Dorpsstraat 21 in Ossendrecht gemeentelijk monument

Foto: Jan Krijtenburg

Eind maart wordt besloten of het pand aan Dorpsstraat 21 in Ossendrecht als monument aangewezen wordt.

De eigenaren van het pand aan de Dorpstraat hebben het pand bij de gemeente Woensdrecht aangedragen als gemeentelijk monument.

Monumentwaardig

Of een pand ‘monumentwaardig’ is, wordt bepaald aan de hand van de waarderingscriteria voor de bouwkunst van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Op grond van deze criteria heeft de gemeentlijke monumentencommissie bepaald dat het pand inderdaad monumentwaardig is.

Criteria voor monumentwaardigheid

De criteria zijn, cultuurhistorische waarde, architectuurhistorische waarde, situationele en ensemblewaarde (dit heeft te maken met hoe het pand stedebouwkundig in de omgeving past en hoort), gaafheid en herkenbaarheid en zeldzaamheid.

Voor wat betreft de cultuurhistorische waarde van het pand voldoet het aan de criteria want het woonhuis is van belang vanwege sociaaleconomische ontwikkeling van Ossendrecht aan het einde van de 19e eeuw. Bovendien is het van belang vanwege de historie als woonhuis van Frans de Beukelaar, een van de ‘Gebroeders de Beukelaar’.
Vijf broers ‘De Beukelaar’waren in 1887 de oprichters van de Noord-Brabantsche Stoom-Peekoffiefabriek ‘Gebroeders De Beukelaar’ in Ossendrecht.

Het woonhuis is bovendien van belang als typerend voorbeeld van een rijk geornamenteerd woonhuis van de gegoede burgerij van het einde van de 19e eeuw.

De architectuurhistorische waarde van het pand zit hem in de karakteristieke vormgeving van een
herenhuis van het einde van de 19e eeuw, met zowel binnen als buiten rijk geornamenteerd met elementen die kenmerkend zijn voor het Neoclassicisme.

Het pand is onderdeel van de oude bebouwing langs de Dorpsstraat in Ossendrecht ook beeldbepalend voor het aanzien van zijn omgeving en daardoor van stedebouwkundige betekenis.

Het pand valt direct op in de Dorpstraat. het is herkenbaar en zowel binnen als buiten is het pand nog erg gaaf, ook omdat een groot deel van de oorspronkelijke indeling en invullingen bewaard zijn gebleven. Dit maakt het pand ook zeldzaam.

Voor- en nadelen van een monument

Het voordeel van een monumentaal pand is dat er subsidie  bestaat voor het onderhoud. Ook zal een monument, omdat het goed onderhouden moet worden en niet zomaar veranderd mag worden, zijn waarde houden. Niet alleen financieel maar ook cultuurhistorisch.

Het nadeel is dat de eigenaar de verplichting heeft om het goed te onderhouden en dat er niet zomaar wat veranderd mag worden aan het pand. ‘Zomaar’ een verbouwinkje is bij een monument niet mogelijk.
Ook is de verzekering vanb een monumentaal pand soms duurder dan bij een ‘gewoon’ pand.

Inspraak

Belanghebbenden kunnen hun zienswijze over het al dan niet aanwijzen als gemeentelijk monument indienen tot 22 maart 2022. Na deze inspraakperiode worden eventuele ingediende zienswijzen door de gemeente meegenoemn in de besluitvorming van college van burgemeester en wethouders over het al dan niet aanwijzen van het pand als gemeentelijk monument.

Cookieinstellingen