang research deden om achter de namen en verhalen van alle burgerslachtoffers te komen en de totstandkoming van de silhouetten van de Canadese soldaten op de rotonde in Hoogerheide.

Grote publiekstrekkers waren het evenement op 5 oktober op vliegbasis Woensdrecht en het defilé van militaire voertuigen op zaterdag 26 oktober.


Burgemeester Adriaansen wil in het bijzonder de leden van de werkgroep 75 jaar bevrijding Woensdrecht, maar daarnaast íedereen die een bijdrage heeft geleverd aan een van de activiteiten rondom 75 jaar bevrijding,  hartelijk bedanken. Zonder hun inzet konden we nu niet terugkijken op het bijzondere eerbetoon dat weggezet is!
Omdat beelden vaak meer zeggen dat woorden, heaft de gemeente als terugblik een filmpje gemaakt waarin de activiteiten nog eens de revue passeren.

Wat komt er nog

Er zijn twee activiteiten die reeds opgestart zijn, maar een langere doorlooptijd hebben. U kunt nog tot het voorjaar van 2020 naar het dilemma doolhof, dat opgesteld is bij de oorlogsbegraafplaats aan de Ruytershoveweg in Bergen op Zoom. Uw weg wordt bepaald door de keuzes die u maakt. Ook de Brabantse Wal brede expositie ‘Slag om de Schelde’ is nog tot die tijd in de bibliotheken te bezichtigen.
Daarnaast zullen er net als vorig jaar weer op kerstavond kaarsjes aangestoken worden bij de vier oorlogsmonumenten in onze gemeente en op de –begraafplaats in Bergen op Zoom.

De burgemeester nodig u van harte uit om hier aan deel te nemen. Hiermee geven we een mooi slot aan een onvergetelijk herinneringsjaar.

“Lest we forget!”

Reacties