Drie wethouders bezoeken expositie ‘Ik ben jonge mantelzorger’

Foto: Jan Krijtenburg

Donderdagmorgen bezochten wethouders van Steenbergen, Bergen op Zoom en Woensdrecht de expositie ‘Ik ben jonge mantelzorger’ in het Markiezenhof.

In de geheime galerij

Vanaf 30 mei hangen er in de ‘geheime galerij’ in het Markiezenhof een serie portretten en verhalen van zeven jonge mantelzorgers uit Steenbergen, Bergen op Zoom en Woensdrecht.
Bij de zwart-wit portretten ligt een boekje ter inzage waarin Sanneke van den Boom verteld over het project dat ze samen met Nick Franken en Jeroen Peetoom uitgevoerd heeft. In het boekje vertellen de zeven jonge mantelzorgers, Sharona, Levi, Harm, Naomi, Nick, Roben en Mira hun persoonlijke verhaal.

Bij de expositie ligt het boekje met de verhalen van de jonge mantelzorgers

In de week van de jonge mantelzorger, van 1 tot 7 juni dit jaar was er al bezoek geweest van een Bergse wethouder maar deze donderdag waren alle drie de voor mantelzorg verantwoordelijke wethouders van de drie gemeenten bij elkaar.
Joey van Aken uit Bergen op Zoom, Nadir Baali uit Steenbergen en Lars van der Beek uit Woensdrecht kregen van Lenny Winkel en Eline Kuylen uitgebreid uitleg over de expositie en de problemen van jonge mantelzorgers.


Lenny Winkel geeft uitleg over de expositie

Het Markiezenhof

In het Markiezenhof is de vaste expositie Geheimen & Verhalen te zien en de tentoonstelling ‘Ik ben jonge mantelzorger’ sluit daar goed bij aan. Aan de buitenkant is aan de jonge mantelzorgers vaak niks te zien van de verantwoordelijkheden, taken en problemen die ze als mantelzorger hebben.
Het Markiezenhof wil zich met deze expositie verbinden met deze groep jongeren die lastig te bereiken is en waar weinig erkenning of herkenning voor is.

Jonge mantelzorgers

Ongeveer één op de vier kinderen en jongeren in Nederland zijn op de één of andere manier mantelzorger. Ze zorgen bijvoorbeeld voor een familielid met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid of verslaving. Dan kan een broer of zus zijn, maar ook een of beide ouders.

De zeven portretten in de geheime galerij

De jongeren in deze situatie zien wat zij doen als normaal en vanzelfsprekend en zijn zich helemaal niet bewust van de gevolgen die dit heeft voor hun persoonlijke ontwikkeling. De extra verantwoordelijkheden en zorgen over hun familieleden waar ze voor zorgen zijn metaal belastend en het blijkt dat veel jongeren die dit meegemaakt hebben op latere leeftijd psychische klachten ontwikkelen.

Mantelzorg Brabantse Wal wil deze problemen voorkomen door de jongeren nu aandacht te geven en te ondersteunen met andere informatie en advies, emotionele en praktische steun, educatieve ondersteuning en respijtzorg (tijdelijk even de zorg overnemen).

Andere activiteiten

Lenny Winkel van het Steunpunt Mantelzorg Brabantse Wal uit Woensdrecht vertelde dat het steunpunt probeert om regelmatig een activiteit voor jonge mantelzorgers te organiseren, de ene keer voor de jonge groep en de andere keer voor de oudere groep en soms voor beide groepen samen. Activiteiten als een ‘outdoor’ activiteit, een foto workshop met de smartphone, taartjes versieren, mountainbiken of een zeildag.
De voor de jonge mantelzorgers door het Steunpunt Mantelzorg georganiseerde activiteiten zijn uiteraard gratis voor de deelnemers.


De stagair, Eline Kuylen en Lenny Winkel van Mantelzorg Brabantse Wal

Contact

Het Steunpunt mantelzorg Brabantse Wal is telefonisch bereikbaar. Voor Bergen op Zoom nr. 0164-299491,  voor  Steenbergen nr. 0167-750850 en voor Woensdrecht nr. 0164-672049 en via e-mail: [email protected].
Op www.mantelzorgbrabantsewal.nl staat informatie over en voor jonge mantelzorgers

Het vervolg

De expositie is volgens de huidige planning tot 10 november te zien in het Markiezenhof (het kan nog zijn dat de expositie nog verlengd wordt).
Na afloop van de tentoonstelling in het Markiezenhof gaat de expositie ‘on tour’ waarbij de expositie in Steenbergen, Bergen op Zoom en Woensdrecht te zien zal zijn in bijvoorbeeld de bibliotheek of het gemeentehuis.

Daarna zal de expositie op tournee gaan langs scholen in de drie gemeentes, in combinatie met gastlessen met een theatervoorstelling. Dit om meer begrip en bekendheid te krijgen bij (mede)leerlingen en docenten.

Praktische informatie

Expositie: ‘Ik ben jonge mantelzorger’
Data: in ieder geval tot 10 november 2022 in het Markiezenhof
Openingstijden, prijzen en tickets: zie de website van het Markiezenhof
Adres: Steenbergsestraat 6 – 8, 4611 TE, Bergen op Zoom

Links

Cookieinstellingen