Een nieuw Luchtvaart museum in de gemeente Woensdrecht

Foto: Jan

Op woensdag 3 april opende de commissaris van de Koning van de provincie Noord-Brabant het museum ‘Wings over Woensdrecht’.

Het initiatief voor het museum is genomen door voormalige medewerkers van Fokker en van vrijwilligers op de vliegbasis. De collectie omvat het erfgoed van de gezamenlijke luchtvaartactiviteiten van de bedrijven die op ‘Aviolanda’ gevestigd zijn en waren, en van de vliegbasis Woensdrecht. Om het museum mogelijk te maken is met hulp van de gemeente Woensdrecht de stichting Stichting Luchtvaart Erfgoed opgericht.

Het museum is gesitueerd binnen de Natuurpoort Volksabdij Ossendrecht naast restaurant De Blauwe Pauw.

Wat is het doel van het Museum.

Woensdrecht is al 70 jaar een begrip in de vliegtuigwereld. Begonnen als civiel vliegveld voor KLM vluchten, kreeg het in de 2e wereldoorlog na bezetting door de Duitsers een militaire rol die door de geallieerden werd voortgezet.

Na de oorlog nam de Koninklijke Luchtmacht het vliegveld over. Vanaf 1953 kwam de luchtvaartindustriële ontwikkeling op gang toen Aviolanda zich in Woensdrecht vestigde, naderhand gevolgd door onder andere Fokker.

Op het bedrijventerrein Aviolanda zijn nu luchtvaart technische bedrijven van naam en faam gevestigd, zoals Elmo, Fokker en het huidige GKN met internationale vestigingen. Maar ook vind je daar de AM&TS (Aircraft Maintenance & Training School) waar jonge mensen worden opgeleid tot vliegtuigonderhoud specialist.

Bedrijventerrein Aviolanda

De naburige vliegbasis omvat het centrale logistieke en onderhoudscomplex van de luchtmacht. Maar ook zijn daar vlieg- en andere luchtmachtopleidingen ondergebracht. De Meteorologische eenheid van Woensdrecht verricht hier haar werk voor de hele Defensie organisatie. Ook de West Brabantse Aero Club heeft al jaren een eigen plek op de vliegbasis.

Het nieuwe museum maakt de historie van dit luchtvaarterfgoed zichtbaar dat zo medebepalend is geweest voor de ontwikkeling van Woensdrecht.

Kolonel Kamstra vliegbasis Woensdrecht: ‘’Als vliegbasis zijn we natuurlijk ontzettend blij met de oprichting van dit unieke museum. Niet alleen om zo de rijke geschiedenis van de vliegbasis en Aviolanda aan het publiek tentoon te stellen, maar vooral om de jeugd blijvend te laten ervaren hoe de wereld van de luchtvaarttechniek er uit ziet. Dit belevingscentrum is in deze prachtige gemeente meer dan op zijn plaats. Ik dank daarom alle vrijwilligers die van deze locatie een prachtig museum hebben gemaakt voor hun inzet en we zijn allen trots op het resultaat.’’

Een kijkje in het museum

Eerbetoon

De komst van Aviolanda in de jaren 50 betekende voor velen een unieke kans zich op een nieuwe toekomst te richten. De vliegtuigindustrie was immers de ‘high tech’ van die tijd; heel anders dan de traditionele werkgelegenheid van die tijd. Hiervoor was durf nodig. Het museum is daarom ook een eerbetoon aan de inzet van de pioniers van toen.

De jeugd betrekken.

Wij willen uitgroeien naar een museum dat het verleden koppelt aan de toekomst. Als volgende stap staat een educatief centrum gepland, waarvoor we nu de plannen ontwikkelen. Met gerichte activiteiten willen wij de jeugd kennis laten maken – en enthousiast maken – met techniek en in het bijzonder natuurlijk, vliegtuig-techniek!

Burgemeester Steven Adriaansen: “De gemeente is bijzonder verheugd met dit initiatief. Al meer dan 70 jaar is de vliegtuigindustrie de belangrijkste werkgever in onze gemeente en is er door Fokker en de vliegbasis geschiedenis opgebouwd. Dat we deze geschiedenis in combinatie met het heden nu kunnen laten zien is erg belangrijk om jongeren te winnen voor de vliegtuigindustrie”.

De collectie

De collectie bestaat voor een groot gedeelte uit objecten die geschonken zijn door oud Fokker- en Luchtmacht medewerkers en zaken die ‘gered’ zijn uit de archieven en opslag van de vliegbasis. In de collectie onder andere zeldzame foto’s, documenten en objecten van het nationale demonstratieteam ‘Whisky Four’ van de Koninklijke Luchtmacht.

Model van een Lockheed T33 van het Whisky Four team

Verder zijn er vliegtuigonderdelen te zien zoals cockpit panelen en zelfs een complete vliegtuigmotor. In een tweede kamer van het museum is een ruime collectie boeken en andere lectuur te vinden over luchtvaart in Nederland en Fokker in het bijzonder.

Boeken en andere lectuur over de luchtvaart

Het onderscheidende van dit museum is de nadruk op onderhoud en techniek, dat waar vliegbasis Woensdrecht met de daar gevestigde bedrijven en opleidingen in uitblinkt.

Naast de vele historische objecten zijn er ook modellen van vliegtuigen te zien, gaan er activiteiten voor de jeugd georganiseerd worden en is er ook een museum winkel waar vliegtuigmodellen, boeken en andere souvenirs te koop zullen zijn.

Preview

Dinsdagmiddag kregen een aantal oud-medewerkers van Fokker de gelegenheid om de expositie alvast te bekijken. Onder de vele oud-Fokker medewerkers ook Henk de Ruiter en Adrie Verboven. De Ruiter vertelde dat Fokker niet alleen de beste tijd van zijn leven had gekregen, maar zeker hem ook de beste tijd van zijn leven had gegeven. Door de ontplooiings-mogelijkheden en kansen die Fokker hem geboden had kon hij zich binnen het bedrijf opwerken tot HBO niveau en heeft hij altijd met veel plezier gewerkt, een opmerking die meteen beaamd werd door Verboven.

Oud-Fokker medewerkers Henk de Ruiter en Adrie Verboven

Help mee.

“Wij hebben bij de opstart van het museum veel steun gekregen van de gemeente Woensdrecht en van de vliegbasis. Zonder hen waren we zeker nog niet zo ver geweest als nu. Maar we zijn nog lang niet klaar. We hebben sponsors en vrijwilligers nodig om onze plannen mogelijk te maken. Daarom: help ons door ons te steunen en met ons mee te werken! Nadere info via Sjaak van Loon 0164-614604 of via [email protected]

Voorts vragen wij vragen aan een ieder die in het bezit is van historische documenten, (foto)materiaal et cetera die betrekking hebben eerdergenoemde bedrijven en de luchtvaart op en om Woensdrecht contact met ons op te nemen. Wij bespreken dan graag met u wat een goede bestemming zou kunnen zijn” aldus de voorzitter van Stichting Luchtvaart Erfgoed, Sjaak van Loon.

Praktische informatie

Lokatie: Naast restaurant De Blauwe Pauw, Onze Lieve Vrouwe Ter Duinenlaan 199 in Ossendrecht
Openingstijden: Woensdags en zondags van 13:00 tot 16:00 uur
Toegang: € 4,- (inclusief een kop koffie bij de Blauwe Pauw)
Website: www.wings-over-woensdrecht.nl

Voorzitter Sjaak van Loonlaat de ‘Boarding pass’, met bon voor gratis koffie, zien

Cookieinstellingen