Dodenherdenking in Putte

Foto: Jan Krijtenburg

In alle kernen van de gemeente Woensdrecht werden op 4 mei  de slachtoffers uit de 2e wereldoorlog herdacht. Zo ook in Putte.

Elke kern van Woensdrecht doet de herdenking op 4 mei op zijn eigen manier. In Putte gebeurt dit met een plechtigheid in de St.Dionysiuskerk aan de Antwerpsestraat en een herdenking bij het oorlogsmonument aan de Zes Oktoberlaan.

Om even voor zessen, bij de binnenkomst in de kerk begon zangkoor Sugar & Spice met ‘You Raise me up’ waarop Rita van Gaal de plechtigheid opende.

Zangkoor Sugar & Spice

Omdat er maar één basisschoolleerling was die zijn gedicht voor durfde te dragen zou de herdenkingsbijeenkomst voornamelijk muzikaal ingevuld worden door het zangkoor en Fanfare De Volharding.

Fanfare De Volharding

Na een stuk muziek door De Volharding en Sugar & Spice mocht Liam, uit groep 7 van basisschool Op Dreef zijn gedicht voorlezen op het podium.

Liam leest zijn gedicht voor

Na het mooie gedicht van Liam las Rita van Gaal nog een aantal gedichten voor van andere basisschool leerlingen evenals een eigen gedicht. De kinderen bleken in hun gedichten voor de 4 mei viering toch ook veel bezig met de oorlog in Oekraïne met teksten als “Oorlog is zinloos! ,Overal hoor je boem biem bam, Er zijn veel kappotten gebouwen, Het is oorlog in Oekraïne in 2022, Met veel geweld komen de russen aan, Mensen voelen veel angst“. (letterlijke tekst)

Na nog een aantal nummers door De Volharding en Sugar & Spice en een dankwoord door Rita van Gaal verzamelde alles deelnemers aan de wandeling naar het oorlogsmonument zich achter de fanfare, op het plein voor de kerk.

Verzamelen op het plein voor de kerk

Om even over half acht vertrok de stoet, voorafgegaan door de tamboers van de fanfare, en liep door de straten van Putte naar het oorlogsmonument aan de Zes Oktoberlaan.

Op de Antwerpsestraat achter de fanfare aan

Aangekomen bij het oorlogsmonument aan de Zes Oktoberlaan, waar al veel mensen stonden te wachten, liepen de leden van de fanfare voor het monument langs en stelden zich een eindje verder op.

Toen iedereen klaar stond, gaf Rita van Gaal de nieuwe wethouder Rainier Schuurbiers het woord.

Rita van Gaal en wethouder Rainier Schuurbiers

De wethouder vermelde dat het al weer drie jaar geleden was dat er op deze manier gezamenlijk een herdenking gehouden kon worden maar dat de corona ook een stuk saamhorigheid had veroorzaakt.

Door de vrijheidsbeperkende maatregelen weten we ook weer wat vrijheid betekend. Beperken van de vrijheid geeft een beperking van het levensgeluk. Vrijheid is keuzes kunnen maken maar gemaakte keuzes kunnen wel invloed op anderen hebben. We hebben in Nederland vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst en je mag zijn wie je bent. Andes is niet beter of slechter. Om vrijheid te houden moeten we respect en verdraagzaamheid hebben. Vrijheid is niet vanzelfsprekend maar vrijheid is een werkwoord !

Dat vrijheid niet vanzelfsprekend is blijkt ook wel uit de oorlog in Oekraïne. Veel mensen verkeren in angst en onzekerheid. Ook de zeventig Oekraïense vluchtelingen in onze gemeente want ze weten vaak niet hoe het met hun achtergebleven dierbaren is.  Heel mooi was het dat toen er spullen nodig waren voor de opvang van de vluchtelingen, dit in heel korte tijd geregeld was dankzij de inwoners van Woensdrecht.

Vrijheid is een kwetsbaar goed. We hoeven het niet altijd eens met elkaar te zijn maar we moeten elkaar wel in de ogen kunnen kijken. Aldus wethouder Schuurbiers.

Na het blazen van de last Post was het acht uur en tijd voor de twee minuten stilte.

Een lid van Fanfare De Volharding blaast de Last Post

Na de twee minuten stilte werden er kransen gelegd. Als eerste door wethouder Schuurbiers en daarna door de brandweer, voor de gevallen Canadese en Nederlandse militairen
De volgende krans werd door een afgevaardigde van het Veteranen Ontmoetingscentrum Woensdrecht (V.O.C.) gelegd voor veteranen gevolgd door de kransen namens het SCEPP en het Dorpsplatform Putte.
Als laatste werden er kransen gelegd door leden van de KBO (Krachtige Bond voor Ouderen).

Kranslegging door wethouder Schuurbiers

De andere bloemen werden bij het monument gelegd

De kransen bij het monument en een schilderij door leerlingen van groep 8 van basisschool Op Dreef

Nadat met begeleiding van de Fanfare en het zangkoor de eerste twee coupletten van het Wilhelmus gezongen waren (iedereen had een A4’tje met de tekst gekregen) werd de herdenking afgesloten en vertrok iedereen weer naar huis.

Als afsluiting werd het volkslied gezongen

Cookieinstellingen