Geheim agenten bij Missie Jeugdland

Foto: Jan Krijtenburg

Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Woensdrecht (SJJW) organiseert na twee jaar corona maatregelen in 2022 weer een ‘gewone’ Jeugdland kindervakantieweek in Hoogerheide.

In verband met de corona maatregelen werd jeugdland in 2020 en 2021 op drie verschillende locaties gehouden maar gelukkig kan het dit jaar weer op de bekende locatie op het scoutingterrein aan de Kooiweg in Hoogerheide.
Het thema van jeugdland 2022 is ‘Missie Jeugdland’.

Missie Jeugdland

In de grote tent naast het scoutinggebouw op de Kooiweg staat een kluis op het podium met daarin de gouden pet. Maar helaas, toen Mirjam Geers even weggeroepen werd en weer terugkwam, bleek de kluis gekraakt en de gouden pet verdwenen.

Gelukkig zijn er op Jeugdland een heleboel slimme kinderen die kunnen helpen bij het opsporen van de daders en de gouden pet. Duidelijk is al dat er drie in het zwart geklede en gemaskerde daders betrokken zijn bij de roof.

Er moest dus gespeurd worden.
Om te beginnen werden op dinsdag van iedereen de vingerafdrukken genomen, maar helaas waren de speurders vergeten de namen erbij op te schrijven dus zo konden de boeven niet opgespoord worden.
Op woensdag werden er schoenafdrukken gemaakt, om te kijken of zo de daders opgespoord konden worden maar helaas, de schoenafdrukken braken en waren onbruikbaar.
Op donderdag werden de haren van alle kinderen vergeleken met haren die van de daders gevonden waren om te proberen om zo achter de identiteit van de daders te komen.
Het is maar te hopen dat op vrijdag de pet en de daders gevonden worden, voordat Jeugdland afgelopen is dus het wordt nog spannend. Maar met zoveel slimme kinderen moet het wel lukken.

Grappig is wel dat het scenario van de speurtocht, door de slimme inbreng van de kinderen aangepast moest worden, zodat zelfs de leiding niet precies weet hoe het afloopt.

De deelnemers

Dit jaar doen er tweehonderdtachtig kinderen mee met Jeugdland, waaronder, op initiatief van Jeugdland, vijf kinderen uit de tijdelijke vluchtelingenopvang in MFC Kloosterhof.
Er zijn ruim honderd vrijwilligers betrokken bij de organisatie en een bijzondere vermelding verdienen vijf ouders die spontaan aanboden om elke dag, die keer per dag, de toiletten en wasruimten schoon te maken nu het schoonmaak bedrijf dit jaar niet kon komen.

Ondanks dat de corona maatregelen nu niet direct van toepassing zijn, proberen de organisatoren van Jeugdland hier toch zo veel mogelijk rekening mee te houden.

Het programma

Elke dag wordt gezamenlijk geopend en gesloten en zoals elk jaar wordt er ook dit jaar weer een Jeugdlandlied geleerd en geoefend voor de feestelijke afsluiting op vrijdagmiddag.
Per leeftijdgroep, herkenbaar aan de kleur van de petjes, worden er activiteiten gehouden zoals hutten bouwen in het bos, spelletjes, knutselen en een disco en een overnachting in de nacht van donderdag op vrijdag voor de oudere kinderen.

Met het warme weer was het heel leuk dat Jeugdland gebruik mocht maken van een waterslang bij Graphic Packaging aan de Kooiweg (ook sponsor van jeugdland). Rob Modderman van Jeugdland kon hier de groepen die buiten het terrein activiteiten gehad hadden, bij hun terugkomst lekker afkoelen met de waterspuit.

Vrijdag om 13:30 uur is er een afsluiting met kinderen, ouders en vrijwilligers. Door middel van een fooienpot wordt er bij de afsluiting ook geld ingezameld voor de afsluiting die avond voor alle vrijwilligers die tijdens de week hebben meegeholpen.
Op deze avond wordt ook het thema voor Jeugdland 2023 bekend gemaakt aan de vrijwilligers.

Op zaterdag moet er door de vrijwilligers weer hard gewerkt worden om alle materialen op te bergen en alles weer schoon te maken.

Geheim agenten

Alle kinderen zijn geheim agenten die de boeven en de gouden pet moeten opsporen. De activiteiten zijn dus allemaal rond dit thema georganiseerd.
Zo is de groene groep (de oudere kinderen) op donderdag Hoogerheide in voor een ‘city escape’. Via coördinaten en aanwijzingen moeten de geheim agenten punten verzamelen en proberen om als groep de meeste punten te halen. Vaak geeft een gevonden object ook weer informatie over een volgende plek waar aanwijzingen te vinden zijn. Ook staan de groepen via Whatapp in contact met het ‘hoofdkwartier’ aan de Kooiweg.

De organisatie

Jeugdland ontstaat niet zomaar. Een boel vrijwilligers zetten zich belangeloos in om elke jaar kinderen weer een leuke vakantieweek te geven. Voorzitter van SJJW, Mirjam Geers legde uit hoe het één en ander in zijn werk gaat.

Nadat op de afsluiting op vrijdagavond het thema voor het volgende jaar bekend is gemaakt kan iedereen weer ideeën voor de volgende vakantieweek gaan bedenken.

In januari of februari komt het bestuur weer bij elkaar, samen met de coördinatoren van de verschillende groepen om het programma te gaan maken.
In mei moet het programma rond zijn.
In februari en maart kunnen vrijwilligers zich weer inschrijven.

Het is tekenend voor de goede sfeer op Jeugdland, dat er elk jaar weer kinderen uit de oudste groep, die voor het laatst als deelnemer bij Jeugdland zijn, zich aanmelden om daarna als leiding mee te gaan helpen.
Mirjam legde uit dat kinderen die één jaar middelbare school achter de rug hebben mogen helpen als leiding. Ze gaan dan, onder leiding van een oudere vrijwilliger, helpen bij de jongste kinderen.
Onder de vele vrijwilligers ontstaan ook vriendenclubjes die elkaar ook buiten Jeugdland blijven zien.

In april begint de inschrijving voor het nieuwe Jeugdland.

Meer foto’s

Links

Website van SJJW: https://www.sjjw.org/
Aanmelden als vrijwilliger: [email protected]

Reacties

Cookieinstellingen