Feest in Woensdrecht voor de opening van het trainings- en opleidingscentrum te Ossendrecht

Op een mistige donderdagmiddag werd bij het Zuidwesthoek College in Ossendrecht het nieuwe trainings- en opleidingscentrum feestelijk geopend.

In een ruimte in het Zuidwesthoek college waren bestuurders van de diverse wielercomités, wethouders, wiel-renners en -rensters en vele andere belangstellenden bij elkaar gekomen voor de realisatie van een lang gekoesterde wens. Na de eerste gesprekken hierover twaalf jaar geleden was nu het moment aangebroken dat het naast het Zuidwesthoek college in Ossendrecht trainings- en opleidingscentrum voor wielertalent officieel in gebruik genomen werd.

Na een openingswoordje door burgemeester Steven Adriaansen nam de voortrekker van het wielercentrum, wethouder Martin Groffen, het woord.

Twaalf jaar geleden

Hij herinnerde zich nog de gesprekken die hij twaalf jaar geleden met Stan Janssen van RSC de Zuidwesthoek had over de wens van deze vereniging voor een veilige afgesloten trainingsmogelijkheid voor jong wielertalent.

Omdat Woensdrecht zich de Wielergemeente van de Brabantse Wal noemt zou de gemeente Woensdrecht dan ook de ideale plaats zijn voor zo’n trainings-faciliteit. In 2015 werd de subsidie aangevraagd en toen de financiering rond was kon in februari 2017 worden begonnen met de aanleg. Groffen bedankte iedereen die bijgedragen had aan de realisatie van het huidige centrum, de betrokken wielerverenigingen, het gemeentebestuur, de KNWU, Adrie van der Poel, de provincie Noord Brabant en vele anderen.

Na een korte video impressie van het nieuwe centrum werden de sleutels van het centrum overhandigd aan Piet Antonissen, de directeur van het Zuidwesthoek College.

Maar er werd meer overhandigd dan alleen maar sleutels. Ton v.d. Pijl ontving namens de gemeente dertig mountainbikes voor het trainings- en opleidingscentrum.

De opening

En toen was het tijd voor wat actie. Buiten stonden de mountainbikes klaar en de wethouders Jeffrey van Agtmaal, Hans de Waal en Lars van der Beek hadden zich helemaal in hun wielertenue gestoken. Samen met burgemeester Steven Adriaansen, wethouder Martin Groffen, wielrenster Thalita de Jong, GP-organisator Adrie van der Poel en commissaris van de Koning Wim van de Donk reden ze, voorafgegaan door Jan Prop, een rondje over het parcours om bij het lint aan te komen waar de officiële opening zou plaatsvinden.

Voor de opening werd het lint op drie plaatsen tegelijk doorgeknipt door Adriaansen, Groffen en van de Donk. Het trainings- en opleidingscentrum was nu geopend maar er moest nog iets onthuld worden…..

De ‘Col du Martin’

Als dank voor de inzet van Martin Groffen bij de totstandkoming van het centrum was de hoogste heuvel op het parcours ‘Col du Martin’ gedoopt. Door het onthullen van het naambord was de naam van de ‘Col du Martin’ nu officieel.

De jeugd

Ondertussen werd er naast de openingslocatie door de jeugd van de buitenschoolse opvang, RSC de Zuidwesthoek en het wielercollege al druk getraind. Heuvel op en af in het zand, over rotsige stukken, vallen en weer opstaan. Wie weet staat een van deze jongeren over een paar jaar ook op het podium van een van de vele wielerevenementen in Woensdrecht of daar buiten.

50 jaar Tour de France

Na het vochtige en frisse buitengebeuren keerde het hele gezelschap weer terug naar het Zuidwesthoek College. Hier nam de commissaris van de koning het woord. Aan burgemeester Adriaansen overhandigde hij een vlag van Noord Brabant, voor gebruik op het nieuwe centrum en hij had nog een leuke verrassing in petto.

Ooit had hij bij het opruimen van zijn zolder iets interessants gevonden, namelijk een heel oud tijdschrift over 50 jaar Tour de France. Om de opening van het trainings- en opleidingscentrum te vieren overhandigde hij dit tijdschrift aan Thalita de Jong.

Het terrein

Het trainings- en opleidingscentrum bestaat uit een verhard wielerparcours van circa 1300 meter, de trainingsfaciliteiten voor veldrijden en mountainbiken en in de loop van 2018 komt er een BMX startheuvel. Het verharde wielerparcours heeft een gedeelte geasfalteerd wegdek, een gedeelte straatklinkers en een gedeelte kinderkopjes (kasseien).

Het verharde parcours loopt langs de buitenrand van het terrein en een stuk over de weg van het ZWH college naar de Putseweg. De trainingsfaciliteiten voor veldrijden en mountainbiken op het middenterrein zijn niet zozeer op het trainen van snelheid maar op het trainen van de techniek gericht.

De natuur

Bij de aanleg van deze trainingsfaciliteiten is er ook veel aandacht besteed aan de natuur. Op het trainingsterrein is vierenhalve hectare bos verwijderd en is de oorspronkelijke beekloop hersteld. Het terrein is aangepast voor het verminderen van de ontwatering van het gebied en delen van het terrein zullen worden omgevormd naar natte en droge heide met stuifzand, zoals het terrein oorspronkelijk ook was.

Bekijk ook de fotoserie boven aan dit artikel

Cookieinstellingen