Er is weer nachtvorst voorspeld maar Woensdrecht is er klaar voor

Archieffoto
Archieffoto
Foto: Regioactueel

Het gladheidsbestrijdingsplan 2017-2018 voor Woensdrecht is klaar en goedgekeurd door het college van burgemeester en wethouders.

Ten opzichte van de vorige winterperiode hebben er geen ingrijpende wijzigingen plaatsgevonden. Het gladheidbestrijdingsplan (met plattegronden) ligt nu ter inzage en is te raadplegen op de gemeentelijke website.

Waar wordt gestrooid?

De hoofdroutes bestaan uit de doorgaande hoofdwegen, de wijk- en dorpsontsluitingswegen, de busroutes en een aantal doorgaande hellende wegen. Ook de vrij liggende fietspaden breder dan 2 meter en de overige druk bereden fietsroutes worden gestrooid.

Wethouder Van Agtmaal: “Gladheidbestrijding nemen wij zeer serieus. Als gemeente hebben we de zorgplicht dat de wegen in een goede en veilige staat verkeren, ook gedurende de winterperiode wanneer er gladheid kan ontstaan.”

Zoutbakken

Zoutbakken worden geplaatst bij de basisscholen, peuterspeelzalen, verzorgingstehuizen, MFC’s in de hele gemeente en aan de Kromstraat 4 in Hoogerheide. In totaal zijn dit 13 locaties waar zoutbakken geplaatst worden.

Werkwijze

Hoe wordt er precies gewerkt om de wegen schoon te houden?
De operationele periode is van 9 november tot en met 13 maart. Bij dreigende gladheid krijgt de coördinator van de gemeente een melding van de Provincie en/of van de politie. Dit kan op elk moment van de dag zijn, dus ook ’s nachts.

Ook maakt de coördinator zelf gebruik van een service die weersvoorspellingen aanbiedt. De coördinator bekijkt vervolgens de wegsituaties en bepaalt of en op welke wijze gladheidsbestrijding zal gebeuren.
De politie wordt vervolgens op de hoogte gesteld van deze acties.

Om de hoofdroutes te kunnen strooien gaan 4 ploegen op pad, bestaand uit een vrachtauto met opzetstrooier, drie pick-ups met opzetstrooier en met een fietspadstrooier.

Het zout

Als strooimiddel wordt droog zout gebruikt en een volledige strooiactie bestaat uit 163 kilometer (wegen en fietspaden) en vergt minimaal 7 tot maximaal 12 ton zout. De te strooien hoeveelheden zijn afhankelijk van de soort gladheid (ijzel, sneeuw). Gemiddeld gezien was winterperiode van 2016-2017 vrij mild en droog. Er is 100 ton zout gestrooid (in 2015-2016 was dit 150 ton).

Wethouder Van Agtmaal: “De winter is een speciale periode voor onze buitendienst. Er wordt hard gewerkt door de ingeroosterde mensen die aan de gladheidbestrijding werken, vaak op tijden dat de meeste mensen nog op bed liggen. Mogen wij u vragen ons hierbij te helpen door het trottoir voor uw woning of winkel ook begaanbaar te houden?

In eigen hand

De gemeente Woensdrecht houdt de gladheidbestrijding in eigen hand. Hoewel sommige gemeente er voor kiezen om de gladheidbestrijding door derden te laten doen, heeft de gemeente Woensdrecht er voor gekozen om met eigen materieel en mensen te werken.

De wijkteams van de gemeente kennen de wijken en de wegen, wonen dichtbij en zijn enthousiast en gemotiveerd om ‘hun’ wegen schoon te houden. Ook het moment van strooien kan nu door de coördinator van de gemeente bepaald worden zonder rekening te hoeven houden met de beschikbaarheid van derden.

Cookieinstellingen