Fototentoonstelling ‘50 jaar migratie in Nederland’ in Bibliotheek Roosendaal

Foto: JKr

Burgemeester Han van Midden van Roosendaal opent op 2 oktober de fototentoonstelling ‘50 jaar migratie in Nederland’ in Bibliotheek Roosendaal.

Deze reizende fototentoonstelling van Atlas Cultureel Centrum weergeeft het leven van arbeidsmigranten in Nederland en de invloed die zij tot op de dag van vandaag hebben op de Nederlandse samenleving.

Arbeidskrachten

In de jaren vijftig en zestig ontstond er in Nederland een groot gebrek aan arbeidskrachten. Nadat men eerst gastarbeiders uit landen als Italië, Spanje, Joegoslavië, Griekland en Turkije had aangetrokken, kwam er eind jaren zestig een stroom van arbeiders uit Marokko op gang. Zo gingen zij hier in de jaren zestig bijvoorbeeld bij de Fordfabriek, Fokkerfabriek, Melkunie, Thomassen & Drijver, Schepenindustrie en Philips Roosendaal werken. Zonder hen was de Nederlandse economie nooit geworden zoals deze nu is.

De grote culturele verscheidenheid van het hedendaagse Nederland is historisch geworteld. De identiteiten en de stadsculturen in Nederland zijn nauw verweven met het arbeidsverleden. Dat zien we terug in woonvorm, taalgebruik en op sociaal-culturele vlak.

Fototentoonstelling

Voor de expositie worden er in totaal 50 mensen professioneel gefotografeerd. Hiervan zijn 25 mensen toenmalige gastarbeiders uit landen zoals Spanje, Italië, Griekenland, Turkije en Marokko. De andere overige gefotografeerde mensen zijn autochtone Nederlanders zoals collega’s, werkgevers, buren, tolken, docenten en de vrijwilligers van kerken.

Tijdens de tentoonstelling worden ook persoonlijke spullen en documenten van de gastarbeiders en hun werkgevers getoond. Denk hierbij aan: werkschoenen, contracten, koffers, paspoorten en werkkleding. De tentoonstelling ‘50 jaar migratie in Nederland’ ontrafelt samen met bezoekers de identiteit van Nederland. Dit doen we aan de hand van verschillende thema’s die in elkaar overlopen zoals: werk, gezinshereniging, cultuur, politiek, sport en religie.

 

De tentoonstelling is, na 2 oktober, tot en met 31 oktober vrij te bezichtigen tijdens de openingstijden van de in Bibliotheek Roosendaal.

Cookieinstellingen