Een laatste rondje voor de familie Jaspers

Foto:

De familie Jaspers gaat na ruim twintig jaar stoppen met de bezorging van de wekelijkse krantjes en folders in hun wijken in Hoogerheide en Calfven.

Tekst en foto’s: André Wiltschut

Tijdens de carnaval is het een veel gehoorde kreet “ons laatste rondje”. Maar als deze feestdagen voorbij zijn voegt de hele familie Jaspers nog één maal deze daad bij het woord.
De woensdag en vrijdag direct na de het feestgedruis gaan zij immers met alle familieleden voor de laatste keer na ruim twintig jaar op pad om hun wijken in Hoogerheide en Calfven te voorzien van de weekkranten en de onverpakte reclamefolders.

Hoe ludiek de uitdossingen ook waren tijdens de carnaval, ook de Jaspers gieten hun “afscheid” in een ludiek vaatje. Gewapend in oranje veiligheidsvestjes met de toepasselijke tekst “ons laatste rondje” zullen zij huis na huis persoonlijk afscheid nemen van hun bezorgadressen.

Woensdag 26 februari tussen 10.30 uur en 12.30 uur zijn zij in het buurtschap Calfven en vrijdag 28 februari tussen 10.00 uur en 13.00 uur in het centrum van Hoogerheide.

Twintig jaar

Ruim twintig jaar waren zij het gezicht in de wijken Calfven en centrum Hoogerheide qua bezorging van de wekelijkse krantjes en/of (onverpakte) reclamefolders.

Door weer en wind deden zij al die jaren hun plicht om deze bij een ieder in de bus te gooien. Echter tijden veranderen, ze worden ook een jaartje ouder, de kinderen zijn de deur uit en ook de lichamelijke gesteldheid vergt zijn tol. Dan is het goed na al die jaren is het ook eens een persoonlijke balans op te maken.

Hieruit bleek dat zij er wekelijks gezamenlijk heel, maar dan ook heel veel tijd in steken, van ontvangst tot in elkaar steken, het overschot opruimen en natuurlijk de 2 of soms zelfs 3 dagen die nodig zijn voor de daadwerkelijke verspreiding. Daarbij komen de kosten die gemaakt moeten worden om de verspreiding te realiseren, de minimale vergoeding die wordt ontvangen en het tevens met name belasting-toeslagtechnisch flink gekort worden. Dan moet je in de spiegel kijken en gezamenlijk weloverwogen deze beslissing nemen.

Al die jaren hebben Rien en Susan, met hun hele familie, zich hiervoor met hart en ziel ingezet.Geen enkele week met tegenzin, in tegendeel aan enthousiasme heeft het hen niet ontbroken.“Het was een wekelijkse samenkomst van alle familieleden, van insteken tot rondbrengen en van opruimen tot samen eten” vertelt oma Roos die op haar 87e er nog steeds naar uitkeek haar steentje bij te dragen aan deze familietraditie. Vader Rien vult aan “onze kinderen Danny en Josepha zijn er mee opgegroeid, als tieners liepen ze al met ons mee en ervoeren zo dat je veel werk moest verzetten om een extra (vakantie)centje te verdienen.
Het is nooit een vetpot geweest maar op jaarbasis was het een aanvulling op ons vakantiebudget.

Volwassen en het huis uit

De kinderen zijn volwassen, het huis uit ,hebben beide een relatie, een mooie job en andere, eigen interesses en invullingen van hun leven. Maar de onderlinge familieband is prima en we doen gelukkig nog veel andere gezellige dingen samen” Onderweg werd de familie Jaspers vaak aangesproken op het feit dat hun wijkbewoners het bewonderenswaardig vonden dat de krantjes en de folders wekelijks zo stipt in de bus vielen.In al meer dan 20 jaren hebben zijn dan ook niet meer dan een handje vol opmerkingen gekregen ten aan zien van de bezorging. Vaak trof het hen niet eens maar ging men er van uit dat de familie alle folders en krantjes rondbrachten. De verpakte versie van de reclamefolders viel echter niet onder hun verantwoording.

Koken

Zoon Danny, die nu in de Pompier op Hoogerheide woont komt wekelijks naar zijn ouderlijk huis in Woensdrecht om er voor iedereen te koken en ook nog een handje te helpen met het insteken van de folders. Ook als zijn ouders een weekje op vakantie zijn pakt Danny, vaak samen met oma Roos, de draad weer op en zorgt hij tijdelijk voor de verspreiding.In het ouderlijk huis komt wekelijks een speciaal houten rekje tevoorschijn waarop Josepha haar vergaar-kunsten laat zien. Dit rekje heeft zij, pak weg, 17 jaar geleden gewonnen bij een loterij onder de bezorgers. Na al die jaren doet dit speciale rekje nog dienst.

Het meisje van de Krantjes

Ook Josepha en haar partner André komen iedere donderdag naar huis om de stapels bezorgde krantjes en folders te rangschikken. “Ik heb heel veel respect voor het feit dat met name mijn ouders dit zijn opgestart en ruim 20 jaar hebben volgehouden. Zij zijn eigenlijk het gezicht van de verspreiding maar ik wordt vaak nog aangesproken met “het meisje van de Krantjes en de Bode”. Ook kennen en herkennen mensen mij van mijn “Nieuwjaars-wens-actie” voor de slachtoffers van de dramatische natuurrampen in Indonesië”

Ouwe jas

Ook moeder Susan laat van zich horen en geeft aan dat de jas die zij altijd droeg tijdens het rondbrengen maar ook haar fietstassen hun beste tijd hebben gehad. “Direct na het rondbrengen van de voor ons laatste krantjes en folders, neem ik ook daar afscheid van. Een nieuwe jas wacht al op de kapstok.

Ik neem met weemoed afscheid van de wekelijkse ommetjes, want zo zag ik dat. Maar de vrij gekomen tijd ga ik invullen door met Rien en de kinderen leuke dingen te doen en wekelijks te gaan sporten. Toch zal ik het best missen, we hebben dit met hart en ziel en veel plezier gedaan. De reacties die wij onderweg kregen waren vaak hartverwarmend.”

Indonesië

De actie die Josepha samen met haar partner André Wiltschut opzette voor de slachtoffers van natuurrampen in Indonesië gaf de hele familie Jaspers kracht om, met name de laatste jaren, toch steeds door te gaan. Afgelopen week heeft Josepha weer een mooi bedrag kunnen overmaken, waarvoor ze vanuit Indonesië direct een welgemeende dank-reactie ontving en de mededeling dat ook deze donatie bijdraagt aan het bouwen van een medische hulppost/ziekenhuis.

Na een mogelijke laatste gift/donatie van de ontvangers van hun bezorgingen sluit zij ook deze inzet af.
Mocht u de familie Jaspers voor onze 20 jaar trouwe dienst extra willen belonen, dan graag een donatie als laatste aanvulling op de actie van Josepha voor de slachtoffers van de natuurrampen in Indonesië op bankrekening :

NL 73 RABO 0140 5106 13 t.n.v. J.E.R. JASPERS o.v.v. 20 JAAR KRANTJES voor Indonesië

Reacties