Dees Goosen exposeert in Galerie Arsis in Bergen op Zoom

Dees Goosen
Dees Goosen
Foto: Jan

Zaterdagmiddag werd, ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van de kunstenaar, in Galerie Arsis een expositie met schilderijen van Dees Goosen geopend.

Dees Goosen

Dees, die voluit Brigitte Desiree Goosen Lemette Polhaupessy heet, werd in 1958 in Antwerpen Berchem geboren, kort nadat haar ouders vanuit Indonesië in België aangekomen waren.

Voor een kunstschilder heeft ze misschien niet de meest voor de hand liggende opleiding gehad, namelijk de Vakschool voor Goud- en Zilversmeden in Schoonhoven maar haar werk heeft daar duidelijk niet onder geleden want Dees is schilderes in hart en nieren.

Met met acryl- en olieverf, en gemengde technieken maakt zij abstracte schilderijen, soms kleurig en soms zwart-wit, waarbij de rode draad de balans tussen twee culturen is, de Indonesische waar haar roots liggen, en de westerse cultuur waar ze in opgegroeid is.

Haar werk varieert van subtiele werkjes in ansichtkaart formaat tot groot formaat werken waar de emotie vanaf spat. Haar stijl wordt wel lyrisch abstract genoemd.

Activiteiten

Dees woont in Bergen op Zoom en is, hoewel ze nu geen lid meer is, één van de oprichters van Arsis.
Naast haar schilderwerk is Dees ook betrokken geweest bij het organiseren van evenementen zoals Kunst in de Monumenten, Kunst en samenleving GGZWNB / Vrederust Halsteren, dat is een kunstproject voor langdurige psychiatrische cliënten van de GGZWNB, “Kunst op het Ravelijn” te Bergen op Zoom en verschillende projecten binnen Arsis.

Dees is ook mede-auteur van het boek “Tussen twee werelddelen wacht het verlangen van een oceaan” over de vermenging van de westerse en oosterse cultuur.

De opening

Tegen kwart over twee kondigde Maarten van ’t Hof, de voorzitter van Arsis, Marianne Brouwers aan die de expositie zou openen.

Hij vertelde dat Dees Goosen en Marianne Brouwers bij het begin van Arsis betrokken waren. Marianne als voorzitter van Arsis, dat met vijfenveertig aangesloten kunstenaars springlevend is en volop activiteiten in de planning heeft.

“In 2019 organiseert Arsis bijvoorbeeld een parallel tentoonstelling bij de veertig Rijksmuseum stukken die naar het Markiezenhof komen. Ruim 80 kunstenaars hebben aangegeven hier werk voor te willen aanleveren. Deze kunstwerken zullen door een jury worden bekeken en in het Markiezenhof en bij Galerie Arsis worden geëxposeerd.” aldus Maarten.

Ook bedankte Maarten Alfons Nolten die als muzikant de expositie begeleide met zijn Hawaïmuziek op de steelgitaar.

Marianne Brouwers begon haar toespraak met een compliment aan Dees. Dertig jaar full time kunstenaar met een enorme inzet en een grote hoeveelheid prachtige kunstwerken die ze geproduceerd heeft.

Voor Marianne staat Dees symbool voor de vrouwelijke kunstenaar. Dees, opgegroeid in een omgeving waar mannen de boventoon voeren, is onderdeel van de nieuwe vrouwelijke generatie in kunst en cultuur.

Marianne noemde ook de ontwikkeling in het werk van Dees, van zachte pastelkleuren en eenvoudige structuren naar felle kleuren en veel reliëf, een ‘zwart-wit’ periode en nu werken met natuur en natuurlijke kleuren er in.

Voor wat betreft Arsis hoopt Marianne dat het de vrijdenkersplaats blijft zoals het ooit bedoeld was waar geld en macht geen rol spelen. “Kunst is niet het mooie plaatje boven de bank, het is een beleving”.

De expositie

Nu de expositie geopend was konden de bezoekers, onder het genot van een drankje en een hapje van de kunstwerken genieten, een praatje maken met Dees en genieten van de Hawaïmuziek van Alfons Nolten.

Praktische informatie

Locatie: Galerie Arsis, Sint Annastraat 10, Bergen op Zoom
Openingstijden: 12:00 tot 17:00 uur
Alle vrijdagen en zaterdagen en op koopzondagen
Toegang: gratis

Links

Reacties

Cookieinstellingen